среда, 30 ноября 2016 г.

Міфи і факти про антиоксиданти.

Нарівні зі зростанням інтересу до свого власного здоров'я зростає інтерес до антиоксидантів. Втім, головна особливість будь людської поголоски полягає в здатності все трохи перебільшувати. Ось і тема антиоксидантів принесла рясний урожай вигадок і міфів, в яких ми спробуємо розібратися. Але спочатку трохи реальних відомостей про вільні радикали і дії антиоксидантів. Про те, що кисень надходить всередину організму в процесі дихання, потоком крові доставляється до кожної клітинки, і використовується в реакціях окислення, ми дізналися ще на шкільних уроках біології. А ось про те, що в якості побічних продуктів можуть утворюватися вільні радикали, стало відомо зовсім недавно. Вільними радикалами називаються молекули, у яких не вистачає електрона на зовнішньому електронному рівні. Відсутність електрона надає такій молекулі високу агресивність, їй абсолютно байдуже, звідки візьметься електрон. В результаті бомбардування великої кількості вільних радикалів руйнуються білкові молекули, ферменти, молекули ДНК. Постраждати може все, що завгодно. Запускається механізм ланцюгової реакції: будь-яка молекула, яка віддала електрон, щоб доповнити зовнішній рівень вільного радикала, в свою чергу стає вільним радикалом. Антиоксиданти - це особливі речовини, які не тільки легко нейтралізують вільні радикали, а й самі при цьому не стають агресивними. Антиоксиданти синтезуються самим організмом (гормони, ферменти) і надходять з продуктами харчування (вітаміни, мікроелементи, флаваноіди). Тепер про вигадки. Міф №1: В продуктах харчування міститься мало антиоксидантів. Природно, якщо харчуватися фаст-фудом, це буде істиною. Джерелами антиоксидантів є сирі фрукти, ягоди, чай. Міф №2: БАДи є найкращим джерелом антиоксидантів. За умови правильного харчування і дотримання норм здорового способу життя ніякої необхідності в додатковому прийомі БАДів не виникає. Міф №3: Синтетичні антиоксиданти є гарною заміною натуральним. На жаль, майстерність людини сьогодні настільки ж далеко від мистецтва творця, як і тисячоліття тому. Всі наші лабораторні експерименти і найкращі винаходи є лише мертвими подобами чарівних живих еліксирів, якими пригощає нас природа. Міф №4: Антиоксиданти омолоджують. Доведено лише захисна дія цих дивовижних речовин. Але повернути час назад не в змозі ніхто, так що піклуватися про власне здоров'я та стан шкіри необхідно починати з раннього дитячого віку. Міф №5: Антиоксиданти є тільки в овочах і фруктах. А ще і в цілісно-зерновому борошні, і в бобових, і в горіхах, насінні, і в червоному вині, і навіть в нежирному м'ясі, молоці, свіжих яйцях. Міф №6: Купувати необхідно продукти, збагачені антиоксидантами. Напис на етикетці, яка запевняє покупця в тому, що товар містить антиоксиданти, не завжди відповідає істині, а скоріше є простим рекламним трюком. Замість того щоб читати все, що написано великим шрифтом, спробуйте уважно розібратися зі складом, надрукованим невиразними дрібними літерами. Міф №7: Вільні радикали - абсолютний ворог. Це теж неправда. Наш організм влаштований так тонко, що практично все здатний використовуватися з користю, наприклад, вільні радикали допомагають оборонятися від чужорідних мікроорганізмів, виконуючи роль однієї з ланок складної системи імунітету. Питання про шкоду гостро постає тоді, коли вільних радикалів стає занадто багато.