Святвечір – рецепти пісних страв на різдво

В Україні вечірня трапеза 6 січня пов’язана із безліччю традицій і обрядів. Свята вечеря напередодні Різдва – урочисте застілля з обов’язковими 12 пісними стравами на столі, головна з яких – ритуальна кутя. 6 січня завершується 40-денний піст, у цей день віруючі постять до самої темряви, поки не засяє на небі зірка, що сповістила колись волхвам про народження Божого Сина, а потім – молитва, вечеря, привітання з Різдвом Христовим і святкування.
Святий вечір – це не лише вечеря перед Різдвом. Символічне значення цього обряду величезне, а коріння його проростає у сиву давнину. Як ми відсвяткуємо Святий вечір, так і проведемо наступний рік, тому для нас вкрай важливо та цікаво отримати відповіді на питання: “Як правильно накрити стіл на Різдво? Що приготувати на Свят-вечір? Як варити кутю на Різдво? Яку випічку і закуски приготувати? Яких правил та традицій дотримуватись у це свято і що вони означають?”.
Традиції та прикмети, пов’язані з зустріччю Різдва
За старих часів на найпочесніше місце у хаті під іконами ставили сніп пшениці або жита (дідух, коляда). Зараз його ставлять зазвичай у кутку столу, хоча ці традиції практично витіснені новим символом зимових свят – ялинкою, прикрашеною іграшками. Перш ніж розстелити святкову скатертину, на столі розсипалося сіно, а в середині столу з’являлася багата кутя, лунали привітання на Свят-вечір.





Чи знаєте ви, якими різдвяними прикметами багата Україна і чим вони пояснюються? Колись на православне Різдво до усіх них ставилися вкрай серйозно, а деякі з них актуальні і в сучасному світі.
Добрий господар у Свят-вечір встає перед світанком та розпалює вогонь обов’язково від сірника. Тоді цілий рік у будинку буде тепло.
До вечора усе в господарстві має бути на своєму місці (зокрема і всі члени родини), щоб у будинку панував порядок та благополуччя.
Ніжки святкового столу обв’язували ланцюгом, що символізує міцне господарство, і доторкатися до нього теж було доброю прикметою.
Поки ще не пролунали вітання та не почалася Свята вечеря, під скатертину на всіх чотирьох кутах підкладають голівку часнику, щоб не впустити до столу нечисту силу.
На стіл кладуть гроші і горіхи, щоб усі у родині були міцні, здорові та багаті.
Солом’яний сніп – дідух – буде оберігати усіх мешканців будинку від біди та негараздів.
Бажано встигнути намалювати на дверях будинку хрести пісним тістом.
Господар будинку запалює свічку і залишає її на вікні, закликаючи ангелів небесних (а то й самотнього мандрівника) прийти на теплий вогник. Лунають різдвяні привітання та побажання.
На стіл ставлять дві додаткові миски – для рідних, що відсутні, і для душ померлих близьких людей. Кутю після вечері не прибирають зі столу та не миють ложки, оскільки духи у цю ніч прийдуть вечеряти.
Добрі традиції і прикмети радять також не зустрічати Різдво у темному одязі, щоб не відчувати смутку увесь рік, а якщо під час приготування святкової вечері у вас падають продукти, отже, на городі виросте багатий урожай. Україна і Польща ставляться до Різдва по-особливому, зберігаючи та проносячи крізь століття атрибути, привітання і звичаї різдвяних свят.
12 пісних страв на Святий Вечір
Скоромні страви, м’ясні та молочні, з’являються на різдвяному столі вже 7 січня, а потім знову на щедрий вечір 13 січня. Різдвяна вечеря – це домашня ковбаса й окіст на столі, печеня, качка, фарширована яблучками, холодець із хроном, солодкі млинці, салати та інше частування, але вечір напередодні Різдва – Свят-вечір – останній етап довгого посту. У цей день до святкової трапези приступають лише після появи першої зірки на небі – благої звістки про народження Ісуса Христа. І хоча уся їжа повністю пісна, вона називається багатою вечерею, адже на столі буде багато чого – 12 страв (за числом апостолів). Ритуал урочистого застілля на Свят-вечір залишається незмінним протягом багатьох століть. Україна – велика країна, і в різних її регіонах список пісних страв має свої відмінності та особливості (хоча кутя є у кожному).



Рецепти пісних страв
Перерахуємо найпопулярніші і найпоширеніші 12 страв із тих, що господині неодмінно готують на православне Різдво, тобто у Свят-вечір.
Кутя. Саме з ложки куті починається святкова вечеря перед Різдвом, а також і другий Свят-вечір у день свята Хрещення. Обрядова страва, до якої зазвичай входить пшениця з розтертим маком, медом, горіхами і родзинками, має символічне значення, а кількість її рецептів сягає багатьох десятків. На ПапіГутто у статті, присвяченій куті, ви зможете ознайомитися з рецептами різних регіонів України, як традиційними, так і оригінальними і навіть дещо екзотичними.
Узвар. Кутя завжди подається з узваром, який історично є найпоширенішим національним напоєм в Україні. Взимку він готується із сухофруктів, а влітку сушені яблука, груші, сливи, вишні та інші фрукти у ньому замінюють свіжі плоди.
Вінегрет. Салати на Різдво подаються обов’язково, без них ніяк не обійтися. Традиційні овочі у зимову пору року – це буряк і капуста. А вінегрет – це просто знахідка. Україна, Росія, Білорусь – його люблять готувати всюди. Пісний салат має дивовижну властивість – у ньому є абсолютно все вітаміни та мінеральні речовини, що настільки необхідні людському організму. У класичний рецепт вінегрету входять варені, сирі і мариновані овочі – картопля і буряк, морква і квасоля, огірки і цибуля, а також зелень. Такий багатий набір забезпечує “поставку” калію, заліза, бета-каротину, вітамінів груп С, В, Е, К, РР та багатьох інших. Далеко не всі різдвяні салати зрівняються з вінегретом за користю.
Вареники. Серед 12 пісних різдвяних страв вареники посідають особливе місце як страва ситна, смачна і настільки улюблена для багатьох. Для приготування тіста на вареники краще взяти борошно грубого помелу, а для начинки – зварену у мундирі картоплю. Тут справа не тільки у смакових якостях другого хліба, а у тому, що саме під тоненькою картопляною шкіркою ховається неабиякий запас калію, який ми видаляємо, коли чистимо сиру картоплю ножем. Якщо ж говорити саме про смак вареників, то немає нічого кращого, ніж смажені білі грибочки з цибулею у картопляній начинці.
Рагу з овочів. Для приготування пісного рагу можна використовувати будь-які овочі, які ви маєте у запасі. Як то кажуть – чим багаті, тим і раді. Тільки не обсмажуйте їх на олії чи смальці, а просто гарненько протушкуйте. Не зіпсують рагу і грибочки, білі або печериці.
Капусняк або борщ. Серед 12 пісних страв на Свят-вечір обов’язково мають бути і перші гарячі страви. Роль супу традиційно виконує наваристий капусняк. Готується він на Різдво не на м’ясному бульйоні, а на воді. Варити його можна з квашеної або з сирої капусти, додаючи моркву, цибульку, інші овочі та свіжу зелень. Якщо бажаєте трохи зменшити споживання крохмалю, приберіть із рецепта картоплю і покришіть у суп замість неї пастернак.
Голубці. Чи можна приготувати смачні голубці без м’яса? Цілком. Начинкою у пісні голубці ми покладемо рис з овочами або пшоно з грибами, варіантів досить багато. Підсмажена цибуля з морквою та томатами створить звичні відтінки смаку.
Риба. У меню на Свят-вечір варто додати рибу, і бажано не привізну, а традиційного коропа. Серед безлічі способів його приготування виберіть оптимальний для себе. Хочете – просто запечіть його в фользі у духовці і подайте із зеленню або обсмажте злегка без борошна та протушкуйте з овочами. Зібрати 12 страв без риби набагато складніше, не забудьте купити її заздалегідь.
Соління і маринади. Підбираючи пісні страви на різдвяний стіл, зробіть асорті з домашніх заготовок. Дуже добре поєднуються квашені помідори та капуста з замороженими ягідками журавлини. Така комбінація не тільки має пікантний приємний смак, а й забезпечує нас цілим комплексом вітамінів і корисних речовин. Не зайвим буде прикрасити щедрий стіл солоними огірочками та навіть грибочками – опеньками, маслюками або білими, додавши до них колечка ріпчастої цибулі, ви отримаєте готовий грибний салат.
Пампушки і пироги. Ця випічка теж буде пісною, тобто молока та яєць у рецепті бути не повинно, постарайтеся замінити їх іншими інгредієнтами. Зате над питаннями начинки голову ламати не доведеться. Товчена картопля з зеленню, тушкована капуста з часничком, гриби – варіантів начинки скільки завгодно.
Печені яблука. Розмірковуючи, як правильно прикрасити стіл на Різдво і що подати на нього, ви можете вбити відразу декількох зайців за допомогою яблук. Запечені з медом і волоськими горіхами, вони виглядають святково. На смак печені яблука неймовірно приємні. А третя (мабуть, найголовніша) їхня перевага полягає у тому, що ця пісна страва містить пектин, який підіймає імунітет та поглинає шкідливий холестерин. Тому ця страва на різдвяний стіл нормалізує обмін речовин, знижує рівень цукру у крові, та ще й поліпшує апетит і травлення.
Горох та квасоля. У Святий вечір пісні страви з бобових дуже важливі. По-справжньому ситні і поживні, вони повинні замінити відсутні м’ясо та ковбаси. Але є у них і інше значення. Вважається, що страви з розвареного гороху або квасолі принесуть у будинок добробут та достаток.
Меню на Свят-вечір і православне Різдво може вільно варіюватися в догоду вашим особистим смаковим уподобанням. Можна приготувати з картоплі пісні зрази чи деруни, подати на стіл слабосоленого оселедця або мариновану скумбрію, приготувати борщ із грибами і грибну підливу з часником та запашним перцем, запекти буряк у духовці, потушкувати квасолю з чорносливом і так далі. Головне – дотриматися традицій, із відкритою душею і чистим серцем зустріти одне з найголовніших християнських свят – Різдво.
Традиційні різдвяні страви у різних країнах





У всьому світі Різдво – шановане, довгоочікуване, урочисте та улюблене християнське свято, хоча і припадає воно у різних країнах на різні дати, а традиції його зустрічі теж мають суттєві відмінності. Незмінно спільним для усіх залишається радісне очікування свята, передчуття щастя і веселощів, зустрічі з родичами та кращими друзями, вітання, подарунки і, звичайно, смачні страви на Різдво. Давайте разом подивимося, що готують на православне Різдво і які страви заведено готувати на католицьке, чим відрізняється різдвяне меню у Франції, наприклад, від американського. Меню на польське Різдво нам знайоме і близьке, ми також добре знаємо, що їдять на Різдво у Росії (адже Польща і Росія – наші найближчі сусіди), а ось із голландського або канадського столу цілком можна запозичити цікаві традиційні різдвяні страви і рецепти з фото.
Що готують на Різдво в Америці
Більшість різдвяних традицій у Сполучених Штатах родом із Європи, що цілком закономірно. Різдвяне меню в Америці найчастіше містить індичку, журавлинний соус, кукурудзу, гарбуз і боби. На десерт неодмінно буде яблучний або гарбузовий пиріг (знаменита випічка до Різдва), а компанію йому може скласти різдвяне печиво, марципани, пиріг панетоне та інші солодощі. До речі, на вечерю замість індички цілком доречно буде подати і запечену яловичину, пам’ятаючи про те, що не так давно (у листопаді) індичка вже готувалася на день Подяки. Ну і звичайно, варіюється різдвяне меню, залежно від штату. На Гаваях традиційним частуванням буде соус теріякі, у Вірджинії до свята подадуть устриць та великий пиріг із шинкою, на Середньому Заході, найімовірніше, стіл прикрасять страви з ріпи і лютефіск, а в Нью-Мексико – м’ясо, тушковане з кукурудзою та суп позоло.
Традиційні різдвяні страви Великобританії
Англійці не чекають вечора і святкувати починають ще вдень. На обід подають запечену птицю – гусака, качку або індичку, але альтернативою дичини іноді стає ціле порося або різдвяний окіст. Гарніром виступає смажена картопля, відварені або приготовані на пару овочі, найчастіше – брюссельська капуста. Соус із журавлини теж неодмінно буде на столі. Традиційні різдвяні страви в Англії, якими по-справжньому пишається місцевий народ, – це йоркширський паштет із качки, шинка та запіканка з телячих нирок. Різдвяні солодощі у Великобританії – це традиційний пудинг, який обливають ромом, і він палає, коли його виносять до столу.
Різдвяний стіл у Німеччині
Звичай тримати піст до Різдва зберігся сьогодні тільки у православній церкві, а Німеччина – країна католицька. Різдвяні страви у Німеччині – це риба (лосось або короп) як древній символ християнства, фарширований і запечений гусак із винним соусом, смажений гусак із галушками або свинина з квашеною капустою. Німецький різдвяний стіл католиків багатий найрізноманітнішими закусками – м’ясне фондю, білі ковбаси та сири, усе те, що ми готуємо вже на щедрий вечір. А від випічки стіл повинен просто переломлюватися. Обрядовий різдвяний пиріг штолен, що має суху структуру та густий, насичений аромат, їдять на Різдво і кілька днів після свята. Штолен – символ Різдва, яким відома сучасна Німеччина. А компанію йому на столі складуть яблучні штруделі, пряникові будиночки і різдвяне печиво всіляких видів. Печиво на Різдво має, як правило, пряний відтінок, воно може бути будь-якої форми і з будь-якого пісочного тіста, двошаровим і тришаровим, з начинками і без них, з родзинками і горіхами, з повидлом і глазур’ю. Гарний рецепт різдвяного печива з фото допоможе вам спекти такі ж дива вдома самостійно.
Рецепт різдвяного печива – ванільний кіпферль
Vanilkipferl – ніжне ароматне печиво – класика святкового зимового застілля. Для нього нам знадобиться:
Борошно – 200 г.
Вершкове масло – 175 г.
Мелений мигдаль і цукор – по 100 г.
Ванільний цукор – для присипки.
Жовтки – 2 шт.
Стручок ванілі.
Дрібка морської солі.
Готується печиво так: холодне масло наріжте кубиками, вишкребіть насіння з розрізаного вздовж стручка ванілі (потрібна саме справжня ваніль, а не сурогат). Усі інгредієнти разом складіть у чашу блендера і збийте до однорідної крихти. Тепер зберіть тісто руками у кулю, розділіть його на дві частини, скачайте з них дві ковбаски і, загорнувши кожну у плівку, відправте їх на дві-три години у холодильник. Готове тісто нарізайте та ліпіть печиво – півмісяці, зірочки, все що завгодно, а потім викладайте їх на деко. Дуже важливо, щоб у розігріту духовку ніжне тісто вирушило зовсім холодним. Через 15 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів, у вас вже вийде золотисте ароматне печиво, яке залишиться тільки обкачати у ванільному цукрі та скласти у бляшану коробку.
Різдвяна вечеря у Франції
Традиційні різдвяні страви у Франції – це печінка качки або гуски, копчений лосось, устриці і лобстер. Панує посередині столу смажений гусак або індичка, запечена з каштанами. Відрізняє різдвяну вечерю у Франції витонченість страв, їхня вишуканість і дорожнеча. Екстравагантні тарталетки, еклери, сирні кульки на шпажках, рулетики та крихітні канапе, химерні кремоподібні закуски у мініатюрних склянках – на що тільки не здатна фантазія французьких господинь. Різдвяний стіл повинен запам’ятатися на цілий рік. Традиційний напій – шампанське, а десерт – торт “Бюш-де-Ноель”.
Що готують на Різдво у Голландії
У Голландії на Різдво готують переважно європейські традиційні страви, до числа яких потрапляє смажена або запечена яловичина, глазурований окіст, м’ясо кролика або фазан. Супроводжують м’ясні страви на святковий стіл різноманітні овочі та салати. Запозичуючи англосаксонські традиції, останнім часом голландці стали частіше готувати на Різдво індичку. А чисто голландською традиційною зустріччю Різдва є так званий “гурман” – коли гості приходять разом зі своїми сковорідками і кожен готує свою страву до спільного столу.
Різдвяний стіл у Канаді
Канадська різдвяна вечеря має небагато відмінностей від американської чи англійської. Фарширована індичка, соус із журавлини, овочі та інші різдвяні закуски, кекс і пудинг із родзинками на десерт. А ще тут дуже люблять гоголь-моголь. Зимові свята – саме час насолодитися молочним пуншем зі збитими яйцями і порцією алкоголю. Канадська різдвяна випічка – це пісочне печиво та торти з кремами на основі масла.
Що готують на Різдво у Новій Зеландії
Оскільки Нова Зеландія довго була колонією Великобританії, основна маса традицій перейшла саме звідти. Тут ми знову побачимо, що на різдвяний стіл поставлена ​​запечена фарширована індичка під журавлинним соусом або окіст. Має популярність також м’ясо ягнят. А ось гусей у Новій Зеландії зовсім не вирощують, та й імпорт м’ясних продуктів заборонений. Десертом на святковому столі часто стає німецька випічка на Різдво, зокрема кекси і пряники, французькі торти, англійські пудинги, італійські пироги. Але головна відмінність зустрічі Різдва у цій країні – це той факт, що святкування припадає на літній період, тому на столі у достатку будуть ягоди і сезонні фрукти.
Як прикрасити різдвяний стіл
Сервірування різдвяного столу – процес творчий, і тільки від вашої фантазії буде залежати, яким у результаті цей стіл виявиться – яскравим і ошатним або вишукано лаконічним, теплим і затишним або екстравагантним, пишним або скромним.





Для більшості з нас Різдво – найулюбленіше зимове свято – починається з вечері у тісному колі родини, серед найрідніших і найближчих людей. Потрібну атмосферу створить не тільки різдвяне меню та смачна їжа, а традиційні кольори в оформленні столу (червоний, зелений, білий, золотистий), запалені свічки, золочені шишки, янголята з серветок, старовинні іграшки та дзвіночки, композиції з ялинових гілок або живих квітів.
Один із найпростіших і ефектних варіантів, як прикрасити різдвяний стіл, – це використовувати червону або бордову скатертину. Така скатертина вже створює свято, підібрати відповідний комплект посуду, що гармонує за кольором або контрастний, не проблема. Столове приладдя, що сяє чистотою, блискучі келихи, серветки, прикрашені сніжинками з фольги, – ось уже більшу частину справи зроблено.
Чудовим способом, як прикрасити щедрий різдвяний стіл, є декорування його за допомогою випічки. Яка гарна тепла, ароматна, затишна і смачна домашня випічка на Різдво! Чудові пряники на Різдво, рецепт яких порівняно простий, легко замінять будь-які недешеві предмети декору. Ошатне печиво, покрите білою глазур’ю, розписний пряник, крихітні мафіни у мініатюрних горщиках та інші солодощі – ідей оформлення столу випічкою існує безліч. А ще доречно буде використати серед печива і кексів гілочки розмарину, що дуже нагадують ялинові.






Джерело http://papigutto.com.ua/
Святвечір – рецепти пісних страв на різдво Святвечір – рецепти пісних страв на різдво Reviewed by Марія Тороус on 7:17:00 Rating: 5