вторник, 8 ноября 2016 г.

Як правильно варити яловичий язик.

Надзвичайно корисний, смачний, дієтичний і легкий продукт, яловичий язик рекомендується споживати вагітним і жінкам, що годують груддю, хворим на анемію, у післяопераційний період, а також малюкам. Приготувати яловичий язик зовсім нескладно, якщо знати кілька основних правил. Перед приготуванням язик треба замочити у воді мінімум на годину. Після вимочування ножем зішкрябати з язика слиз, жир, бруд, кров, добре промити холодною водою. В каструлі закип’ятити воду і покласти туди язик. Дочекатися, доки закипить, зняти піну, варити 15 хв і злити воду. Язик дістати і знову покласти в чисту киплячу воду, де він варитиметься вже до готовності. Час варіння язика залежить від ваги, розміру, віку корови. Як правило, не менше 2 і не більше 4 годин. Перевірити готовність можна так: після 2-х годин варіння проткнути язик виделкою – якщо виділиться прозорий сік – він готовий, якщо мутнуватий – поварити треба ще, поки сік не стане прозорим. Щоб язик не був жорстким, солити його варто в кінці приготування. Разом із сіллю у воду можна додати лавровий лист, перець-горошок, очищену морквинку. Готовий язик дістати з бульйону і покласти в холодну воду на 2-3 хвилини. Ось тут надзвичайно важливий нюанс: саме занурення в холодну воду дозволить легше зняти шкірку з язика. На бульйоні можна зварити суп або використати його для заливного. Відварений яловичий язик використовують у різноманітних стравах. З нього роблять закуски, салати, заливне, гарячі страви, подають з соусом та гарніром або просто як м’ясну нарізку.