пятница, 4 ноября 2016 г.

ЯКІ ФРУКТИ МОЖНА ЇСТИ ПРИ ПІДВИЩЕНОМУ ЦУКРІ

Грейпфрути, яблука, груші - далеко не повний список дозволених фруктів при цукровому діабеті. Ці плоди не перевищують допустимий рівень цукру в крові і не провокують загострення неприємної хвороби. Ці чудові плоди, навпаки, сприяють насиченню організму вітамінами і мікроелементами, що поліпшують здоров'я і загальне самопочуття людини. Яскраві, соковиті, смачні - різноманітні фрукти люблять діти і дорослі у всьому світі. Тільки люди, що мають проблеми зі здоров'ям, а саме, які страждають від підвищеного цукру в крові повинні уважно вивчити вуглеводний склад будь-якого фрукта перед його вживанням. Це можна зробити за допомогою глікемічного індексу. Цей показник враховує, як швидко вуглеводи, що містяться у продукті, перетворюються на глюкозу після потрапляння його в організм. Людина з підвищеним рівнем цукру в крові повинна вибирати фрукти, індекс яких не перевищує середнього значення в 70 одиниць. Такі фрукти як яблука, груші та цитрусові містять низький рівень глікемічного індексу (менше 55). Грейпфрут, на думку вчених, вважається «кращим діабетичним» фруктом і є досить корисним. У його складі міститься велика кількість клітковини і вітаміну С, що робить благотворний вплив при боротьбі з застудою і навіть раком. Крім грейпфрута, будь-які цитрусові (апельсини, мандарини, лимони, лайми) прекрасно підходять діабетикам. Яблука знаходяться на другому місці після грейпфрутів і прекрасно підходять для людей з підвищеним рівнем цукру. У їх складі велика кількість пектину, який очищає кров і виводить токсини з організму. Також яблука відносяться до продуктів з негативною калорійністю, тому існує так багато «яблучних» дієт. Ці фрукти не тільки зменшують рівень цукру в крові, але і сприяють оздоровленню організму в цілому. Це пов'язано з тим, що фрукти багаті клітковиною, пектином, вітамінами і мікроелементами, що благотворно позначається на загальному стані і здоров'ю людини. Також до групи дозволених плодів відносяться сливи, персики і більшість ягід, що ростуть на чагарниках, наприклад, вишня, агрус, малина, смородина. Такі тропічні плоди як папайя, манго, ананас, ківі, диня, кавун також допустимі для людей з підвищеним рівнем цукру. Але рівень глікемічного індексу в них становить 55-70, що є середньою величиною. Тому споживання цих фруктів має бути мінімальним, але цілком можливим. Важливо не з'їдати більше норми. Так, одного-двох яблук або одного стиглого грейпфрута цілком достатньо, щоб насититися вітамінами і при цьому не підвищити рівень цукру в крові. Слід уникати вживання будь-яких сухофруктів, а також бананів і абрикосів за великої кількості фруктози в їх складі. Такі фрукти мають високий глікемічний індекс і абсолютно не підходять людям з цукровим діабетом.