суббота, 12 ноября 2016 г.

Чим шкідливий майонез.

Майонез - це один з найпопулярніших продуктів, який знайдеться в холодильнику практично кожного жителя країн пострадянського простору. Дієтологи і гастроентерологи стверджують, що ніякої користі здоров'ю вживання майонезу не приносить, навпаки, майонез - це дуже шкідливий продукт, який при регулярному вживанні може спровокувати розвиток різних захворювань і порушень в роботі систем і органів людського організму. Звичайно, в даному випадку мова йде про магазинному продукті , який не має нічого спільного зі справжнім соусом, крім назви. Склад майонезу Сучасні виробники так званого майонезу давно відійшли від традиційної рецептури. Так, у складі магазинного майонезу ви знайдете звичні для натурального соусу інгредієнти, такі, як яєчні жовтки, рослинне масло, гірчиця, оцет і лимонна кислота. Але, по-перше, виробники з метою здешевлення виробництва часто використовують шкідливі інгредієнти низької якості або їх дешеві замінники. По-друге, до відомих інгредієнтів нерідко додаються й такі, які допомагають продовжити термін зберігання продукту або поліпшити його смакові характеристики. А такі інгредієнти вже по-справжньому шкідливі. На першому місці за шкідливістю з усіх інгредієнтів варто жир. На жаль, в майонез виробники рідко додають натуральне рослинне масло, що містить вітаміни, які допомагають налагодити роботу багатьох органів. До складу майонезів, як правило, входять модифіковані рослинні масла - трансгенні жири. Молекули цих речовин розроблені в штучних умовах, їх аналогів не існує в природі, тому людський організм не здатний їх засвоювати. У результаті ці молекули накопичуються в підшлунковій залозі, печінці, відкладаються на стінках судин, сприяючи розвитку таких захворювань, як ожиріння, атеросклероз, ішемічна хвороба серця, а також приводячи до порушення обміну речовин. Шкідливі для нашого організму і входять до складу майонезу емульгатори. Вони сприяють збереженню однорідної консистенції продукту. Раніше роль емульгатора виконував яєчний лецитин, сьогодні ж використовується переважно лецитин соєвий. А в тому, що для його виготовлення використовують геномодифіковану сою, сумнівів не виникає. Вплив ГМО, звичайно, до кінця не вивчено, але навряд чи люди, що вживають майонез, бажають, щоб вплив ГМО досліджувалося на них. Ще одним шкідливим елементом, що входять до складу сучасних магазинних майонезів, є підсилювачі смаку. Вони надають майонезу більш насичений і виражений смак, проте майже всі вони мають штучне походження. Вони не тільки шкідливі для травної системи, але також викликають звикання. Ну і, звичайно ж, не можна не згадати про консерванти, які входять до складу абсолютно будь-якого магазинного майонезу. Консерванти запобігають розвиток різних грибків і мікроорганізмів в соусі, продовжуючи термін їх придатності. Але також консерванти вбивають все "живе" і корисне, що, можливо, і входило до складу майонезу. Більшість консервантів розкладається в шлунку, проте деяка їх частина залишається, роблячи негативний вплив на всі клітини людського організму. Приготування майонезу в домашніх умовах Як вже було сказано вище, всі ці зауваження стосуються виключно магазинного майонезу. Тому якщо ви не можете відмовити собі в задоволенні заправити улюблений салат майонезом або використовувати його для випічки, наприклад, піци, готуйте майонез самостійно, використовуючи тільки якісні продукти. Приготувати майонез не так складно, як може здатися на перший погляд, та й багато часу процес його приготування не займе. Отже, для приготування домашнього майонезу вам знадобляться такі інгредієнти: чотири яєчних жовтки; дві чайних ложки солі; одна чайна ложка цукру; дві чайних ложки гірчиці; дві столові ложки оцту; півлітра рослинного масла; трохи чорного перцю. Що стосується яєць, якщо ви тільки не використовуєте яйця домашні. Курячі яйця можуть спровокувати розвиток сальмонельозу, якщо вони не піддаються термічній обробці (як у випадку з приготуванням майонезу), тому ви можете взяти замість яєць курячих яйця перепелині, збільшивши їх кількість. Що стосується рослинного масла, то для приготування домашнього майонезу бажано використовувати якісну оливкову олію. Якщо такого під рукою немає, тоді підійде і масло соняшникове. Відокремте жовтки, збийте їх з гірчицею, використовуючи блендер. Додайте сіль, цукор і перець. Не вимикаючи блендер, тоненькою цівкою вливайте масло. Маса повинна виходити однорідною і почати відділятися від посуду, в якій ви готуєте соус. Наприкінці додайте оцет, ретельно перемішайте. Зберігайте в холодильнику не більше трьох діб.