вторник, 15 ноября 2016 г.

Корисні властивості айви для нашого організму

Айва – не найпопулярніший плід. Деякі його практично не вживають, а даремно. Він дуже і дуже корисний. Крім того, з айви можна приготувати чимало цікавих страв. Що це за плід? Айва – це плід дерева, що відноситься до сімейства рожевих. Така рослина, до речі, є єдиним представником роду. У дикій природі айва зустрічається, в основному, в досить теплих регіонах, наприклад, в Дагестані, на Кавказі, в Середній Азії, Туркменії. Також вона виростає в Австралії, Північній і Південній Америці, Океанії, Південної та Північної Африці.Плоди невеликі дерева, практично круглі, запашні, вкриті ледь помітними ворсинками і мають жовтий колір. На смак айва кисло-солодка, має виражений терпкий присмак. Склад До складу айви входять глюкоза, дубильні речовини, крохмаль, харчові волокна, ефірні олії, органічні кислоти (наприклад, лимонна, винна, яблучна), ефіри, камедь, мідь, залізо, кальцій, фосфор, калій, натрій, а також вітаміни РР, С, групи В, Е і А. калорійність 100 грамів становить близько 40-50 калорій. Користь Корисні властивості айви: Айва дуже корисна для організму людини, оскільки надає жовчогінну дію і покращує роботу жовчного міхура і жовчовивідних шляхів. Плоди можуть використовуватися в якості м'якого і дуже легкого сечогінного засобу, дозволяючи позбавитися від набряків. Айва корисна і при анемії, так як містить достатню кількість заліза. Плоди з давніх часів використовували при лікуванні різних захворювань шлунково-кишкового тракту. По-перше, вони володіють протизапальними властивостями, по-друге, прискорюють регенерацію тканин (що особливо актуально при виразці або гастриті). І, по-третє, завдяки в'яжучому впливу айва допоможе зупинити пронос. Крім усього іншого, помічено, що такий плід допомагає усувати блювоту і позбавлятися від нудоти. Так як в айві міститься калій, то при регулярному вживанні вона може допомогти зміцнити серцевий м'яз і нормалізувати її роботу. Плід надає кровоспинну і ранозагоювальну дію, тому буде корисним як при пошкодженнях шкіри, так і при внутрішніх кровотечах. Так як у складі айви виявляються вітаміни групи В, то можна сказати, що цей плід сприятливо впливає на функціонування нервової системи, а також нормалізує обмінні процеси. Відвар з плодів може допомогти впоратися з кашлем при деяких хворобах дихальних шляхів, таких як бронхіт або астма. Айву можна застосовувати місцево в косметичних цілях. Вона прекрасно очищає шкіру і дозволяє видаляти надлишки шкірного сала, що актуально при вуграх або підвищеної жирності. Шкода Всім можна вживати айву? Немає, так як є певні протипоказання. По-перше, плоди протипоказані при парканах і деяких захворюваннях органів травлення, що супроводжуються спазмами. По-друге, не варто ризикувати при плевриті. По-третє, шкірка айви покрита ворсинками, які можуть подразнювати слизові оболонки горла. Тому не рекомендується вживати свіжі плоди людям, чиї професії припускають активне використання голосових зв'язок (співаки, лектори). І, по-четверте, у насінні містяться отруйні речовини, так що не потрібно розжовувати. Як вживати? Варто відзначити, що свіжа айва не дуже смачна, тому в такому вигляді її вживають всі. Якщо ви хочете в повній мірі відчути смак і при цьому не змішувати плоди з іншими компонентами, їх можна відварити в солодкій воді до м'якості і вживати в такому вигляді. Крім того, з айви виходять смачні і корисні страви. А що приготувати з неї? Пропонуємо кілька перевірених рецептів. Рецепт №1 На зиму можна заготовити апетитне варення. Для цього знадобляться наступні інгредієнти: 300 мл води; один кілограм айви; один кілограм цукру; один лимон. Спосіб приготування: Спочатку потрібно підготувати айву. Для цього добре промийте її в гарячій воді. Потім кожен плід розріжте навпіл, видаліть плодоніжки і серцевини. Далі поріжте айву будь-яким зручним способом, наприклад, часточками або кубиками. Покладіть нарізані плоди в каструлю або таз, посипте їх цукром і залиште на кілька годин, щоб вони дали сік. Тепер додайте в суміш воду і поставте ємність на вогонь. Після закипання варіть її близько п'яти-семи хвилин. Дайте варенню постояти приблизно годину, щоб продовжив виділятися сік. Доведіть складу до кипіння і варіть близько семи хвилин. Повторіть процедуру ще один-два рази, щоб айва стала м'якою і практично прозорою. Перед останньою варінням слід додати лимон. Найзручніше подрібнити його на блендері (якщо попадуться кісточки, видаліть їх). Готове варення розкладіть по банках і загорніть їх. Рецепт №2 Спробуйте зробити смачний домашній айвовий мармелад. Ось що для цього потрібно: два кілограми стиглої айви; три-п'ять склянок цукру (все буде залежати від природного солодощі плодів); дві склянки води. Приготування: Айву потрібно вимити і очистити. Всі плодоніжки і серцевини видаляються. Далі потрібно порізати кожен плід на шматочки і занурити їх у каструлю. Туди ж налийте воду. Поставте каструлю на вогонь і варіть айву до тих пір, поки вона не стане м'якою. Якщо вся вода випарується, то додайте ще. Але не варто перестаратися, інакше мармелад не вийде. Тепер потрібно зварену айву або подрібнити на блендері або пропустити через м'ясорубку кілька разів. У результаті повинна вийти кашка. Додайте в айвову масу цукор і все добре збийте блендером. Далі знову поставте каструлю на вогонь і варіть складу до тих пір, поки він не почне темніти. Також він має досить сильно загуснути і почати відставати від стінок і дна. Застеліть форму пергаментом або харчовою плівкою і викладіть на дно айвове густе пюре рівним шаром. Залиште масу на добу. В холодильник прибирати її не потрібно. Переверніть пласт, щоб він підсушився і з іншого боку. Корисний та смачний айвовий готовий мармелад. Корисні поради Кілька рекомендацій: Айву можна використовувати в якості начинки для кондитерських виробів. Але попередньо її слід відварити з цукром, щоб вона стала ніжною, м'якою і солодкою. Використовуйте тільки стиглу айву, так як недозрілі груба, тверда і має дуже терпкий смак. Якщо айва не доспіли, покладіть її на балкон або підвіконня. Через кілька днів вона повинна дозріти. Айва може входити до складу перших страв і гарнірів. Деякі додають її у щі і подають з овочами.