среда, 2 ноября 2016 г.

Користь цибулі.

Цибуля багата легкозасвоюваними вуглеводами, серед яких виявлені глюкоза, фруктоза, сахароза та інші, вітаміни групи В, РР, Е, каротин. У цибулі містяться мінеральні речовини: залізо, натрій, калій, кобальт, фосфор, кальцій, мідь, цинк, марганець, а також органічні кислоти: яблучна, лимонна, ефірні масла, фітонциди. На відміну від цибулини перо цибулі більш багате вітамінами і мінеральними речовинами. Харчові гідності лука загальновідомі. Цибуля - ефективне антисклеротичну засіб, знижує в крові вміст цукру, має жовчогінну дію, стимулює секреторну активність шлунка, утворення сперми, підвищує статеву потенцію. Лук чудово допомагає при гіпертрофії передміхурової залози. Лук значно покращує смакові якості їжі, збагачуючи її вітамінами, і мінеральними речовинами , покращує апетит, стимулює діяльність серцево-судинної системи, виявляє легку послаблюючу дію, посилює виділення травних соків. Оскільки в цибулі, як уже говорилося, містяться ефірні олії, які мають виражену подразнюючу дію на слизові оболонки, в харчуванні використовувати його протипоказано при гастриті, виразковій хворобі як шлунка, так і 12-палої кишки, а також при інших захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нирок, печінки. Фітонциди цибулі знищують всі відомі бактерії - збудників інфекційних хвороб людини. Лук широко застосовують при лікуванні гнійних ран, опіків шкіри, маститів, остеомієліту, стоматитів, трофічних виразок, захворювань верхніх дихальних шляхів і легенів. Корисний цибулю при грипі, оскільки попереджає бактеріальні ускладнення. До всіх перерахованих лікувальним властивостям лука слід додати, що цибуля підвищує імунітет організму, допомагає при ангіні і нежиті, затримує розвиток таких недуг, як атеросклероз і гіпертонія.