суббота, 12 ноября 2016 г.

Чому мед не псується?

Мед – це справжня амброзія, їжа богів. Цей продукт і корисний, і смачний, і не псується. Цікаво, чому ж, на відміну від решти харчів, мед не має терміну придатності, бо можна їсти його будь-коли? Відомо, що мед – це цукор. Сам по собі цукор містить дуже маленьку кількість води у своєму звичному природному стані. Це і є основною причиною довгопридатності меду. Директор Центру з вивчення меду і запилення при Університеті Каліфорнії Амінна Харріс каже: “Дуже мало бактерій мікроорганізмів можуть жити в середовищі з низькою вологістю. По суті, мед їх просто душить”. Отже, мікроорганізми зіпсувати мед не можуть. Кислотність меду (pH від 3 до 4,5 ) також вбиває все, щоспроможне його зіпсувати. І бджоли беруть участь у збільшенні придатності меду до вживання. Зокрема, вивергають перероблений нектар зі своїх шлунків разом із ферментами, що утворюють глюконову кислоту і перекис водню. Остання речовина вбиває мікроорганізми, що псують мед. Так, мед сам по собі не зіпсується, але тільки за умови, що його правильно зберігати. А зберігати його треба у сухому місці. Кристалізований мед тим паче не зіпсується, а щоб зробити його знову рідким, треба нагріти до температури 25 °.