Кілька порад щодо вибору ґрунту, та підготовки його до розсади




Гарний ґрунт для розсади - це одна з перших умов для здоров'я молодих рослин і гарного врожаю в майбутньому. Є ще різні субстрати, у яких також можна вирощувати рослини, тому розповімо і про них, а також про те, чи варто ними заміняти звичайний ґрунт для розсади.

Почнемо з того, що існує два різних поняття: ґрунт і субстрат. У чому різниця?

Розсадний ґрунт (ґрунтосуміш) - це суміш органічних і неорганічних компонентів у певному співвідношенні.

Розсадний субстрат - це все, що може замінити ґрунт (тирса, пісок, кокосове волокно тощо).

Яким має бути ґрунт

Насамперед, ґрунт для розсади має забезпечувати потреби вирощуваної на ньому культури. У цьому полягає основна вимога.

Крім того, він має бути:

- пухким, пористим, володіти гарною волого- і повітропроникністю;

- родючим, тобто багатим органічними й мінеральними речовинами;

- рН нейтральним, припустима кислотність ґрунтосуміші - 6,5-6,7;

- збалансованим, тобто містити оптимальний набір живильних елементів у формі, що легко засвоюється рослинами;

- чистим, не містити токсичні речовини (солі важких металів), а також хвороботворні мікроорганізми, спори грибів, насіння бур'янистих рослин, живі організми (хробаки, комахи, їхні яйця та личинки).

Підготовка ґрунту до розсади

Властивості ґрунту визначаються його складом і якістю компонентів. З органічних компонентів для готування ґрунту для розсади використовують:

- дернову землю (заготовлюють заздалегідь і підготовляють спеціальним чином, а потім ще й проводять термічну обробку);

- торф (верхівковий, перехідний і перероблений низинний);

- ґрунт з-під лугової рослинності (піщаний і супіщаний);

- мохи сфагнум;

- деревну тирсу (прілу);

- зрілий компост (без насіння. Краще, якщо це буде компост, приготовлений за допомогою ефективних мікроорганізмів);

- опалу хвою, здрібнену кору хвойних дерев.

З неорганічних компонентів для готування ґрунту використовують:

- пісок (річковий і донний);

- вермикуліт;

- перліт.

Для нормалізації кислотності ґрунтосуміші застосовують вапняні матеріали (крейду, мелений вапняк, доломітове борошно).

Складові ґрунту для розсади заготовлюють восени і зберігають у прохолодному приміщенні при температурі вище 0°С.

Для готування розсадного ґрунту не можна використовувати:

- гній (він дуже окисляє ґрунт);

- недоспілий компост і компост із насінням бур'янистих рослин;

- листяну й городню землю, заражену хробаками та комахами;

- неопрацьовану дернову землю;

- сінну потерть.

Якісний ґрунт звичайно складається з 3-4 компонентів. Прикладом гарного ґрунту для розсади є суміш піску, верхівкового і низинного торфу у співвідношенні 2:1:1. Кислотність ґрунту регулюють, додаючи крейду. Суміш виходить пухкою і пористою, сприятливою для росту коренів.

Інший варіант ґрунтосуміші: компост (зрілий), пісок і дернова земля у співвідношенні 3:4:3. Отриманий ґрунт просівають і прожарюють. Прожарювання проводять заздалегідь, щоб до часу посіву була можливість відновити корисну мікрофлору. Добавка вермикуліту поліпшить пористість ґрунту.

Чи можна використовувати звичайну землю

Деякі джерела говорять про те, що не можна використовувати землю зі свого городу. Але насправді її можна використовувати. І навіть краще, оскільки тоді не буде великого стресу для молодих рослин при їхній посадці у відкритий ґрунт.

Єдине, краще брати землю з гірки насипаної кротом, якщо такі є на вашому городі. Справа в тому, що кріт харчується різною живністю, у т.ч. і хробаками, тому земля, що він викинув назовні більше підходить для вирощування розсади, чим будь-яка інша з городу.

Перед використанням ґрунтосуміші потрібно позбутися хвороботворних мікроорганізмів (попросту кажучи шкідливих бактерій). Але як цього домогтися? Багато джерел говорять про те, що потрібно стерилізувати ґрунт для розсади, прожарювати його. З одного боку так, це можна зробити, адже в багатьох випадках це може врятувати від розвитку хробаків та іншої живності, які в ящиках з розсадою взагалі не потрібні.

Однак, ґрунт не може бути повністю стерильним, тому що для одержання повноцінної розсади присутність корисної мікрофлори є обов'язковою. Та й стерильний ґрунт згодом таки заселять бактерії, але далеко не гарантія, що вони будуть корисними для розсади.

А як убити погані бактерії й залишити живими корисні? Чи можна стерильний ґрунт для розсади заселити корисними бактеріями? Та й чи дійсно потрібно його стерилізувати, прожарювати?

Ось тут на допомогу прийдуть ефективні мікроорганізми. Так, на 1 відро землі для розсади візьміть 1 склянку ЕМ-бокашей, зволожте добре цю суміш і ретельно перемішайте. Потім візьміть темний щільний поліетиленовий пакет і перекиньте в нього земельно-бокашикову суміш. Максимально видаліть повітря з пакета і зав'яжіть, щоб туди не потрапляло повітря. Поставте в темне, але тепле місце цей пакет і забудьте про нього на 3 тижні.

Ось така земля для розсади буде однією з кращих. Ефективні мікроорганізми оживлять вашу землю і позбавлять її шкідливих бактерій. Такий живий ґрунт уже буде дуже складно заселити шкідливим бактеріям, які так і хочуть знищити або послабити розсаду.

Готові ґрунти

Якщо ви виявилися не готові до початку нового сезону, тобто якщо не заготовили з осені ґрунт для розсади, то можете замінити його розсадним субстратом або придбати готову землю в магазині. Однак досвідчені садівники знають, що не кожний ґрунт підходить для використання в чистому вигляді. На жаль, покупні ґрунти часто мають незбалансований склад живильних елементів.

Сучасна промисловість випускає також універсальні ґрунти, які містять комплекс макро- і мікроелементів для задоволення потреб рослини і призначені для вирощування розсади різних овочевих культур.

Але навіть покупну землю рекомендується оживити за допомогою ефективних мікроорганізмів. Пам'ятайте, що правильна підготовка ґрунту для розсади - це застава здоров'я молодих рослин
Кілька порад щодо вибору ґрунту, та підготовки його до розсади Кілька порад щодо вибору ґрунту, та підготовки його до розсади Reviewed by Марія Тороус on 8:40:00 Rating: 5