вторник, 1 ноября 2016 г.

Як зберігати крупи

Каша або гарнір з крупи – корисні страви, джерело необхідних вітамінів і складних вуглеводів. У хороших господарок на кухні можна побачити кілька видів круп. І щоб вони зберегли свою користь і смак, в них не завелися шкідники, крупи потрібно правильно зберігати. Куплену крупу не варто зберігати в тій упаковці, в якій ви її придбали. В поліетиленових пакетах крупи задихаються і стають згірклими, а паперові упаковки легко рвуться або промокають. Тому принесені з магазину гречку і рис необхідно пересипати в чисту і суху скляну, пластикову або металеву ємність. Дуже добре, якщо посуд для крупи буде герметично закриватися – в ​​такому випадку в неї не зможуть проникнути шкідники, а якщо ви принесете жучків з покупкою – ви не заразите інші запаси. Хороший варіант для зберігання круп – пластикові пляшки з широкою шийкою. Щоб упевнитися у відсутності в покупці шкідників, крупу можна перебрати, тим більше що для деяких видів це необхідно. Запропонуйте цю копітку роботу дітям – для них вона буде грою, а ви значно заощадите час при готуванні. Ті крупи, які перебирати не прийнято, можна прожарити в духовці або потримати добу в морозильнику холодильника. Час від часу запаси круп потрібно перевіряти, так як комахи в них можуть потрапити, наприклад, із сухофруктів. Амбарні довгоносики, хлібні точильники, суринамські борошноїди та інші шкідники для людини не небезпечні, але малоприємні. Якщо ви виявили жучків, продукт потрібно викинути або очистити. Манку і борошно після виявлення шкідників просівають 2 рази і злегка прожарюють в духовці при температурі 45-50оС. Потім їх засипають в чисту банку для зберігання. Рис, гречку або перловку потрібно перебрати, промити і просушити. В банки з крупою можна покласти сухий стручок червоного перцю, неочищені зубчики часнику, цедру лимона, кілька листочків лаврушки, сухі квіти календули в мішечку, шматочок фольги або металеву ложку – все це допоможе захистити запаси від комах. Основна причина появи згірклих круп – недотримання термінів зберігання. При пересипанні запасів в банки записуйте терміни придатності продуктів. Якщо ви не зробили таких позначок, запам’ятайте, що найдовше (приблизно півроку) зберігаються рис, гречка, перловка, манка і мука, тому, що вони містять мінімум жиру. Близько 4 місяців зберігають корисність і смакові якості вівсянка, ядриця, геркулес. Щоб завжди їсти корисні і смачні страви – ​​не робіть занадто великих запасів круп, а купуйте їх в міру витрати.