воскресенье, 6 ноября 2016 г.

Конюшина: рослина-лікар, що загоює рани

Про цілющі властивості конюшини відомо ще з часів Авіценни. Великий лікар прописував відвар листя конюшини при захворюваннях нирок, а сік зі свіжого листя — як кровоспинний і ранозагоювальний засіб. У наші дні відомо, що лугова (червона) конюшина — природний імуностимулятор, що підвищує опірність організму до інфекцій. Листя і квіти конюшини містять: вітаміни А, B1, В2, С, Е, Р; мінеральні речовини: мідь, нікель, кобальт; саліцилову і бурштинову кислоту; флавоноїди;жирні та ефірні олії. Користь червоної конюшини: 1. Завдяки сильним антиокислювальним властивостями, флавоноїди нормалізують жировий обмін і захищають організм від кисневого голодування, іонізувальної радіації та отруєнь. 2. Стимулює регенерацію клітин, процесів кровотворення, знижує вміст холестерину. 3. Покращує надходження кисню до тканин. 4. Корисна за атеросклерозу з шумом у вухах і головними болями, для відновлення сил після навантажень. 5. Янтарна кислота, що міститься в конюшині, активізує обмін речовин. 6. Очищає кров, відновлює функцію кишечника, печінки. 7. Загоює рани та опіки. Діє як знеболювальне, навіть від ревматичних болів. Щоб усунути біль натертого мозоля, досить прикласти лист конюшини. 8. Застосовується для лікування туберкульозу, ангіни, недокрів'я, бронхіту, застуди, ішемічної хвороби серця, дизентерії. 9. Конюшинові ванни застосовують для лікування шкірних хвороб — висипу, екземи. 10. Від почервоніння і втоми очей корисні примочки з відвару конюшини. 11. Ефірна олія конюшини містить фітонциди, має протизапальну та болезаспокійливу дію. Як би не була корисна конюшина, вона має і свої протипоказання: вагітність, болі в шлунку, естрогенозалежні форми раку, інсульт, захворювання крові. Корисні рецепти з конюшини Для загального зміцнення організму. 50—100 г свіжих кульок конюшини залити 500 мл окропу. Настояти 8 год, процідити. Пити по ½ склянки 3 рази на день. Від застуди та високої температури. 1 ст.л. подрібненого листя і квітів конюшини залити склянкою окропу, настояти. Додати мед і пити 4 рази на день після їди. Від головного болю і нестачі вітаміну С приймайте настій, описаний у попередньому рецепті, але в меншому об’ємі: по 2 ст.л. 3 рази на день. За циститу. 1 ст.л. конюшини залити 1 склянкою води, довести до кипіння. Приймати по 2 ст.л. кожні 2—4 години. Від висипу на шкірі. 300—400 г подрібненого листя конюшини залити 2 л окропу, залишити на 3—4 години. Процідити, вилити у воду для ванни. Приймати ванну через день (температура приблизно 37○С) не більше 20 хв. Листя та квіти конюшини також використовуються для створення подушки з лікарських трав.