среда, 2 ноября 2016 г.

Як позбутися молі назавжди



Харчова міль буває різних видів. Найчастіше на кухні в міській квартирі можна зустріти: борошняну вогневку, трохи рідше - какаову вогневку і південну комірну вогневку (боротьба з нею дається складніше, ніж з іншими). Звідки ж вони беруться навіть у найчистіших кухонних шафах?

Малюсінькі, майже невидимі яйця потрапляють на кухню в упаковках круп, злаків, галет, сухофруктів, борошна, спецій та іншої бакалії. Потім протягом тижня з них лупляться личинки харчової молі, які згодом стають лялечками й перетворюються на метеликів.

Як же позбутися харчової молі і які заходи профілактики прийняти, щоб уникнути її повторної появи?
КРОК 1. ШУКАЄМО ВОГНИЩЕ І ЗАРАЖЕНІ ПРОДУКТИ

Яйця молі виглядають як дрібні білі злиплі крупинки, схожі на манку. Личинки спочатку мають вигляд дрібних білуватих хробаків, а потім вони виростають до 1,27 см і мають чорні або коричневі голівки. Ще одна явна ознака зараження їжі - павутинки.

Щоб позбутися харчової молі першою справою потрібно провести:

1. Огляд кухонних шаф і продуктів. Огляньте всі припаси, які зберігаються в кухонних шафах - вам потрібно знайти не тільки джерело, але й уже заражені личинками і яйцями продукти.

Не забудьте перевірити і нерозпаковану бакалію, адже міль легко проїдає картон, фольгу й поліетилен.

Особливу увагу приділіть краям кришок банок - на них може бути павутинка молі.

Пам'ятайте, що зараженою може бути не тільки бакалія, але й корми для тварин, насіння для птахів, підгодовування для риболовлі, тобто майже все, що зберігається не в холодильнику.

2. Огляд стелі. Стеля, стельові плінтуси, краї шпалер і підстава люстри. Міль любить ховатися в темних щілинах і кутах.

3. Огляд верхів шаф. Тут ви також можете побачити кокони молі.
КРОК 2. ПРОВОДИМО ТОТАЛЬНЕ ЗАЧИЩЕННЯ

1. Усуньте джерело та продукти з явними ознаками зараження. Як тільки ви знайдете, який продукт став джерелом поширення комах, щільно загорніть його в поліетиленовий пакет і негайно викиньте, а краще й зовсім спаліть.

2. Проведіть ретельне чищення. Спустоште кухонні шафки і вийміть полички, а потім пропилососьте їх і внутрішні стінки шафи, особливу увагу приділяючи кутам і щілинам.

Пилосос (без насадки або з маленькою насадкою) затягне міль, що сховалася і не дасть малопомітним яйцям залишитися в шафі. Цей спосіб дуже ефективний, головне після процедури викинути мішок або заморозити його в морозильній камері на 3-4 дні.

Далі протріть меблі розчином оцту, господарським милом і/або спеціальним засобом від харчової молі, наприклад, Антимоль або Раптор.

3. Вимийте всі контейнери та банки. Зробити це можна оцтовим розчином або господарським милом. Тару, у якій перебували заражені продукти, варто заморозити на 3-4 дні або прогріти в мікрохвильовці протягом 5 хвилин.

4. Пропилососьте стелю. Якщо ви виявили поселення молі на стелі, стельових плінтусах, верхівках шаф, біля люстри, а також під краями шпалер, що відійшли, то пропилососьте й ці місця.
КРОК 3. УБИВАЄМО ДОРОСЛИХ ОСОБИН

Як же піймати дорослих особин, які вже розлетілися по кутах шаф і кухні? Самців (до речі, необразливих, але запліднюючих самок) можна піймати за допомогою клейової пастки (на фото). Принцип її дії простий - оброблена феромоном самок пастка приваблює самців і "ловить" їх, а без чоловічих особин міль розмножуватися, звичайно ж, не зможе. Таким чином, феромонні пастки допоможуть запобігти повторній появі комах.

Самок же доведеться вбивати традиційними методами - мухобійкою або згорнутою газетою, тому що літають вони погано й повільно, то зробити це не так вже і складно.
КРОК 4. ОБРОБЛЯЄМО ПОТЕНЦІЙНО ЗАРАЖЕНІ ПРОДУКТИ

Отже, ви викинули продукт-джерело і продукти з явними ознаками зараження, а що робити з іншими припасами, які зовні здаються чистими або були заражені незначно? Легше за все їх так само викинути, але при бажанні потенційно заражену їжу ви можете врятувати наступними двома способами:

- Попередньо просіявши і перебравши крупу, борошно або інший продукт, протримайте його в морозильній камері або на балконі (у зимовий час) не менше 3-4 днів.

- Висипавши продукт на лист, прогріти його в духовці при температурі 60°С не менше 40 хвилин. Перед прогрівом його, звичайно ж, потрібно прочистити.

Майте на увазі, що перший спосіб обробки, хоч і довший, зате зберігає всі вітаміни й живильні властивості їжі.
КРОК 5. ПРОВОДИМО ПРОФІЛАКТИКУ І ЗАХИЩАЄМО ПРОДУКТИ

1. Нові або оброблені холодом/теплом продукти потрібно пересипати в скляні, товсті пластикові або металеві контейнери/банки із кришками, що щільно закриваються. Це захистить припаси від проникнення молі й запобіжить її втечу за межі тари. Нагадаємо, що картон, папір, фольга й целофанові пакети легко проїдаються нею.

2. У боротьбі з міллю на кухні придасться й народний рецепт - зберігання продуктів з натуральними репелентами:

- з парою листочків лаврового листа;

- з очищеним від лушпайки, але не розрізаним часником (вистачить пари головок);

- з апельсиновими кірками.

3. На полички ви також можете розкласти щось із перерахованого, або: гілочки лаванди, листя берези, герані, полину, розмарину, господарське мило або ефірні олії, що сильно пахнуть. Наприклад, підійде ялицева олія, якою можна змочити ватяний диск і залишити його в шафі.

Пам'ятайте, що ці народні засоби віджахнуть дорослу міль, не давши їй відкласти яйця в продуктах і на поличках, але на личинок вони не подіють. Більше того, якщо на полицю з лавандою ви раптом поставите упаковку зараженої крупи, то личинки молі в ній не загинуть, а метелики, які з'являться пізніше, уже не будуть боятися запаху лаванди. Саме тому боротися з домашніми шкідниками потрібно комплексно.

Наступні поради допоможуть вам уникнути повторної появи молі:

- Намагайтеся, щоб продукти не залежувалися більше 2-4 місяців і, звичайно, не зберігайте припаси, строк придатності яких вийшов.

- Продукти, якими ви рідко користуєтеся, зберігайте в холодильнику.

- Купуйте бакалію тільки від відомих виробників і за можливістю перевіряйте якість товарів у магазині. Для вірності свіжекуплені крупи, злаки, борошно, горіхи, сухофрукти та інші продукти заморожуйте на 3-4 дні (у сухому виді).

- Корми для тварин, наприклад, насіння для птахів або, скажімо, підгодовування для риболовлі, зберігайте не на кухні.