среда, 15 февраля 2017 г.

Робимо на городі теплу грядку



Робимо на городі теплу грядку


Основна мета теплої грядки – пришвидшити дозрівання овочів. У них під шар компосту закладається органіка, яка, розкладаючись, дає тепло і гріє коріння рослин зсередини, знизу.

Овочі в такі грядки можна саджати на 3-4 тижні раніше, і вони, як правило, дають урожай до самої осені. Крім того, коли органічні речовини перегнивають, вони утворюють велику кількість поживних речовин, що також сприятливо позначається на рослинах.

Як зробити теплі грядки
Для початку визначтеся з місцем – підійде сонячна сторона ділянки, бажано за стіною будинку чи сараю. Нагріваючись за день, стіна будівлі буде вночі віддавати тепло, не даючи молодим паросткам замерзнути.

Якщо ваша ділянка знаходиться в низині, то для грядки можна використовувати дерев’яний короб. При цьому нижня частина грядки буде перебувати в землі, а верхня – в коробі. Якщо ж ділянка рівна, можна вирити невелику траншею глибиною близько 40 см.

Очистіть землю, знявши верхній шар старого грунту, і починайте укладати складові грядки шарами, знизу вгору:
- дренаж (гілки);
- вуглецева органіка (опале листя, тирса, старі газети, солома);
- азотиста органіка (бадилля рослин, гній, сіно, пташиний послід, коров’як);
- ще один шар вуглецевої органіки;
- компост;
- парник (якщо ви висадили рослини раніше терміну, можна накрити грядку поліетиленом, але це не обов’язково).

Одним з варіантів влаштування теплих грядок є круглі грядки під огірки, кабачки та інші культури, що плетуться. Для цього знадобляться старі автомобільні покришки: вони використовуються замість короба, добре зберігають тепло і сприяють додатковому прогріванню грядки. В центр лунки не забудьте вбити опору.

Досвідчені городники рекомендують полив теплих грядок розчином біопрепарату «Сяйво», а також поперемінно звичайною водою і різними трав’яними настоями.

А тепліша грядка за сусідні тому, що:
1. Піднята над землею на 10-15 см і краще обігрівається сонцем.
2. В такій грядці, заправленій органікою, проходить активне розкладання органіки з виділенням вуглекислого газу, води і тепла.
3. Тепло з’являється в такій грядці внаслідок виникнення підземної роси в замульчованій підземній її частині.

Коли краще робити теплі грядки
Розпочинати виготовлення теплих грядок найкраще восени, тому що:
по-перше, в осінній період ви знайдете набагато більше натуральної органіки: сухого листя, картопляної гички, сіна, соломи і т. п.;
по-друге, навесні робіт у городі і на садових ділянках набагато більше і займатися облаштуванням грядок особливо ніколи. Тому, як тільки ви вирішили зробити теплу грядку, не відкладайте до весни: це заощадить вам дорогоцінний час.
Навесні залишиться лише підготувати грядку до сезону: викопати лунки, за необхідності додати в них компосту і висадити рослини.

Увага!
У перший рік у теплу грядку не можна висаджувати рослини, які мають властивість поглинати нітрати: це буряк, редиска, кріп, шпинат, петрушка. Зазвичай теплі грядки роблять під овочеві культури: огірки, баклажани, помідори, перці, кабачки, гарбуз, які посилено поглинають з грунту поживні речовини. З настанням другої весни можна садити білокачанну капусту, салат, селеру, а на третій рік – рослини з ще меншою потребою в поживних речовинах.