четверг, 10 ноября 2016 г.

КВАСОЛЯ - НЕЗАМІННИЙ ПРОДУКТ НА ВАШОМУ СТОЛІ

Вона має безліч корисних властивостей і по праву вважається незамінним продуктом харчування. Крім того, що квасоля - це джерело вітамінів і мінералів, її харчова цінність незрівняно вища, ніж багатьох продуктів тваринного походження. Насіння квасолі містить близько 25% білка, до того ж цей білок організмом засвоюється на 70-80%, чого не можна сказати про м’ясний білок. Квасоля багата на мінеральні речовини - залізо, магній, калій, а наявність вітамінів В2 і В6, а також С, Е, РР та важливих амінокислот робить її незамінним продуктом для людей, особливо старшого віку. Наявність заліза підвищує опірність організму до різних інфекцій, а також сприяє утворенню еритроцитів і притоку кисню до клітин. Також ці боби містять багато сірки, особливо потрібної за кишкових інфекцій, шкірних захворювань, хвороб бронхів, легень. Лікарі рекомендують хоча б один раз на тиждень готувати страви з квасолею. Квасолю здавна використовують у лікуванні різних захворювань, насамперед, вона є вкрай потрібним продуктом у раціоні людей, хворих на цукровий діабет. У квасолевих бобах міститься аргінін, який сприяє зниженню цукру в крові. Також аргінін бере участь у синтезі сечовини й чинить інсуліноподібну дію на обмін речовин. Квасоля сприятливо впливає й на нервову систему, помічено, що люди, які часто вживають квасолеві страви, є добросердними та спокійними. Крім цього, завдяки своїм бактеріальним властивостям, квасолеві боби перешкоджають утворенню зубного каменю. До корисних властивостей квасолі можна віднести й те, що її активні компоненти позитивно впливають на серцево-судинну систему. Так, людям у разі гіпертонії, атеросклерозу, а також порушень ритму серцевої діяльності рекомендують вводити у свій раціон страви з квасолею. Цинк, що входить до складу цих бобів, сприяє нормалізації вуглеводного обміну, а мідь активізує синтез гемоглобіну та адреналіну. Квасолю рекомендують в їжу у разі гастриту зі зниженою кислотністю. Тим, хто страждає від надмірної маси тіла, дієтологи радять урізноманітнити свій раціон стравами, що містять квасолю. Завдяки корисним властивостям, які впливають на травлення людини, квасолеві боби здатні нормалізувати обмін речовин. Квасоля сприяє поліпшенню потенції та благотворно впливає на сечостатеву систему. Також вона здатна виводити шлаки й розчиняти камені в нирках, посилювати секрецію шлункового соку, корисна в разі каменів у жовчному міхурі. Її антибактеріальні властивості здатні знімати запальні процеси в печінці. У консервованій квасолі всі корисні властивості зберігаються. Відвар бобів квасолі помічний за набряків ниркового та серцевого походження, запальних захворювань сечового міхура, ревматизму й подагри. Для його приготування 1 ст. л. бобів заливають 1 склянкою гарячої води, кип’ятять на водяній бані 30 хв, остуджують 10 хв і проціджують гарячим. Приймають по 2 ст. л. 3-4 рази на день. СТРАВИ З КВАСОЛІ Кобильоха з грибами Кобильоха, чи яська, — велика біла квасоля. З неї готують багато смачних страв. Квасолю та гриби замочити на ніч. Зранку зварити до готовності квасолю й окремо відварити гриби. Порізати. Цибулю порізати кубиками й підсмажити на олії. Додати борошно й посмажити кілька хвилин до золотистого кольору. Додати в цибулю квасолю, гриби та невелику кількість гарячого грибного відвару, щоб вийшла страва середньої густоти. Посолити до смаку. В останню хвилину вкинути лавровий лист і вийняти по закінченні приготування. Квасолеві салати… …з куркою Потрібно: 2 курячі стегенця, склянка квасолі (ліпше молодої), 2 картоплини, одна ріпчаста цибулина, два солоних огірки, 2 ч. л. меленої солодкої паприки, сіль, мелений перець, склянка сметани для заправки. Звечора замочену квасолю зварити до готовності. Зварені стегенця порізати на невеликі шматочки, варену картоплю й огірки - маленькими кубиками. Усе змішати, додати подрібнену цибулю, перець, посолити й заправити сметаною (майонезом). …з кінзою Для салату потрібно 300 г квасолі (сухої чи консервованої), пучок кінзи, 1 середня цибулина, дрібка чорного меленого перцю, сіль до смаку, 1-2 ст. л. винного оцту та 3-4 ст. л. маслинової олії. Відварити квасолю, зцідити. Дрібно покришити кінзу, півкільцями нарізати цибулю. Змішати квасолю із зеленню, цибулею, посолити, поперчити. Заправити оцтом, олією, перемішати й відставити, щоб трішки настоявся. За 15-20 хв салат готовий до вживання. Латиноамериканський квасолевий суп Потрібно: 250 г червоної квасолі, 300 г м’яса, одна червона солодка перчина, два помідори, два зубки часнику, цибулина, стручечок гіркого перцю, по 3 ст. л. маслинової олії, томатної пасти, 1 ст. л. борошна, сіль, перець до смаку. Попередньо (на ніч) замочену квасолю залити водою, довести до кипіння й варити 15 хв. Воду злити. Цибулю та часник дрібно нарізати. Гострий перчик (без насіння) покришити. Помідори й м’ясо нарізати маленькими шматочками. У каструлі розігріти 2 ст. л. олії й смажити м’ясо 6–8 хв. На решті олії обсмажити цибулю. Додати часник, гострий перчик і готувати ще 5 хв. Перекласти цибулю до м’яса, додати квасолю й борошно. Влити 300 мл води, потерти туди на тертці помідори (шкірку викинути) й додати томатне пюре. Посолити, поперчити, тушкувати на слабкому вогні 1 годину. Солодкий перець порізати маленькими квадратиками й додати до вмісту каструлі. Тушкувати ще 15-20 хв. Фрикадельки з квасолі Потрібно: 500 г квасолі, склянка ядер волоських горіхів, дві невеличкі цибулини, два зубки часнику, 2 ст. л. маслинової олії (чи іншої), по 0,5 ч. л. мелених кориці та кмину, меленого червоного й чорного перцю, зелень кропу, петрушки. Звечора замочену квасолю промити, залити водою й варити до готовності в підсоленій воді. Горіхи потовкти, часник подрібнити (ліпше часничницею). До цієї маси додати порізану зелень, цибулю, спеції, все перемішати. Квасолю пом’яти товкачем чи збити блендером, змішати з горіхово-часниковою масою, посолити до смаку й сформувати невеликі кульки-фрикадельки. Викласти їх на таріль, полити олією та посипати нарізаною зеленню. Источник: