четверг, 10 ноября 2016 г.

ГРУШІ - ЗАМІСТЬ ЦУКЕРКИ.

Бо вони не просто смачні й солодкі, як цукерочка, а й соковиті, ароматні та ... цілющі. Так, саме вигляд, смак і аромат вказують на те, що груші мають лікувальні властивості. До речі, у XVII столітті замість слова «груша» часто вживали слово «дуля», запозичене з польської мови від dula. Вочевидь, за тих часів про всі цілющі якості цієї дулі ще не знали, а більше звертали увагу на її форму. І, напевно, сприймали її радше як ласощі для дітлахів. Сама природа підказувала, що малюків замість цукерок корисніше частувати грушкою: в ній багато такої потрібної для дитячого розвитку фолієвої кислоти (більше, ніж у чорній смородині), яка прискорює процеси росту, а в літніх людей уповільнює процес старіння. НОРМАЛІЗУЮТЬ ТРАВЛЕННЯ До того ж, груші є гіпоалергенним продуктом. А отже, вони абсолютно нешкідливі для вагітних і навіть для малечі. А що в цій «цукерці» є ще й залізо, то вона може слугувати як ліки від анемії, від якої часто-густо потерпають діточки. Для цього дві груші оббирають від шкірки, розминають і додають дві ложки меду. З’їдають за обідом. Але що особливо важливо: цей ароматний фрукт лікує диспепсію (розлад травлення) в дітей. У таких випадках можна готувати вівсяну кашу, додаючи до неї груші. Також помічними тут будуть грушеві компоти й киселі, бо вони чинять в’яжучу дію. «ЛІКИ» ДЛЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ, СЕЧОВОГО МІХУРА Солоденького кортить і дорослим, проте діабетикам забороняються не лише цукерки, а й багато які фрукти через вміст у них глюкози. А ось груші навіть рекомендують (за гарної переносності), тому що вони не містять «легких» цукрів, а тільки фруктозу, яка ніяк не впливає на підвищення рівня цукру в крові. Фруктоза не потребує для свого засвоєння в організмі інсуліну, тому цей фрукт корисний у разі порушення функції підшлункової залози. Груші - потужний антимікробний засіб. Вони створюють несприятливе середовище для хвороботворних бактерій. Пектинові й дубильні речовини, що містяться в них у великій кількості, позбавляють ці бактерії рухливості. Антимікробна властивість груш, завдяки наявності природного антибіотика арбутину, впливає на кишкову флору й на мікроби, що спричиняють запалення нирок та сечового міхура. Стиглі фрукти підвищують опірність організму до різних інфекцій, борються із запальними процесами, зміцнюють імунітет, сприяють виведенню токсинів та інших шкідливих речовин, очищують організм від шлаків. ПРОТИ ГАРЯЧКИ Й КАШЛЮ В осінньо-зимовий період груші замінять різні таблетки від застуди. Народні цілителі радять пити грушевий відвар для зниження температури, від кашлю та діареї. Для цього треба взяти 50 г свіжих фруктів, які слід попередньо нарізати, чи висушені плоди ― в цьому разі їх знадобиться вдвічі менше. Сировину кладуть в емальовану каструлю та вливають до неї 200 мл окропу. Потім ставлять на водяну баню, при цьому зменшують вогонь до мінімуму, щоб не було бурхливого кипіння. Хвилин за 10 каструлю знімають з плити й дають відвару охолонути, після чого його фільтрують (наприклад, через ситечко). Зберігають у холодильнику не більше п’яти діб. Також як протикашльовий засіб використовують варені та печені груші. А для полегшення пропасниці найліпший спосіб - випити склянку грушевого соку чи з’їсти одну-дві груші (вони охолоджують). У разі лихоманки грушевий відвар тамує спрагу, сприяє сечовиділенню, він також допоможе людям із сечокам’яною хворобою. Дуже корисні груші для дихальних шляхів. У разі бронхіту: до склянки грушевого соку додати невелику ложку сиропу шипшини. Отриманий напій пити по половині склянки тричі на день. Груші (грушевий сік) виводять мокротиння й полегшують дихання, запобігають можливим захворюванням горла чи ефективно їх виліковують. А людям, які займаються співом, просто конче потрібний чудотворний напій з грушевого соку та меду: він миттєво зцілює горло й голосові зв’язки. ПОЗБАВЛЯЄ ПРОСТАТИТУ ТА ЗАКРЕПІВ Хворі на простатит, у комплексі з основним лікуванням, п’ють грушевий компот (разючий ефект настає вже за кілька днів, а тривале вживання такого компоту веде до одужання). У разі закрепів корисно з’їдати фрукти з компоту. На зиму треба заготовляти сушені груші-дички, щоб до самої весни пити компот і грушевий чай. Це є не тільки лікуванням, а й профілактикою цих захворювань. Груші містять ще й деякі дорогоцінні волокна, надзвичайно корисні для здоров’я товстої кишки. Тому регулярне вживання як груш, так і грушевого соку регулює процес дефекації. ЗМІЦНЮЄ КАПІЛЯРИ, КІСТКИ Й НЕРВИ У грушевому соку багато речовин з Р-вітамінною активністю, вітамін Р зменшує проникність стінок кровоносних судин, а отже, зміцнюються капіляри. Тому й груші, й сік із них дуже корисні особам із захворюваннями кровоносної системи. Крім того, груші мають здатність очищати кров і позбавляти її від холестерину, перешкоджати утворенню бляшок і закупоренню стінок судин. А завдяки великій кількості бору, який допомагає організмові утримувати кальцій, остеопороз відступає чи сповільнюється. Людям, зайнятим важкою фізичною працею, замість алкогольних напоїв краще «розрядитися» за допомогою кількох груш. У їхній м’якоті міститься багато іонів калію, що й допомагає зняти напруження та біль у натруджених м’язах. Замінять груші й філіжанку кави тим, хто віддає себе розумовій праці. Такі фруктові «цукерки» піднімають настрій і дітям, і дорослим. І показують дулю безлічі хвороб. Увага! Груші не можна їсти натщесерце (натуральні кислоти подразнюють стравохід і шлунок) і раніше, ніж через 30 хвилин після їди; не можна їх запивати водою (щоб не спровокувати печію) та заїдати м’ясом (з ним вони не сумісні). Не рекомендується вживати свіжі груші хворим на шлунково-кишкові недуги. Їм ліпше з’їдати варені груші, від яких не буде тяжкості в шлунку і які свої цілющі властивості передадуть у належному обсязі. Людям після 70 років, щоб уникнути проблем зі шлунком, ліпше вибирати соковиті м’які груші, тверді ж ― запікати в духовці, бо з’їдені свіжими, вони обтяжують шлунок, а зварені ― зцілюють його. Источник: