вторник, 8 ноября 2016 г.

Чим корисні морепродукти.


Морепродукти з давніх часів вносять різноманітність у наш раціон харчування. При цьому вони зберігають за собою статус делікатесу – і із-за свого витонченого смаку, і із-за складності виробництва, і із-за корисного впливу на організм. При цьому потрібно дотримуватися правил приготування страв з морепродуктами і помірності у їх споживанні, в іншому випадку з надзвичайно корисних страв вони перетворюються на загрозливі якщо не для життя, то для здоров’я людини. У чому користь морепродуктів Морепродукти славляться високим вмістом рідкісних, але необхідних організму мінералів і мікроелементів. Краби багаті залізом і фосфором, кальмари містять калій, а молюски – нікель і мідь. Мідії наситять організм кобальтом, а м’ясо морської риби сповнене йодом, фосфором, залізом, марганцем, міддю. Людина, що віддає перевагу морепродуктам, може не сумніватися в тому, що її організм отримує вагомі порції кальцію та йоду, необхідні для формування опорно-рухового апарату та роботи ендокринної системи. Більшість мінералів, що містяться в морепродуктах, необхідні для доброго функціонування серця, а тому дотримання середземноморської дієти з регулярним споживанням морепродуктів забезпечує і здоров’я серцево-судинної системи. Крім того, морепродукти – це джерело низькокалорійного легко засвоюваного білка. Тому споживання таких забезпечить клітинний метаболізм без ризику відкладення зайвої ваги. У чому небезпека морепродуктів Основний ризик полягає в здатності морепродуктів легко накопичувати і довго утримувати в собі важкі метали та токсичні речовини. Невдала трапеза морепродуктами може обернутися отруєнням ртуттю або миш’яком, але ймовірність того прагне до нуля, якщо продукт був куплений або замовлений до подачі в офіційно оформлених закладах. Ще одна небезпека криється в тому, що креветки, мідії, краби та інші морепродукти є чудовим середовищем для розмноження патогенної мікрофлори. Порушення умов транспортування, приготування та зберігання страви загрожують інфікуванням. Морепродукти вкрай небажано споживати в сирому вигляді, якісна термічна обробка вирішує дану проблему. Не слід забувати, що морепродукти можуть бути причиною алергічної реакції у схильних до того людей. Тому вони не рекомендуються до споживання маленьким дітям та особам, схильним до алергій. Правила безпечного споживання морепродуктів • Купуйте морепродукти в спеціалізованих точках продажу, де дотримуються необхідні для зберігання умови. • Звертайте увагу на походження делікатесів (це повинні бути країни з виходом до морських водойм, розташованих в екологічно чистих районах) і на дату виробництва. • Якщо сумніваєтеся в якості продукту, відмовтеся від його придбання або запитайте сертифікат якості. • Купуйте заморожені морепродукти, тільки якщо впевнені, що вони не піддавалися повторному заморожуванню. • Купуйте готові страви з морепродуктів тільки в хороших ресторанах, коли впевнені в якості приготування. Уникайте покупки таких страв з рук, наприклад, в жарку погоду на курортах. • Приготовані в домашніх умовах страви з морепродуктів не повинні довго зберігатися, краще споживати їх відразу ж після приготування.