среда, 2 ноября 2016 г.

Як правильно солити й сушити рибу



ПІДГОТОВКА

Здавалося б, що отут складного? Взяв рибу, помив, посолив і повісив на балкон. Але підійти до процесу сушіння варто більш серйозно, інакше риба може вийти несмачною або чого гірше, небезпечною для здоров'я. По-перше, варто розуміти, що не кожну рибу можна засушувати.

Для цього рецепта підійдуть лише нежирні породи: карась, окунь, судак і, звичайно ж, вобла. Для початку рибу необхідно ретельно вимити й очистити від нутрощів, при цьому луску знімати не потрібно.
СОЛІННЯ

Для цього процесу необхідно взяти глибоку ємкість: каструлю або таз, а також купити сіль грубого помелу. Такий сорт солі допоможе швидше витягнути вологу з риби. Крім цього можна використовувати й інші спеції: перець, кріп, гвоздику, лавровий лист. Сіль береться з розрахунку 20% від ваги риби, а інші приправи додаються зовсім небагато.

Рибу необхідно покласти в ємкість шарами, кожну штуку при цьому необхідно не тільки посипати сіллю зверху, але й натерти зсередини. Усе готово, тепер залишилося тільки придавити рибу вантажем, поставивши на неї тарілку із чимось важким. Таку конструкцію необхідно помістити в прохолодне місце або холодильник приблизно на 5-7 діб залежно від кількості й розміру риби.
СУШІННЯ

Ну от, тепер свіжа риба перетворилася на солону, але, на жаль, вона ще не суха. Перед сушінням рибу необхідно промити крижаною водою й насухо витерти серветками, і тільки тепер вивісити сушитися. Крізь очниці рибок потрібно простягнути дріт, волосінь або тонку мотузку - це тримач. Зробити це можна за допомогою голки або шила.

Щоб велика риба швидше просушилася в її черево можна вставити розпірки. Рибу необхідно сушити в сухому приміщенні, куди не потрапляють прямі сонячні промені: затіненому балконі, над газовою плитою, у сараї, гаражі, горищі будинку. Не забувайте про тварин, які можуть поласувати рибкою ще до того, як вона висушиться. Повісити її потрібно так, щоб вона стала недоступною для злодюжок. На відкритому повітрі для повного висихання рибці потрібно в середньому 1 тиждень, у закритому - трохи менше.
ЯК ВИЗНАЧИТИ, ЧИ ГОТОВА РИБА?

Перша ознака того, що ваш улов готовий до вживання - це запах і відсутність солі на лусочках. Спробуйте зняти одну рибу й очистити її від шкірки: м'ясо має бути блискучим від жиру, а його колір стане сіро-коричневим. Риба готова і тепер стане приємною закускою до пива.