четверг, 10 ноября 2016 г.

Аніс застосування.

Аніс застосовується широко в медицині та кулінарії з незапам’ятних часів, це цілком доведений факт, оскільки насіння даної рослини були виявлені вченими при розкопках в будівлях, що належать до кам’яного віку. Трав’яниста рослина аніс згадується у працях Теофраста і Гіппократа. Батьківщиною цієї чудодійної трави прийнято вважати середземноморські країни. Сьогодні культура аніс вільно вирощується і в наших широтах. Для створення справжніх кулінарних шедеврів майстра своєї справи використовують переважно анісові плоди, вони вважаються вишуканими і незвичайної пряністю. Аніс надає стравам легкий солодкуватий присмак, доповнює їх освіжаючим ароматом. В домашніх умовах в хід йдуть всі частини анісу, він використовується в свіжому і сушеному вигляді. Зелені анісові листя відмінно підходять для приготування салатів, більш насиченим смаком володіють насіння рослини. Не залишаються без уваги і молоді парасольки рослини, їх часто додають в каші, зелені борщі, овочеві супи. Ви не повірите, але насіння анісу вигідно підкреслюють смакові якості фруктових супів, надаючи їм неповторну родзинку. Затребуваний аніс у випічці, він додається в кекси і пряники, пироги та печиво. Використовується він і при виготовленні хлібобулочних виробів. Аніс настільки сильно насичує випічку своїм ароматом, що його не рекомендується поєднувати з іншими прянощами. Існує багато напоїв і страв, в які додається дана рослина, це киселі та муси, кваси та чаї. Серед фруктів аніс найбільше поєднується з яблуками, створюючи воістину нереальну композицію. В домашніх умовах часто виготовляються анісові настоянки і наливки, брага, пиво, кваси з різними добавками. Існують і більш міцні напої, вироблені на основі цієї рослини, варто згадати абсент, самбуку, мастику, пастіс та інші. Не обходиться без анісу засолення та консервація овочів, він додається в огірки, кабачки і патисони. При приготуванні маринадів аніс можна поєднувати з фенхелем, лавром і коріандром. М’ясні страви також набувають витончений смак і аромат, якщо до них додати аніс. У ньому часто маринують м’ясо для запікання, а холодні страви приправляють насінням анісу, змішаним з корицею. Для приготування лікарських засобів підходять анісове насіння, вони стимулюють діяльність кишечнику та бронхів, знімають спазми гладкої мускулатури. Відвар на основі насіння сприяє поліпшенню травлення, показаний він і при грудних захворюваннях. Аніс здатний знімати запальні процеси в сечовому міхурі та в нирках, допомагає виведенню з них піску. При хронічних захворюваннях дихальних шляхів рекомендується приймати не тільки плоди рослини, але і його масло. Аніс має протизапальну, спазмолітичну, антисептичну дію, його часто використовують як проносний засіб. Анісова олія знайшло застосування в миловарінні та косметології. Цікавий той факт, що запах анісу не переносять таргани, клопи, міль і навіть воші! Запасаючись звичайною рослиною, дарованим нам природою, можна позбутися багатьох хвороб, вирішити побутові проблеми, навчитися готувати всілякі смачні страви.