понедельник, 13 февраля 2017 г.

Кілька порад, які допоможуть обрати хорошу сковороду



Кілька порад, які допоможуть обрати хорошу сковороду

Cмажена картопля, пасеровані овочі, пухкі котлети, ароматні шкварочки і навіть банальна яєчня – усі ці прості у приготуванні страви можна легко зіпсувати, якщо смажити їх на поганій сковороді. Хороша сковорода, або як її ще називають українці, пательня – це той кухонний атрибут, без якого неможливо обійтися, навіть володіючи цілим арсеналом новітньої побутової техніки.

Сьогодні труднощі вибору обумовлюються не дефіцитом, а навпаки, широченним вибором кухонного начиння. Навіть досвідчена господиня, опиняючись перед довжелезною полицею з численними пательнями у супермаркеті, може розгубитися і, не маючи інформаційного озброєння, зробити неправильний вибір.

Ми вам детально розповімо, які бувають види пателень, для чого вони використовуються, і які варто завести на своїй кухні, щоб готувати смачно!

Чавунна сковорода

Важка, зазвичай глибока пательня з пригорілими краями – це всім відома класика, з допомогою якої чаклували на кухні ще наші бабусі. Досвідчені кулінари і досі переконані, що чавунна сковорода ідеальна для приготування продуктів, яким потрібна тривала термічна обробка. Чавун чудово проводить тепло, тому може нагріватися дуже сильно. Разом із тим продукти на такій пательні не пригорають. Відбувається це завдяки тому, що чавун – досить пористий метал, і під час смаження на внутрішній поверхні чавунної сковорідки утворюється «антипригарне покриття» природного походження – жирова плівка. Однак пам’ятайте, що до новенької пательні (поки її поверхні не торкнувся жир і тривале нагрівання) продукти можуть приставати. Тому перед першим використанням внутрішню поверхню сковороди треба спочатку рясно змастити жиром чи олією і прожарити на маленькому вогні близько години. Після цієї процедури смажте все, що заманеться.

Плюс чавунної сковороди ще в тому, що вона абсолютно не боїться кислоти – оцет, вино чи лимонний сік такій пательні абсолютно не страшні. Чого не скажеш про миючі засоби, які знежирюють поверхню і відтак знищують її антипригарний захист. В ідеалі чавунну сковороду взагалі краще не мити, а лише протерти паперовою серветкою. Щоб така пательня прослужила довгі роки, її треба оберігати від залишків води (стежте, щоб вона завжди була сухою і не зберігайте в ній їжу) і від падінь – незважаючи на свою вагу, чавун досить крихкий, він може тріснути і зламатися.

Алюмінієва сковорода

Найлегша серед своїх «сестер» стосовно ваги. Однак слово «легкість» зовсім не підходить для охарактеризування цієї сковороди як в роботі, так і в догляді за нею. Їжа на ній пригорає, поверхня схильна до подряпин. До того ж алюміній не любить контактувати з лугом та кислотою і не терпить перегріву. Якщо ж ви все-таки зупинили вибір на цій легкій сковорідці, обирайте литу, з потовщеним дном (не менше 5 мм) та стінками, і у жодному разі не штамповану. Та навіть кращі серед алюмінієвих пателень не прослужать довго при частому використанні.

Сковорода з нержавійки

Сковорода з нержавіючої сталі – варіант для любителів здорової їжі, адже нержавіюча сталь виплавляється таким чином, що більше з жодними матеріалами взагалі не взаємодіє. Відтак продукти зберігають свій смак, а в організм не потрапляють різні оксиди. Найбільший недолік нержавіючої сковороди – це темні плями, які не відчищаються після того, як щось на поверхні щось підгоріло.

Тефлонова сковорідка

На одному з американських хімічних підприємств у 30-х роках фахівці винайшли новий вид полімеру на основі етилену. Новий матеріал – політетрафторетилен – виявився термо-, кислотно та лугостійким. А через кілька років, назвавши його «тефлоном», цей матеріал почали використовувати при виробництві кухонного начиння. Домогосподарки були в захваті – до тефлонової пательні нічого не підгоряло. А виробники, скориставшись їхньою ейфорією, підняли ціни на пательні до небес.

Найстрашніші вороги тефлонових сковорідок – металеві лопатки, ножі та виделки, які пошкоджують антипригарне покриття. Для приготування їжі в сковороді з тефлоновим покриттям використовуються тільки дерев’яні або пластикові лопатки. Пам’ятайте також, що тефлон боїться перегріву. Якщо ж температура сягає вище 200 градусів, то матеріал переходить у газоподібний стан, виділяючи в повітря і в їжу речовини, небезпечні для здоров’я людини. Так, як і обираючи алюмінієву сковороду, при виборі тефлонової пам’ятайте про ті самі 5 мм товщини дна. Якщо ще більше – то ще краще. Ідеальний варіант – вироби з подвійним дном.

Найбільший недолік сковороди з антипригарним тефлоновим покриттям – її недовговічність. Максимальний термін служби такого посуду при правильній і акуратній її експлуатації — всього п’ять років.

Сковорода з керамічним покриттям

Якщо копнути глибше, то керамічне покриття не є таким на 100 відсотків. При виготовленні такої сковороди на металеву основу наносять нанокомпозитний матеріал – титано-кераміка. І таке співвідношення надає виробу антипригарні властивості. Найбільший плюс керамічної сковороди – її довговічність. Навіть якщо їжа на сковороді згоріла, посуд від цього не постраждає.

Однак, купуючи пательню з керамічним покриттям, можна придбати підробку, у якій тонкий шар емалі на алюмінії намагаються видати за титано-кераміку. Ще одна перевага сковороди з керамічним покриттям – екологічність. На відміну від летючого полімеру тефлону, кераміка з поверхні посуду нікуди не зникне і шкідливих речовин виділяти не буде.

Однак пам’ятайте, що керамічне покриття не переносить різких перепадів температур, тому не готуйте на такій сковороді заморожені продукти або не підливайте надто холодну рідину під час тушкування. Зате її можна сміливо нагрівати до 450 протягом тривалого часу.

Що стосується лопаточок, то умови використання металевих або пластикових приладів при приготуванні їжі в керамічній сковороді у кожному окремому випадку визначає виробник в інструкції із застосування. Тож, якщо уважно і ретельно дотримуватись рекомендацій, ця пательня надовго стане помічницею на вашій кухні.

Титанова сковорідка

Сковорода з титану володіє усіма плюсами чавунної пательні, але при цьому ще й не іржавіє. Це автоматично позначається на ціннику – вартість титанової пательні значно вища. Як правило, титан використовується в якості добавки до основи, з якої робиться сковорода, тому назвати її повністю титановою не зовсім коректно. Основа сковороди при цьому може бути якою завгодно. Але найчастіше титан додається до того ж таки тефлону. Виняткова особливість такої сковороди полягає в тому, що, на відміну від своїх тефлонових «сестер», вона не боїться впливу металевих лопаточок і столових приладів.
Джерело