понедельник, 21 ноября 2016 г.

ЯК ЗУПИНИТИ ПАНКРЕАТИТ.

Панкреатит ― це складне захворювання, й у газетній статті висвітлити його проблематику не так просто, бо всі люди хворіють по-різному. Але все ж є впевненість і можливість вилікувати його швидко й надовго. Під діагнозом «панкреатит» у медицині розуміють запалення підшлункової залози. Панкреатит буває гострий і хронічний. Хронічний панкреатит, як правило, поєднується зі зниженням вироблення травних ферментів, тобто ферментною недостатністю. Людина відчуває біль від будь-якої з’їденої їжі, тому їсть мало, хоча бажання їсти є. У такому разі хворому треба вживати вичавки зі свіжої капусти вранці натще, за 1 годину до сніданку, по 1 ст. л. зі сметаною й сіллю. Якщо є закрепи, то вживати вичавки з сирої картоплі. Робити це протягом тижня-двох. Вичавки - це вибірний селективний сорбент, який цілеспрямовано поглинає певні речовини з організму. Капуста, наприклад, містить багато хлору - одну з двох складових соляної кислоти, що утворюється в шлунку. Капустяні вичавки витягатимуть речовини, що блокують вироблення соляної кислоти в шлунку. Приготування вичавок ...Із капусти. Натираємо на тертці з малими довгастими (як на корейську моркву) вічками білоголовкову капусту, щоб вийшло 2 Ї 4 склянки кінцевого продукту. Зберігаємо в холодильній камері в скляному чи порцеляновому салатнику з кришкою. Набираємо половину склянки й витискаємо сік за допомогою тонкої матерії чи марлі. Отримуємо 1 Ї 1,5 ст. л. вичавок. Вони не повинні мати контакту з металом: ложки Ї дерев’яні, тарілки Ї порцелянові. Зазвичай вичавки приймають невеликими порціями (завбільшки як квасолина), кладуть до рота й ковтають. ... Із моркви. Натираємо моркву, як на деруни. Від морквини діаметром 2-3 см натираємо частину в 3 Ї 4 см на один раз. Відтискаємо так само. До чаю додавати по 1 ч. л. оцтової настоянки м’яти перцевої: 0,5 л оцту 9% залити 2 ст. л. трави м’яти. Настояти 2 ― 3 дні. Не відціджувати. Щільно закривати корком. Усе тіло двічі на день протирати оцтом (9%) навпіл з водою ― щоденно, тривалий час. ПРАВИЛЬНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИСКОРИТЬ ЛІКУВАННЯ Харчуватися, орієнтуючись на меню для осіб із захворюваннями травного тракту: 1-й сніданок. Сир, бринза з білим черствим хлібом чи канапка з підсоленим маслом. Чай, підкислений 0,5 ч. л. оцтової настоянки полину. Настоянка: 0,5 л оцту 9% залити 2 ст. л. трави полину. Настояти 2-3 дні. Не переціджувати. Щільно закорковувати. 2-й сніданок. Суп із тушонкою з кролика, курки, індички, гуски (1- 2 ст. л. тушонки на 1 л супу). Чи омлет, некруто зварені яйця з гірчицею. Обід. Можна їсти практично все. Борщі з квашеними овочами, каші з маслом, гриби, м’ясо. Підвечірок. Вінегрет, салат зі сметаною, підсолені свіжі овочі й фрукти (кожен вид ― окремо на прийом). Вечеря. Щось одне на вибір: картопляне пюре з рибою; юшка з хижої річкової риби з пшоном; кисломолочний сир із медом і чаєм. Перед сном: півсклянки кисляку чи кефіру. Для зняття спазму в сфінктері Одді, поліпшення відтоку жовчі й соків підшлункової залози приймати уролесан (продається в аптеках) по 10 крапель на шматочок цукру о 17-й годині. Курс прийому - 3 тижні. Сфінктер Одді - це своєрідний кран, через який до дванадцятипалої кишки надходять ферменти підшлункової залози й жовч із печінки. Тому, якщо цей кран затиснутий, спазмований тривалий час, виникає застій ферментів у підшлунковій залозі й жовчі ― в жовчному міхурі, що й призводить до їх запалення ― панкреатиту та холециститу. КАТАСТРОФА - ГОСТРИЙ ПАНКРЕАТИТ Гострий панкреатит ― це дуже небезпечне захворювання поряд із інфарктом та інсультом. Гострий панкреатит розвивається раптово й несподівано. Хворий може відчути різкий біль у животі оперізувального характеру, нудоту, блювоту. Може настати різке падіння тиску чи його підвищення. Може піднятися температура. Перебіг захворювання іноді супроводжується шоком. У хворого може бути різка слабкість, шкіра вкривається великими краплями поту, язик сухий і обкладений біло-коричневим нальотом. Найдостовірнішим обстеженням є визначення амілази в плазмі крові та амілази в сечі, яка називається діастазою. Захворювання є складним тому, що колеги лікарі не працюють над тим, щоб закрити пілорус (вихідна частина шлунка). Причиною гострого панкреатиту є тривалий спазм сфінктера Одді та продукування підшлунковою залозою протеолітичних ферментів (амілаза, трипсин, ліпаза). Але позаяк їх доступ у дванадцятипалу кишку перекритий через спазм сфінктера, вони починають «перетравлювати» саму підшлункову залозу й надходити у великих кількостях у кров. Спазм сфінктера виникає через те, що шлунок атонічний, роздутий, і пілорус ― не закритий. Сфінктер і пілорус в нормі працюють у протифазі ― коли один відкритий, другий ― закритий. Якщо ж пілорус весь час зяє, то кислоти шлунка надходять у дванадцятипалу кишку, подразнюють її стінки й сприяють спазму сфінктера Одді. Крім того, через незакриття пілоруса білкова їжа (насамперед, м’ясо) погано перетравлюється в шлунку й згодом починає гнити в кишечнику. Токсини, що утворюються при цьому, отруюють печінку й підшлункову залозу. Якщо додати до цього багато міцного алкоголю чи неякісного вина, то панкреатит ― забезпечений. Невміння харчуватися, брак почуття міри: замість закусок з квашенини ― свіжа зелень з оліями, замість хліба ― бездріжджова випічка (смажені на олії млинці, всякі хот-доги, тісто на розпушувачах) ― усе це може призвести до цього захворювання. Через викладені вище причини панкреатит супроводжується холециститом і гастродуоденітом (запаленням шлунка й дванадцятипалої кишки). Слід сказати, що незакриття пілоруса може виникнути через проблеми з грудним відділом хребта, бо всі внутрішні органи іннервуються через нього. ВИХІД ІЗ КРИЗОВОГО СТАНУ Якщо в людини стався напад гострого панкреатиту, її слід негайно «швидкою» доправити до шпиталю, де бригада з трьох фахівців: терапевта, хірурга й реаніматолога ― надасть їй негайну допомогу. Лікування комплексне, це - боротьба з шоком, внутрішньовенне крапельне введення гормональних препаратів, наркотичних анальгетиків, антибіотиків та інгібіторів протеолітичних ферментів тощо. Якщо хворого не госпіталізовано, поліпшити його стан можна натуропатичними методами, які також застосовують у комплексі: 1. Прийом вичавок зі свіжої капусти, моркви по 2-3 ст. л. двічі на день за годину до їди. 2. Квас на чистотілі по 50-100 мл за 30 хв до їди. Якщо після прийому квасу очистився язик і минув біль ― це дуже добрий прогноз на швидке одужання. 3. Прийом активованого вугілля по 4 таблетки три рази протягом трьох днів. 4. Левоміцетин по 1 таблетці тричі на день після їди до 10 днів. 5. Зволоження всього тіла розчином оцту з водою (1:1) тричі на день аж до припинення пітніння, чи бальзамом Болотова з теплою водою (1: 2) за 10 хвилин до їди. Курс ― близько тижня. 6. За наявності важкості в шлунку рекомендую прийом ферментів типу панкреатин, креон. Приймати під час чи відразу після їди протягом трьох днів. ХАРЧУВАННЯ: ЩО МОЖНА ТА ЧОГО НЕ МОЖНА У разі гострого панкреатиту медицина рекомендує нічого не їсти й не пити, я також дотримуюся цієї думки. Але виходити з кризового стану треба з продуктами, які сорбують і ферментують і містять багато хлору. Категорично забороняються продукти та страви, які потребують напружування підшлункової залози й сприяють здуттю шлунка: овочеві супи, олії, свіжі овочі й солодкі фрукти, кава, алкоголь і майонез. Сприяти одужанню будуть каша, куліш із кількох круп, капусняк та щі з квашеної капусти, розсольник, кисломолочні продукти, в тому числі сир із ягодами смородини, перетертими (непровареними) з цукром, бринза. Добре підкислювати чай оцтовою настоянкою м’яти, їсти хліб із висівками, білий ― підсушувати. За умови правильного харчування рецидив захворювання малоймовірний. Таким чином, комплексне лікування, індивідуальний підхід до кожного пацієнта забезпечать його одужання. Источник