четверг, 10 ноября 2016 г.

Що таке пробіотики

Про пробіотиках почали говорити зовсім недавно. У багатьох магазинах зараз можна побачити у продажу молочнокислі вироби з вмістом пробіотиків, а також практично в будь-якій аптеці можна знайти спеціальні закваски. Давайте розберемося, що таке пробіотики і з чим їх їдять. Пробіотики являють собою мікроорганізми, які корисні для людини. У перекладі пробіотики позначають «для життя». Вчені з’ясували, що пробіотики є природним захисним бар’єром в організмі людини. Але так вважалося не завжди. Вчені в деякий проміжок часу не могли з’ясувати справжнє призначення мікрофлори шлунково-кишкового тракту і навіть вели боротьбу з нею. В результаті повна відсутність корисних мікроорганізмів призводила до розмноженню шкідливих бактерій і, як наслідок, погіршення загального здоров’я людини. Організм людини виявлявся беззахисним перед багатьма хворобами, а також перед таким важким захворюванням, як рак. Мікрофлора кишечника підтримує половину імунітету людини, створюючи природний бар’єр для хвороботворних бактерій, не даючи їм розмножуватися. Також бактерії допомагають перетравлювання вжитої їжі, нейтралізації токсинів, синтезі вітамінів, захищають від переродження клітини кишечника. Значення пробіотиків в організмі дуже висока, вони здатні боротися з вірусами, перед якими безсилі багато лікарські препарати. Практично все населення Землі страждає порушенням мікрофлори кишечника. До часткової або повної загибелі пробіотиків в організмі призводить погана екологія, стреси, неякісне харчування, прийом сульфаніламідів і антибіотиків. Якщо вам часто доводиться недосипати, нервувати, харчується нерегулярно «на ходу», перенесли це захворювання, вам слід обов’язково подбати про мікрофлорі кишечника.Хоча західна медицина такий діагноз як дисбактеріоз не визнає, у нас проводяться спеціальні аналізи. Давайте розглянемо термін дисбактеріоз як назва ситуації, коли сприятлива мікрофлора кишечника витісняється грибками, синьогнійною паличкою та стафілококами. Про це зазвичай свідчить діарея, болі в животі, дискомфорт кишечника. При дисбактеріозі також може з’являтися здуття живота і поколювання всередині. У такій ситуації ви не отримуєте необхідну кількість мікроелементів і вітамінів, обмін речовин порушується, а патогенна мікрофлора може навіть завдати шкоди епітелію кишки і проникнути в судинне русло. Наслідки від цього можуть бути найплачевнішими. Бактеріальні токсини, при порушенні мікрофлори, сильно послаблюють організм і з часом проявляються алергічні реакції. Це може призвести до атопічних дерматитів та бронхіальній астмі. Обстеження на дисбактеріоз бажано пройти людям, які страждають запаленням суглобів, гіпертонікам, а також людям, що страждають від зайвої ваги. Якщо після обстеження ваші вам поставили діагноз дисбактеріоз, не турбуйтеся. В даний час можна заново поселити в кишечник корисні мікроорганізми. Але є проблема, вона полягає в тому, що лише 10% бактерій з спожитої капсули або кисломолочних продуктів досягають кишечника. Решта 90% гинуть під впливом кислого середовища шлункового соку. Щоб в кишечнику прижилися ті самі стійкі 10%, потрібні пребіотики. Пребіотики це не мікроорганізми, а являють собою продукти їх життєдіяльності, із-за цього шлунковий сік їм не небезпечний. Пребіотики готують кишечник для розмноження і розвитку пробіотиків. Курс лікування має бути комплексним, і скласти курс лікування повинен лікар, він вам ще й конкретно розповість, що таке пробіотики. Як ми можемо самостійно захистити існуючу у нас корисну мікрофлору – це вживати якісну їжу, намагатися уникати стресів, обов’язково висипатися і щодня випивати склянку кефіру або йогурту. Але з проблемою вибору якісних кисломолочних продуктів стикаємося щодня. Останнім часом нам з екранів телевізора виробники різних кисломолочних продуктів обіцяють турботу про імунітет. Як напевно вже знаєте, вірити таким рекламним обіцянкам краще не варто, необхідно навчитися вибирати дійсно продукти, що містять корисні пробіотики. Обов’язково при виборі кефіру або йогурту уважно вивчіть склад. На етикетці має бути інформація про те, що продукт натуральний і дійсно містить живі бактерії (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus Casei Imunitass, Bifidobacterium ActiRegularis, Lactobacillus bulgaricus). Якщо на етикетці зазначено, що продукт містить пробіотики, це означає про підвищеному вмісті корисних мікроорганізмів. Купуйте обов’язково тільки свіжі кисломолочні продукти, так як пробіотики за кілька днів гинуть під впливом молочної кислоти, яку самі виробляють. Якщо ви вирішите придбати пробіотики в аптеці, то краще придбати препарати в капсулах. Важливо, щоб в інструкції було уточнення, що оболонка капсули стійка до кислот і починає розчинятися не раніше, ніж через 2-3 години, тільки в такому випадку пробіотики досягнуть пункту призначення. З приводу правильного застосування і користі пробіотиків йдуть дискусії серед вчених постійно. На сьогоднішній день доведено, що кращий лікувальний ефект досягається при одночасному прийомі пребіотиків і пробіотиків. Якщо лікувальні препарати необхідно приймати тільки за рекомендацією лікуючого лікаря, то для профілактики добре підійдуть домашні саморобні кисломолочні продукти. Кисломолочні продукти в домашніх умовах готуються на основі спеціальних заквасок і кип’яченого молока. Закваски можна придбати в аптеках, вони бувають різних видів – все залежить від кількості вмісту в складі пробіотиків. До речі, пробіотики довго не живуть в солодкій середовищі, тому магазинні солодкі йогурти це просто солодкий десерт. Тепер ви знаєте що таке пробіотики і будете балувати своїх близьких домашніми кисломолочними продуктами – і в якості, і в лікувальному ефекті ви будете впевнені.