пятница, 25 ноября 2016 г.

Факти про фрукти та овочі, які ви не знали.

Що ми знаємо про фрукти та овочі? Перше, що приходить на згадку - в цитрусових багато вітаміну С, гранати підвищують гемоглобін, картопля “приїхала” до нас з Америки… Повірте, Ви, насправді, ще багато цікавого не знаєте! Кавові боби насправді не є бобами. Це фруктові кісточки. Якщо виноград підігріти в мікрохвильовці, він вибухне. Помідор - найпопулярніший фрукт в світі. Грейпфрути, взаємодіючи з деякими ліками, можуть привести до летального результату. Насправді огірки - це фрукти. У апельсинах насправді міститься менше вітаміну С, ніж у багатьох інших фруктах, наприклад, гуаві, ківі, полуниці і ананасах. Помаранчевий колір був названий так на честь апельсина ( "orange"), а не навпаки. До цього такий колір староанглійською називався "geoluread", що означає "жовто-червоний". Найбільші фрукти ростуть на Сейшельських пальмах Coco De Mer: їх вага може досягати майже 42 кілограмів. Отже, ви вже знаєте, що помідори і огірки - це фрукти, але знали ви, що з наукової точки зору боби, авокадо, насіння соняшнику, листя салату-латук і бутони брокколі - теж? Все тому, що фрукт - це частина рослини, що утворилася з зав'язі квітки і містить насіння. Решта частини рослини вважаються овочами. Тоді чому ми багато фруктів називаємо овочами? Тому що з кулінарної точки зору фруктами вважається все солодке (в цілому), а овочами - все інше. Звичайно, це правило працює не завжди, тому іноді несолодкі фрукти, такі як, наприклад, помідори, позначаються, як овочі, тому що такий спосіб розподілу інгредієнтів є більш практичним (правда, менш точним). Досить термінології. Чи знали ви, що у помідорів генів більше, ніж у людини? Існують дерева під назвою "фруктовий салат" ( "fruit salad tree"), на яких можуть рости від 3 до 7 різних фруктів ... на ОДНОМУ І ТОМУ Ж дереві. Це було досягнуто завдяки прищеплення двох або більше рослин, які ростуть і функціонують, як одне. Деякі японські фермери вирощують квадратні кавуни. Всього в світі вирощують понад 7000 різних сортів яблук. ДНК людини на 50% збігається з ДНК банана. Ананаси і банани насправді є ягодами. І знову поговоримо про термінологію. У повсякденному жаргоні ягоди, як правило, невеликі, круглі й соковиті. Однак з наукової точки зору ягоди - це плоди, які виросли з зав'язі маточки, в якому зовнішній шар стінки зав'язі розвивається в їстівну, м'ясисту частину. Після того як ви поїдете чудову ягоду (або путерію солодкувату), кисла їжа вам буде здаватися солодкою (як мінімум, протягом декількох годин). А все тому, що в цих ягодах, згідно з дослідженнями, міститься білок міракулін, який "вимикає" рецептори, відповідальні за сприйняття кислого смаку. Не всі апельсини помаранчеві. Якщо погода не досить прохолодна, то хлорофіл в шкірці плодів не руйнується, і плід залишається зеленим.