четверг, 10 ноября 2016 г.

Корисні властивості печінки

Печінка це повноцінний, поживний, легкий і дуже корисний продукт. За своїм хімічним складом вона не тільки не поступається м’ясної вирізки, але і перевершує її. Білків у печінці міститься більше, ніж у м’ясі, а вітаміни і мінеральні речовини краще засвоюються організмом. Ось тому медики наполегливо рекомендують включати страви з печінки в раціон харчування тим, хто страждає цукровим діабетом, атеросклерозом, порушенням згортання крові та схильністю до утворення тромбів. Якщо своєчасно включати печінку в свій раціон, можна попередити розвиток багатьох захворювань. Завдяки корисним властивостям печінки і багатому складу, печінка дуже корисна вагітним жінкам і дітям. Найціннішою і живильної вважається печінка риби, особливо морської. Вона містить велику кількість незамінних амінокислот, вітаміни A, B, C, D, E, PP. А з мінеральних речовин у ній присутні натрій, залізо, магній, фосфор, калій, хлор, кальцій, хром, нікель, йод, фтор, молібден. Всі ці поживні речовини в поєднанні з риб’ячим жиром, який присутній в печінці, практично, на 100% засвоюються організмом людини. В ході досліджень було виявлено, що діти, чиї матері під час вагітності вживали в їжу печінку риби, рідше хворіють, їх організм краще чинить опір всіляким інфекціям. Велика кількість легкозасвоюваних вітамінів активізують роботу мозку, впливають на гостроту зору, покращують стан волосся, шкіри, кісток і зубів. Якщо ви купуєте в магазині печінка тріски або минтая в консервованому вигляді, слід звернути увагу, що ці продукти дуже калорійні з-за високого вмісту жиру. І вживати їх у їжу потрібно дуже обережно. Свиняча і яловича печінка близькі за якісним і кількісним складом, але все ж мають деякі відмінності. В свинячої печінки присутній вітамін Н, який називають вітаміном краси, а яловича печінка містить в собі більше 20 мінеральних компонентів, вітамін К та необхідні організму ферменти. Калорійність свинячої печінки 110 кал, а яловичої – 130 кал. Куряча печінка легше засвоюється організмом людини, що пояснюється великим вмістом легкозасвоюваних повноцінних білків, фолієвої кислоти і набору вітамінів. Дуже корисна вагітним жінкам та маленьким дітям, так само як і печінка риби. Калорійність її теж невисока – 140 кал. Купуючи печінка на ринку або в магазині необхідно звертати увагу на колір і структуру. Свіжа печінка-гладка, блискуча і має світло-коричневий або світло-червоний колір. На розрізі коричневе або червоно-коричневе. У багатьох країнах печінка вважають делікатесом і з неї готують безліч вишуканих страв. Печінка необхідно не тільки правильно готувати, але і правильно поєднувати з іншими продуктами. Тільки в такому вигляді вона повністю зберігає свої корисні властивості. Найчастіше печінку смажать, і правильно підсмажена печінка – м’яка, ніжна, ароматна і смачна. Для вилучення гіркоти печінка рекомендують вимочити в молоці. Свинячу або яловичу печінку обчищають від плівок і прожилок, миють, нарізають шматочками товщиною 0,5 см, злегка відбивають, солять, перчать, панірують у борошні і смажать на розпеченій сковорідці з двох сторін не більше 3-4 хвилин. Печінка не любить тривалої теплової обробки і якщо її пересмажити, вона стає жорсткою. Зникла почервоніння на зламі – печінка готова. Тривала смаження погіршує смакові якості печінки. Крім правильно приготування печінки необхідно грамотно підібрати до неї гарнір. І хоча у багатьох рецептах як гарнір рекомендується картопляне пюре, каші або відварні макарони, найкращим поєднанням будуть зелень, салат і всілякі овочі: кабачки, капуста, спаржева квасоля, помідори і огірки. В якості соусу чудово підходить сметанний соус з нежирної сметани. При такому приготуванні буде смачніше, і корисніше для організму і без зайвих калорій, що теж важливо.