воскресенье, 6 ноября 2016 г.

Історичні факти про кунжут


За античних чсів кунжут уже був досить широко поширеним і використовувався у їжу та як сировина для отримання олії. Дехто навіть вірив, що він є одним із секретних складників для отримання еліксиру безсмертя. Це, звичайно не так, проте кунжут володіє значним унікальним набором корисних речовин, що позитивно впливають на організм людини.
Практично усі давні держави, починаючи з Месопотамії та Єгипту і закінчуючи Римською імперією та Візантією, високо цінували харчові якості кунжуту і вживали його як смачну та корисну спецію.
Сьогодні, більшість держав Азії, Близького та Далекого Сходу і Африки не втратили звички включати насінини сезаму до більшості страв національної кухні. Натомість, країни, що у минулому належали до складу СРСР, є не надто активними споживачами кунжуту і, здебільшого обмежуються його доданням у випічку, халву та солодощі.
Особливості використання кунжуту

Цілі зерна кунжуту зазвичай використовують у кулінарії, для чого їх злегка підсмажують. Олія, отримана шляхом віджиму насіння є важливим компонентом східних кухонь. Цінність кунжуту для кулінарії полягає у особливому трохи солодкому смаку зерен, схожому на горіховий та неперевершеному запаху, особливо, обсмажених зерен. Варто зазначити, що попри низьку калорійність – 565 ккал, кунжут відмінно втамовує голод, і тому, може використовуватись під час різних дієт.
Основне багатство кунжуту – його хімічний склад, який налічує велику кількість виключно корисних речовин як вітаміни, амінокислоти, антиоксиданти та біологічно-активні речовини, хімічні елементи.
Сезам представляє собою класичну олійну культуру (вміст жирів у 100г складає приблизно 48,7г, тоді як білків – 19,4г, а вуглеводів – 12,2г). Крім цього, олія, отримана з кунжуту, багата тригліцеринами, органічними та насиченими, поліненасиченими жирними кислотами. Завдяки вживанню зерен чи олії сезаму, позитивні зміни в організмі будуть відбуватись надзвичайно швидко. Одужання під час хвороб відбуватиметься значно швидше внаслідок потрапляння широкого набору вітамінів (А, групи В, С, Е, РР) та мікроелементів (Кальцій, цинк, фосфор, магній, залізо). Аниоксиданти фітин, бета-ситостерин, сезамін, що містяться у складі зерен, зміцнюють імунітет, знижують рівень холистерину, виводять шкідливі речовини з організму.
Кунжутна олія

Олія нанесена на шкіру, пришвидшує загоювання ран, зменшує запалення, знімає біль від опіків та захищає від ультрафіолетових променів. Крім того, на шкіру та волосся сезмова олія здійснює зміцнюючий та омолоджуючий ефект. Ще одним загальним ефектом зовнішнього застосування олії сезаму є відчуття розслаблення та заспокоєння, що може бути корисним для людей, котрі часто переносять важкі фізичні навантаження.
Внаслідок наявності високої кількості антиоксидантів, олія кунжуту може тривалий час зберігатись як у холодильнику, так і при кімнатній температурі, при цьому не втрачаючи своєї користі. Зерна кунжуту, особливо очищені, найкраще зберігати у холодному темному місці, а найкраще – у морозильній камері. Це забезпечить тривалий час зберігання, а зерна не втратять свого неповторного смаку.