13 відповідей на запитання "Навіщо їсти ту цибулю"






Виявляється, про корисні властивості цибулі знали вже стародавні єгиптяни. Також згадка про нього є в Старому Завіті.

Історія всім нам знайомої цибулі налічує близько 4000 років. Прабатьківщиною її називають Центральну Азію, звідки цибуля, через якийсь час, «прийшла» і в Індію, і в Китай, і в Грецію.

Ріпчаста цибуля є овочем з сімейства цибулевих (Allium), в яку також входять часник, зелена цибуля, цибуля-порей. Овочі з сімейства цибулевих відомі протягом століть не тільки з-за характерного гострого смаку, але і завдяки своїм цілющим властивостям.

У світі щорічно збирають близько 105 млрд фунтів цибулі, причому найбільш популярна червона, біла і чорна цибуля.

Споживання цибулі знижує ризик розвитку раку шлунка і колоректального раку, покращує стан волосся і шкіри, а також сприяє зміцненню імунітету.

Міцний імунітет
Завдяки великій кількості корисних речовин цибуля допомагає при авітамінозі, який часто дошкуляє весною або після тривалої хвороби. Велика кількість вітаміну С ставить цибулю в один ряд з цитрусовими.

Гострий зір

Крім того, що цибуля містить корисний для очей вітамін А, вона також містить сірку, яка бере активну участь у виробленні глутатіону, що захищає кришталик ока. Якщо зір падає, потрібно порізати цибулю і залити її холодною водою 1:4 та настояти протягом доби. Вживати 7 днів по півсклянки 3 рази на день.

Здорове серце

Цибуля має здатність запобігати виникненню деяких серцево-судинних хвороб, оскільки зменшує вміст холестерину в крові. Особливо ефективна червона цибуля, яка виводить з організму поганий холестерин, а залишає той, який якраз потрібний для роботи серця.

Знижує температуру

Цибуля — чудовий засіб, який здатен збити високу температуру тіла. Для цього цибулю потрібно порізати кільцями, занурити в яблучний оцет і прикласти до ступні, а поверх вдягнути шкарпетку. Цей спосіб найчастіше використовують, щоб збити високу температуру у дітей.

Проти вірусів і бактерій

Цибуля здатна вбивати майже всі види вірусу грипу, тому її варто вживати, щоб захистити себе від хвороби. З цибулі готують суміш, яка виконує функцію антисептика, вона вбиває бактерії, допомагає позбутись інфекції. Якщо ви поранились і не маєте під рукою антисептика, допоможе цілюща паста з цибулі. Для цього потрібно розмочити білий хліб у кип’яченому молоці, цибулю натерти на дрібній тертці і змішати з хлібом. Викласти на марлю і прикласти до рани, залишити на 2-3 години. За необхідності процедуру повторити.

Загоює рани

Цибуля допоможе швидше загоїти рани, подряпини, а ще зупинити кровотечу. Для цього декілька шматочків цибулі потрібно загорнути в марлю і прив’язати до подряпини чи порізу. Процедуру потрібно повторити декілька разів, щоб ранка швидше загоїлась. Якщо ж вас вжалила оса чи бджола, зменшити біль також допоможе цибуля. Шматочок або пюре з цибулі прикласти до місця укусу і потримати, поки больові відчуття не вщухнуть. Це також допоможе нейтралізувати отруту та уникнути набряку. Таку процедуру слід застосовувати і при укусах комарів чи різних комах. А печена цибулина допоможе при фурункулах — просто прикладіть на деякий час до ураженого місця, і вона витягне гній та загоїть рану.

При цукровому діабеті

Людям, які хворіють на цукровий діабет, рекомендують вживати настій із цибулі для зниження рівня цукру в крові. Для цього декілька цибулин порізати і залити 2 склянками теплої води та залишити настоюватись на 8 годин. Процідити і вживати цибулеву воду 3 рази на день по півсклянки.

Проти раку

Італійські вчені провели дослідження, в ході якого довели, що люди, які вживають цибулю, рідше хворіють на рак, ніж ті, що її не їдять. У цибулі міститься кверцетин — речовина, яка захищає від онкозахворювань.

Від опіків та шрамів

Цибуля ефективна і при опіках шкіри. Головку цибулі порізати кільцями і прикласти до ураженої ділянки на декілька хвилин, а потім змазати шкіру яєчним білком. Це допоможе позбутись болючих відчуттів, зняти почервоніння і вбереже вашу шкіру від виникнення шрамів. Цей метод ефективний і при сонячних опіках. Якщо ж на тілі є рубці, їх потрібно змазувати свіжою цибулею, це допоможе зробити їх менш помітними. але будьте пильні: така процедура не рекомендована для людей з чутливою шкірою.

Здорове волосся і шкіра

Маски на основі цибулі зміцнюють волосся, сприяють його росту та ще й допомагають позбутися лупи. Також можна втирати в шкіру голови цибулевий сік, який зміцнює корінь і зменшує випадіння волосся. А протирання шкіри обличчя розбавленим цибулевим соком позбавить вас від веснянок. Завдяки активним сірчаним сполукам цибуля здатна уповільнювати старіння шкіри. Але будьте обережними: якщо шкіра чутлива, від процедури краще відмовитись.

Від бронхіту та ангіни

Сік цибулі здатен позбавити від нав’язливого сухого чи мокрого кашлю. Для цього сік цибулі потрібно перемішати в рівних пропорціях з медом і вживати по 1 столовій ложці 4 рази на день. Також можна зварити цибулю в молоці, процідити і вживати молоко по столовій ложці щогодини. Або приготувати натирання з натертої цибулі і гусячого жиру. Готовою сумішшю натирати в області грудної клітки на ніч і обв’язувати теплою хустиною.

Від болю

Якщо болить голова, шматочки порізаної цибулі можна потримати біля носа або біля скронь приблизно 20 хвилин. Цибуля знімає запалення, нормалізує температуру тіла. А гіпертонікам рекомендовано з’їдати кожного дня по 1 цибулині.

Покращує травлення

Цибуля покращує травлення, допомагає при шлунково-кишкових розладах, сприяє кращому засвоєнню їжі і відновлює здоровий апетит. Цибуля активізує вироблення шлункового соку, чим сприяє кращому та швидшому перетравленні їжі.
13 відповідей на запитання "Навіщо їсти ту цибулю" 13 відповідей на запитання "Навіщо їсти ту цибулю" Reviewed by Надя Гладій on 3:08:00 Rating: 5