воскресенье, 25 декабря 2016 г.

ХУРМА — ПРОТИ ПОГАНОГО НАСТРОЮ




Настав сезон хурми - «золотий» період сонячної ягоди, який триватиме цілу зиму. А холоднеча й можливі морози лише поліпшать її смак і користь.
«БОЙОВИЙ КОМПЛЕКТ» ПРОТИ РІЗНИХ ХВОРОБ

Хурма, корольок, шарон - всі ці три сорти - одного виду: хурма, що в перекладі з латини означає «їжа богів». Уже тільки це має поліпшити настрій!
Хоча насправді хурма багата на магній, якого особливо потребує наш організм за холодної й темної пори року, коли депресія та песимізм є її супутниками. Достатньо з’їсти одну-дві ягоди на день, щоб збадьоритися й наситити організм багатьма вітамінами й мікроелементами.
А їх там зібрано якраз стільки, щоб отримати цілий «бойовий комплект» для боротьби з найрізноманітнішими недугами. Велика кількість води, білків, вуглеводів, золи, органічних кислот і дубильних речовин, вітаміни А, С і P; в хурмі вдвічі більше харчових волокон та корисних мікроелементів (калій, кальцій, магній, фосфор, залізо), ніж у яблуках, а також багато антиоксидантів. Тому хурму корисно вживати за анемії, для профілактики раку, вона знижує ймовірність утворення каменів у нирках.
Завдяки пектину, хурма помічна за розладів травлення, а народна медицина, наприклад, рекомендує її за шлункових захворювань. Вона дуже добре тонізує, заспокоює й водночас підвищує працездатність. Тим, на кого чекає важкий робочий день, варто з’їсти 1-2 цих плоди.
Щоб не давитися звичайною хурмою, яка має терпкий смак (через вміст у ній таніну), її потрібно на добу покласти в морозильник. Терпкість зникне.
КОРОЛЬОК ЗБЕРЕЖЕ ШКІРУ МОЛОДОЮ Й ОЧИСТИТЬ ЛЕГЕНІ

Корольок здатний боротися з вільними радикалами й тому є гарною профілактикою старіння шкіри. А курцям корольок просто «прописаний» самою природою, бо знижує ризик появи раку легень. Також бактерицидні властивості королька стануть у пригоді в лікуванні кишкової й сінної палички, золотистого стафілококу; його плоди застосовують у разі базедової хвороби й захворювань ясен. Його радять вживати за авітамінозу, а також замість аптечних сечогінних препаратів. Корольок - чудовий продукт для «розвантажувальних» днів: він дуже добре очищує організм від токсинів та шлаків.
Якщо цей фрукт вживати замість сніданку чи вечері, можна позбутися близько 2 кг маси тіла за тиждень. Цей дивовижний плід поєднує в собі дві найважливіші функції: з одного боку, добре тамує голод, з другого - має невелику калорійність, і ним можна насолоджуватися замість цукерок і шоколаду. Утім, більше двох плодів королька на день з’їдати не варто. Інакше цукор, що міститься в ньому, підвищить калорійність, і схуднути вже не вийде.
Сирний крем із хурмою: взяти м’яку й соковиту хурму (3 шт. - 700 г), зняти з неї шкірку, розрізати й усунути кісточки, збити в блендері зі знежиреним сиром (400 г) до стану пюре. Розкласти по креманках і подати на стіл. За бажання прикрасити збитими вершками й тертим шоколадом.
Ласуючи корольком чи хурмою, зробіть зі шматочка плоду маски для обличчя. М’якоть стиглого плоду збагатить шкіру й зробить її ніжною: нанести на 15 хвилин на обличчя, потім змити теплою водою.
ШАРОН ЗМІЦНИТЬ СУДИНИ Й ПОЛІПШИТЬ ЗІР

Мабуть, це найсмачніший сорт хурми. Він без кісточок, у ньому мало таніну, тому немає в’язкої кислоти, він твердий на дотик, але м’який на смак і солодкий, тривалий час не псується. Він має всі ті корисні властивості, що й попередньо згадані сорти: й нирки від шкідливих речовин очищує, й з анемією бореться, й появі зморщок запобігає, й процес старіння сповільнює, й курцям потрібно його їсти. Якщо шарон регулярно вживати, він зміцнить судини й зменшить їх ламкість, значно підвищить імунітет, поліпшить функцію головного мозку й очей.
Якщо комусь не хочеться гризти моркву, щоб поліпшити зір, замініть її хурмою. У ній бета-каротину більше, ніж у гарбузах, томатах і солодкому перці. Це дуже ефективний засіб для профілактики атеросклерозу. У шароні достатньо йоду, й лікарі рекомендують вживати його тим, хто має проблеми зі щитоподібною залозою.
У цьому плоді також міститься достатня кількість харчових волокон, що чинять дуже сприятливий вплив на роботу кишечнику.
Шарон можна використовувати як чудову добавку до салатів: він ідеально поєднується з волоськими горіхами, помідорами й навіть із цибулею.

Увага! Дітям уводити хурму в раціон можна після 2 років, коли травна система вже сформувалася й зміцніла. Починати слід з 1/5 чи 1/6 частини плоду. У всіх сортах хурми міститься значна кількість легкозасвоюваних жирів, тому вживати її людям з цукровим діабетом та ожирінням слід обережно. Протягом дня достатньо з’їдати не більше половини хурми. Вона потрібна для того, щоб призупинити прогресування ниркової хвороби, яку зазвичай діагностують у багатьох діабетиків.
Не можна захоплюватися цим фруктом людям, що перенесли операції на шлунку, кишечнику чи інших органах черевної порожнини, особам, які страждають від виразки шлунка чи спайкової хвороби. Також надмірне вживання хурми може призвести до кишкової непрохідності чи спричинити гостру алергію. Тому перш ніж регулярно їсти цей плід, потрібно перевірити свій організм на його переносність.
Купуючи «золоте» яблуко, зверніть увагу на його шкірку. Вона має бути тонкою, гладкою, але при цьому щільною, напівпрозорою, від яскраво-оранжевого до темно-коричневого кольору (залежно від сорту), що більше коричневих смужок на шкірці, то солодший фрукт. Листя та плодоніжка мають бути сухими, бурого кольору. М’якоть стиглої хурми - напіврідка, желеподібна чи борошнисто-пастоподібна. Темні цятки та плями свідчать про те, що плід почав псуватися.
СТРАВА ДЛЯ СВЯТА

Свинина, запечена з хурмою: хурма (1 шт.), свинина (300 г), цибуля ріпчаста (1 шт.), сіль, перець чорний мелений. М’ясо нарізати тонкими довгастими шматочками приблизно 7х4 см, посолити й поперчити за смаком. Цибулю нарізати тонкими кільцями, а хурму - тоненькими скибочками. У вогнетривку скляну глибоку посудину укласти перший шар: половину нарізаної цибулі, на неї - шматочки свинини, а поверх неї ― хурму. На хурму знов накласти кільця решти цибулі й поставити запікатися в духовку, розігріту до 200 С на 1 годину 20 хвилин. Перші 20 хвилин готувати під кришкою, а потім її зняти. На стіл подавати можна як у гарячому, так і в остиглому вигляді.

©“Академія Здоров'я”
Источник: http://www.zid.com.ua/ukr_creativework/hurma--proty-pohanoho-nastroyu