Запечена полядвиця в соєво-гірчичному соусі

Давно мною перевірений і навіть злегка забутий рецепт. Свинина маринована в гірчично-соєвому маринаді, одному з улюблених для шашлика. Тільки якщо для шашлика я зазвичай використовую шию, то на цей раз полядвичка, ніжна і майже позбавлена жиру. Крім того, одночасно з м’ясом готується смачний гірчичний соус з цибулею. Адже навіть вдало приготовленому м’ясу часто бракує якоїсь родзинки, так би мовити крапки на «і».

Соєвий соус надає м’ясу приємного присмаку, тому безперечно повинно сподобатися любителям орієнтальної кухні. В маринаді немає солі, але якщо любите смаки більш виражені, м’ясо додатково можна натерти невеликою кількістю солі, головне не переборщити.
Один з моїх знайомих сказав, що полядвицю майже ніколи не готує, бо вона получається суха і несмачна. Неправда, м’ясо несмачним не буває, буває неправильно приготовлене. Якщо його перетримати в духовці чи на грилі, то звичайно смакового задоволення в пересушених волокнах немає ніякого. Цього разу я зробила кілька покрокових фотографій, які допоможуть Вам краще зрозуміти що відбувається з м’ясом всередині, яким важливим є температурний режим та «відпочинок» м’яса після приготування.
Можливо весь процес здаватиметься Вам надто складним, але повірте приготування м’яса нелегка справа, тут кожна дрібничка важлива. Існують певні правила і техніки, які придумала не я і яких потрібно дотримуватися. А результат Вас обов’зково порадує. Для кожної господині немає нічого кращого, ніж усміхнені та задоволені гості.

Гарних Вам кулінарних експериментів та вдалої печені.







Гарним доповненням до такої печені стане легкий салат з хрусткого шпинату, карамелізованих в бальзамічному оцті печериць, пікантної цибульки, розсипчастої перлової каші та горішків.
Рештки м’яса бездоганно смакують в холодному вигляді на канапках.
А фото я відправляю до моєї віртуальної Наталочки в Швейцарію на проект Вдома смачніше, з цим ніхто сперечатися не буде.



на 1.5 кг свиної вирізки (полядвиці):
25 мл олії
50 мл соєвого соусу
4 зубочки часнику
1 ч.л. чорного перцю
2 ст.л. зернистої гірчиці
1 ч.л. солі (опціонально)
2-3 цибулини
200-250 мл бульйону (або води)
Шматок м’яса промити, просушити паперовою серветкою, ретельно натерти сіллю з усіх боків. З’єднати решту складників (крім цибулі та бульйону) для маринаду. Перекласти м’ясо в форму та рівномірно полити маринадом, перевертаючи кілька разів. Залишити в холодильнику мін. на 4-5 год, можна на ніч, або якщо дуже спішите, на 1-2 год при кімнатній температурі. Щоб свинина рівномірно пропеклася (особливо важливо, якщо це лопатка чи шинка, з якої видалена кістка і м’ясо не тримає форми), обв’язати кулінарною ниткою (на цьому відео показана техніка перев’язування м’яса для коптіння чи запікання).
За 1-2 години до початку запікання (в залежності від величини шматка) м’ясо вийняти з холодильника та залишити при кімнатній температурі (щоб не травмувати м’язові волокна різкою зміною температури). За 30 хв до початку запікання духовку розігріти до 220 ˚С
Цибулю почистити, кожну розрізати на 6-8 частин та викласти нею дно форми для запікання (в мене чавунна пательня). М’ясо викласти поверх цибулі, влити бульйон та рештки маринаду (нижче фото).
Запікати м’ясо 20-25 хв при 220 ˚С, в разі необхідності повернувши для рівномірного утвореня скоринки по боках. Коли м’ясо гарно зарум’яниться, зменшити температуту до 180 ˚С та запікати до готовності (близько 40 хв). При проколюванні повинен витікати прозорий сік. Дуже зручно в такому випадку користуватися кулінарним термометром. Коли температура внутрішніх волокон досягає 60-65 ˚С, можна виймати з духовки. Під час відпочинку температура піднаметься на 5-7 ˚С (нижче фото)
Готове м’ясо вийняти з духовки, перекласти на решітку або дерев’яну дошку та залишити на 15-20 при кімнатній температурі. Тим часом пательню з рештками соусу поставити на вогонь та уварити до бажаної густини. Щоб зробити соус більш кремовим, зняти пательню з вогню та додавати по шматочку охолодженого вершкового масла, помішуючи за кожним разом.
Подавати з улюбленим гарніром, кашею або салатом.


М’ясо в маринаді перед запіканням.



Джерелоhttp://vrutmilife.com/?p=33060
Запечена полядвиця в соєво-гірчичному соусі Запечена полядвиця в соєво-гірчичному соусі Reviewed by Надя Гладій on 23:34:00 Rating: 5