среда, 9 ноября 2016 г.

Справжній грузинський хачапурі

Хачапурі – не просто випічка із сиром. Це – культове кавказьке блюдо, яке прийшло до нас з глибин віків. Спробуйте його приготувати і будьте впевнені – у вас все вийде! Тісто Для приготування опари необхідно злегка підігріти 400 мл молока, додати до нього 1 неповну чайну ложку солі, 1 столову ложку цукру і 10 г дріжджів. Ретельно перемішавши масу, до неї додають 1 склянку борошна і знову перемішують. Приготовану опару поміщають в тепле місце на 15-20 хвилин. Потім, додавши до опари 1 яйце, її ретельно перемішують, додають 3 склянки борошна і вимішують тісто. У готове тісто додають 1/2 склянки рослинної олії і, вимісивши тісто, ставлять його в тепле місце. Через півтори-дві години тісто «підійде», збільшившись в об’ємі приблизно вдвічі. Начинка У класичному рецепті в якості начинки використовується кисломолочний сир сулугуні. Якщо такого під рукою не виявилося, не біда – його можна замінити бринзою або чечілем, однак найбільш оптимальним варіантом заміни є використання суміші адигейського і звичайного твердого сиру в співвідношенні 1:1. Натерши на тертці 800 г сиру або розім’явши його руками, до нього додають 1 яйце, 2 столові ложки розм’якшеного вершкового масла і трохи солі, після чого перемішують і розминають виделкою до однорідного стану. Фінальна частина Тісто, що дійшло до кондиції, розділяють на 4 частини, одну частину розкочують качалкою до товщини 4-5 мм. Перед розкочуванням не забудьте посипати робочу поверхню столу або дошку борошном! Корж можна розкатувати як круглої, так і квадратної форми. Набравши 1/4 частину від усієї приготовленої начинки, її викладають в центрі коржа, розрівнюють і приминають руками. Тепер тісто необхідно загорнути. Для коржа квадратної форми використовують спосіб загортання конвертом. У випадку, якщо корж круглий, його краї зводяться до центру, формуючи своєрідний мішечок. Посипавши загорнутий хачапурі зверху невеликою кількістю борошна, його знову розкочують, поки не вийде тонкий корж з начинкою. Приготовлений корж викладають на розігріту і змащену вершковим маслом сковороду. Корж слід смажити на середньому вогні до утворення вираженої рум’яної скоринки. Зазвичай для цього потрібно близько 5 хвилин. Перевернувши хачапурі на іншу сторону, вогонь зменшують, а сковороду накривають кришкою і обсмажують корж ще протягом 5 хвилин. За той час, поки смажиться перший корж, необхідно встигнути зробити наступний, щоб викласти його на сковороду замість обсмаженого. Виклавши гарячий хачапурі на тарілку, на нього зверху кладуть кілька шматочків розм’якшеного вершкового масла, яке під впливом жару, що виходить від коржа, розплавиться і просочить його поверхню. Не варто забувайте й про те, що найсмачніші хачапурі – гарячі!