четверг, 10 ноября 2016 г.

Від чого захистять зелені овочі

Зелені овочі здатні забезпечити нормальну роботу шлунково-кишковому тракту. Зелені овочі захищають людський організм від шкідливого впливу патогенів, як показують результати досліджень вчених з австралійського Інституту молекулярної імунології. Наявність овочів в раціоні харчування вкрай необхідно для підтримки популяції імунних клітин певного типу, які забезпечують нормальну роботу шлунково-кишкового тракту. Йдеться, зокрема, про імунних лімфоїдних клітинах (ILCs), що знаходяться в слизовій оболонці травного тракту і захищають весь організм від «поганих» бактерій, що живуть в кишечнику людини. Вчені припускають, що ці клітини також перешкоджають розвитку таких захворювань, як харчова алергія, запальні захворювання і ожиріння. Австралійські дослідники виявили специфічний ген T-bet, який відіграє важливу роль у процесі утворення клітин ILCs. Примітно те, що цей ген реагує на споживану людиною їжу, особливо на білки, що містяться в зелених листових овочах сімейства хрестоцвітних, як наприклад капуста. Ці білки активізують сигнальний шлях гена T-bet і сприяють виробництву імунних клітин. Споживання зелених овочів забезпечує потрібну кількість імунних лімфоїдних клітин, що виробляють специфічний гормон інтерлейкін-22 (IL-22), який захищає організм людини від вторгнення бактерій. Ряд експериментів показав, що відсутність гену T-bet, робить організм більш сприйнятливим до бактеріальних інфекцій, проникаючих в нього через травну систему. Велика кількість ILCs сприяє підтримці здорового середовища в кишечнику, стимулюючи швидке загоєння дрібних ран і саден – звичайне явище в тканинах кишечника. Важливу роль ILCs можуть грати в боротьбі з онкологічними захворюваннями. Виявилося, що в цілому вчені тільки починають розуміти значення цих імунних клітин для здоров’я людини. Таким чином, щоб рідше хворіти бактеріальними інфекціями слід вживати більше зелені. Крім того, відкриття австралійських вчених, можливо, дозволить в майбутньому розробити препарати, що збільшують рівень ILCs, а також опірність організму інфекціям.