вторник, 1 ноября 2016 г.

Зимові зігрівальні напої: корисні та ароматні

Глінтвейн Глінтвейн — один із найпопулярніших зимових напоїв. Основний компонент алкогольного глінтвейну — червоне вино, а безалкогольного — виноградний сік із червоних сортів винограду. Виноградний сік можна замінити і будь-яким іншим червоним соком (гранатовим, вишневим, смородиновим), але в цьому випадку напій не буде мати характерного смаку винограду. Інгредієнти: 1 л червоного виноградного соку, 250 мл апельсинового соку, пів’яблука, півапельсина і півлимона, подрібнені цедри лимона і апельсина, прянощі: 5–6 гвоздик, 1–3 палички кориці, 1 ст.л. тертого імбиру, 2–3 зірочки бодяну, кардамон на кінчику ч.л., 2 горошини запашного перцю (або на кінчику ч.л. меленого), мускатний горіх. Приготування. Змішати всі спеції. Соки (виноградний і апельсиновий) вилити в каструлю, нагріти на слабкому вогні. Будьте уважні: сік не повинен закипіти. Коли сік добре нагрівся, додати в каструлю нарізані середніми шматочками апельсин і яблуко, цедру, всипати спеції. Потримати на маленькому вогні 10–15 хв. Зняти з вогню, накрити кришкою і дати настоятися 5–7 хв. У деяких варіантах приготування глінтвейну рекомендується з самого початку змішати соки і прянощі, нагріти суміш, після чого додати фрукти і нагріти знову. Смачний і зігрівальний глінтвейн готовий. Ґроґ В основі безалкогольного ґроґу — міцний чорний чай, сік і, певна річ, ароматні прянощі. Інгредієнти: 1 л міцного чорного чаю, по 2 склянки яблучного і вишневого соку, 1,5 склянки цукру, прянощі: 3 палички кориці, ½ ч.л. меленого мускатного горіха, 6 гвоздик, 1 зірочка бодяну. Приготування. Змішати чай і соки, довести до кипіння, але не кип’ятити. Додати спеції і цукор, проварити ще на невеликому вогні 5–10 хв. Вимкнути вогонь, дати напою настоятися 10 хв. Грог — не тільки смачний напій, а й чудові ліки від застуди. Ґльоґ Ґльоґ — зігрівальний напій, родом із Норвегії. Інгредієнти: півлітра соку червоного винограду, по 1 склянці соків ягід (чорна смородина, ожина, журавлина тощо), 1 стакан яблучного соку, 2 склянки води, цедра одного лимона, 2 ст.л. дробленого мигдалю, 1 ст.л. меду, 1 ст.л. родзинок, прянощі: 2 палички кориці, ½ ч.л. меленого мускатного горіха, ½ ст.л. тертого імбиру, 5 гвоздик. Приготування. У воду додати всі спеції, довести до кипіння, залишити на 15 хв. Дістати спеції з відвару, додати в нього соки, знову нагріти, але не кип’ятити. У готовий напій додати корицю і родзинки. Гарячий лимонад Інгредієнти: 500 мл гарячої води, 1 апельсин, 1 лимон, 3 ст.л. меду. Приготування. У гарячу воду додати соки, мед, цедру. Перемішати і дати настоятися 10 хв. За бажанням до складових гарячого лимонаду можна додати трохи ялинової хвої. Зауважимо, сосновий чай — також чудовий зігрівальний напій, що містить безліч корисних речовин. Більш докладно про його приготування читайте в нашій статті «Почастуйте близьких оригінальним сосновим чаєм: прості рецепти». Інші зігрівальні напої, добре всім відомі і вже традиційні, — це чай і какао. Чорний чай — один із кращих зігрівальних засобів, завдяки вмісту теофіліну — речовини, що сприяє розширенню судин і підвищенню температури тіла. Для посилення зігрівального ефекту рекомендується додавати в чай тертий свіжий імбир або трохи чорного перцю. Крім цього, в чай можна додавати цедру цитрусових, прянощі, сухофрукти — від цього він тільки стане смачнішим і кориснішим. Какао — також один із найсмачніших зігрівальних зимових напоїв. Какао покращує настрій і є гарним засобом від кашлю.