Великий піст: що можна і не можна? Смачні рецепти пісних страв.



Великий піст – найбільш строгий і значний зі всіх постів. Під час посту не можна їсти м’ясо, рибу, яйця, молоко, палити і пити алкогольні напої; є більше одного разу на день. Дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі, сухофрукти), соління (квашена капуста, солоні і мариновані огірки), сухарі, сушки, чай, гриби, горіхи, хліб чорний і сірий, киселі, каші на воді.

По суботах і неділях можна пісне масло, вино і є два рази на день. У святкові дні, які збігаються з постом, піст стає менш строгим: у Лазареву суботу можна ікру, а на Благовіщення, у Вербну неділю – рибу.


Перші чотири дні Великого посту, а також вся Страсна Седмиця – найсуворіші дні посту. У Велику П’ятницю – їсти нічого не можна. У Чистий понеділок прийнято повне утримання від їжі. У п’ятницю першого тижня можна їсти тільки (варену пшеницю, підсолоджену медом або цукром).

В інший час посту: понеділок, середа, п’ятниця – сухояденіє (вода, хліб, фрукти, овочі, компоти), вівторок, четвер – гаряча їжа без олії; субота, неділя – їжа з рослинним маслом.

Але головне призначення посту не у відмові від їжі, а в духовному очищенні людини. «Справжній піст є видалення зла, приборкання язика, відкладення гніву, приборкання пожадливостей, припинення наклепу, брехні, клятвопорушення».

Розумне утримання від їжі в пост корисно для організму. Але церква дозволяє постити хворим і старим, якщо вони роблять це щиро, а не з примусу. Вважається, що людина, свідомо шкодить своєму здоров’ю, робить смертний гріх.

А от прості рецепти страв без масла. І смачно, і часу багато не займе.

Перші страви:

? Суп з гарбузом: картоплю розварити, додати стільки ж гарбуза, стільки ж цибулі, зелень. Подавати

? Суп з локшиною : багато цибулі, моркви. Локшину додати в кінці. Зелень в тарілки. Суп краще з’їсти відразу, поки локшина не розкисла.

? Суп-пюре картопляний : розварити картоплю, окремо розтерти в гладке пюре, з’єднати з картопляним відваром, додати потовчений часник, кріп. Можна чорний перець. Подавати з грінками. Можна додати трохи черемші замість часнику.

? Суп з крупами: розварити картоплю, додати будь-яку крупу (гречку, рис, пшенкой і т.д.) , багато цибулі, моркву, коріння за смаком (петрушку, пастернак, селера). Часник, зелень – в тарілки. Можна додати трохи томату.

? Французький суп: не розварювати картоплю, але варити до готовності; зелений горошок (краще морожений), капуста білокачанна або цвітна, моркву, цибулю. Можна додати поламану спаржу. Зелень – в тарілки.

? Розсольник овочевої: картопля, рис, моркву поварити, потім додати петрушку, ріпу (соломкою), цибулю-порей, солоні огірки. Петрушку свіжу – в тарілки. Подавати з підсушеним хлібом.

Другі страви:

? Локшина з маслинами: будь-які макаронні вироби відварити, промити холодною водою, додати туди сік від маслин, нарізати самі маслини, томат або кетчуп типу “Верес – грибний соус”, часник або черемшу, базилік (сушениЙ АБО СВІЖИЙ)


Коли можна, добре туди додати рослинне. масло, тертий сир. Замість локшини можна готувати зелену квасолю.

? Тушкований картопля з горохом або грибами : 3 частини картоплі відварити до напівготовності, додати 4 частини різаною кубиками моркви, 1 частина різаних коріння селери, варити півгодини, потім 1 частина цибулі, 1 частина грибів (свіжих або сушених відварених) або гороху (будь-якого: свіжого, мороженого, сушеного і відвареного) варити 5 хв. Зелень – в тарілки.

? Квасоля по-монастирськи : Квасоля відварити до напівготовності, всипати багато дрібно різаного цибулі, варити ще півгодини. Зелень – в тарілки.

? Тушкована капуста : Згасити до пом’якшення 1 кг капусти, додати червоний мелений перець, 2 картоплі і тушкувати до готовності. Влити 200г томатного соку. В кінці додати кріп. Можна тушкувати з болгарським перцем.

? Капуста з грибами: Відварити гриби до напівготовності, дрібно нашаткувати. Загасити цибулю в невеликій кількості грибного відвару, потім нашатковану капусту, додати червоний перець, потім гриби. З останків відвару зробити соус (борошно розвести у відварі, додати прянощі, поварити до загусання). Заправити готову капусту соусом та зеленню.

? Салат з кукурудзою (горошком): відварити картоплю в мундирі. Нарізати кубиками, додати дрібно різаний лук (краще зелений, можна черемшу), солоні (мариновані) огірки (кабачки) без шкірки, консервовану кукурудзу із соком (горошок). Додати трохи маринаду від огірків, зелень. Можна з маслинами і соком від маслин.

Пісна випічка:

? Торт «Медовий»: 1 ст. теплої води, 1 ст. цукру, 2 ст.л. меду розмішати до розчинення меду і цукру. Остудити. Додати просіяне борошно (до густоти сметани), по 0,5 ст. родзинок і горіхів, ваніль (або цедру), соду з оцтом. Перемішати. Випекти.

? Торт «Манний» : 1 ст. води, 1 ст. цукру, 1 ст. манки перемішати, залишити на 30 хв. Потім всипати просіяне борошно до густоти сметани, додати ваніль (цедру або корицю), гашене соду. Випекти. Можна змастити готовий корж варенням. Можна в тісто додати какао. Білий і коричневий коржі можна укласти один на одного і змастити варенням – вийти найвищий торт. Коли можна, в тісто можна додавати 1-6 ст.л. рослинного масла.

? Торт «Вишневий» : 1,5 ст. води, 1,5 ст. вишневого варення, 1 ст. цукру, 1 ст. горіхів, ваніль (цедру) – перемішати, додати борошна до густоти сметани, гашене соду. Випекти. Замість води можна використовувати відвар з сухофруктів.

Приємного Вам апетиту!



Джерело
Великий піст: що можна і не можна? Смачні рецепти пісних страв. Великий піст: що можна і не можна? Смачні рецепти пісних страв. Reviewed by Марія Тороус on 1:20:00 Rating: 5