суббота, 12 ноября 2016 г.

Чи впливає колір шкарлупи і жовтка на якість яєць?

Чи є різниця між яйцями з білою і коричневою шкаралупою? Ми підкажемо, які яйця корисніші і як правильно вибрати хороші яйця. Користь і небезпека курячих яєць Існує міф, що яйця з коричневою шкаралупою корисніше білих - правда це чи міф? Куряче яйце - корисний продукт для здоров'я людини. До складу яєць входять вітаміни групи В, А, Д, мінеральні речовини, жири, білки, вуглеводи, цинк, мед. Вживати яйця в сирому вигляді не рекомендується, так як можна підхопити таке захворювання як сальмонельоз; також сирий білок погано перетравлюється організмом. Перед вживанням яєць, їх необхідно мити, так як на шкаралупі збираються і розвиваються дрібні мікроорганізми. Найкраще обдавати шкаралупу окропом. Від кольору шкарлупи корисність яйця не залежить. Коричневі і білі яйця не відрізняються за якістю. Помаранчевий жовток не є ознакою того, що яйце домашнє. Колір жовтка залежить від того, чим годували курку. Якщо зерно багате добавками з каротином, жовтки будуть яскраво-оранжевого кольору. А ось якщо яйце спочатку було з білою шкаралупою, а потім змінило колір на жовтуватий або світло-сірий - яйце зіпсувалось. Як вибрати хороші яйця? Якщо ви купуєте яйця в магазині, а не берете домашні, звертайте увагу на упаковку. На кожному яйці повинен стояти термін зберігання і категорія. Дієтичні позначаються літерою «Д», столові - «С». Термін придатності дієтичних яєць - сім днів, столових - 25 днів. У зіпсованому яйці жовток буде стукатися об стінки шкаралупи. Якщо яйце покласти в підсолену воду, свіже піде на дно, не свіжіше буде плавати «попкою» вгору, зіпсоване спливе горизонтально.