вторник, 15 ноября 2016 г.

ЦИНК — ОБОВ'ЯЗКОВИЙ КОМПОНЕНТ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ

У раціоні людини мікроелементи присутні в кількостях від кількох мікрограмів до десятих часток грама на добу. Важливість їх у харчуванні людини по-справжньому було усвідомлено лише в останні сімдесят років. Дефіцит мікроелементів в організмі може виникнути в тому разі, коли в їжі містяться деякі речовини, які перешкоджають утилізації мінеральних складових їжі. До них належать природні агенти, що утворюють, наприклад, із кальцієм, залізом, цинком і міддю важкорозчинні комплексні сполуки. Доведено, що нестача в організмі людини цинку призводить до патологічних змін. Уперше такі зміни було виявлено в Єгипті та Ірані, де традиційна їжа населення — кукурудза, пшениця й інші злакові, які містять велику кількість фітину та клітковини. Здатність цих речовин міцно зв’язувати цинк, перешкоджаючи його всмоктуванню в кишечнику, призводить до багатьох проблем зі здоров’ям. ПРО НЕСТАЧУ ЦИНКУ СВІДЧИТЬ ВТРАТА НЮХУ ТА СМАКУ Мається певний перелік захворювань, які зумовлюються дефіцитом мікроелементів. Буває іноді так, що людина навіть не підозрює, що її проблеми зі здоров’ям пов’язані з нестачею в організмі того чи того мінералу. Наприклад, у разі затримання росту в дітей та статевого дозрівання чи коли шкіра шорстка, суха, ранки довго не загоюються, підвищена сприйнятливість до інфекцій, спостерігається загальна сонливість, депресія, рідкі випорожнення, то для досвідченого лікаря це найхарактерніші ознаки нестачі цинку в організмі пацієнта. Тому поповнення цього мікроелемента має вирішальне значення для усунення зазначених нездужань. Цинк, впливаючи на гормони гіпофіза, активізує їх діяльність. Це явище дефіциту цинку найбільш помітне на стані дітей і підлітків. За явно вираженої нестачі цинку в дошкільника може спостерігатися атрофія вилочкової залози, селезінки, периферійної лімфоїдної тканини. Крім усього іншого, цинк бере участь у регулюванні росту та поділу клітин. Втрата нюху та смаку є першою ознакою, що вказує на гостру нестачу цинку в організмі. А проблема втрати таких відчуттів криється в тому, що привушна слинна залоза в разі дефіциту цинку нездатна виробляти речовину густин — білок, який містить цинк і має підтримувати смакову чутливість на потрібному рівні. Якщо густину катастрофічно мало, то втрата нюху та смаку є тим сигналом, що цинку в їжі дуже мало. Процес утилізації вітаміну А сітківкою очей неможливий без цинку. Поява «курячої сліпоти» (розлад так званого сутінкового зору), служить тим симптомом, який зазвичай вказує на дефіцит цинку в організмі. Такі захворювання, як блефарит, зниження кольоросприйняття та розвиток катаракти, часто пов’язують із дефіцитом цинку. Для корекції зазначених станів використовують препарати цинку, наприклад, деякі очні краплі містять солі цинку. ПОТРІБЕН ДЛЯ ПІДШЛУНКОВОЇ ЗАЛОЗИ ТА НЕРВІВ Роль цинку в нормалізації роботи підшлункової залози не можна недооцінювати. Наявні результати досліджень свідчать про те, що гіпоглікемічна (тобто, яка понижує рівень цукру) дія інсуліну тільки тоді помітна й активніша, коли рівень концентрації цинку в інсуліні більш близький до норми. Також що вища концентрація цинку в інсуліні, то інтенсивніше перебігає жировий обмін, прискорюючи інтенсивність розпаду жирів в організмі. Але разом із тим усуваються умови щодо розвитку процесу ожиріння печінки. У хворих на діабет другого типу цинк забезпечує регулювальну функцію щодо зниження високого рівня холестерину. Як структурний компонент біологічних мембран, клітинних рецепторів і протеїнів, цинк, за даними наукових досліджень, сприяє загоєнню ран. Практична медицина вже давно в разі ран і виразок, які важко гояться, пропонує хворим використовувати як цинкову мазь, так і цинковмісні комплекси. Такі розлади, як епілепсія, шизофренія, розсіяний склероз, гострий психоз і недоумкуватість, що є захворюваннями, пов’язаними з відомим спектром неврологічних і нервово-психічних станів людини, вчені пов’язують усе з тим же дефіцитом цинку. Введення в раціон харчування продуктів, багатих цинком, і препаратів із ним допомагає запобігти розвитку хвороби Альцгеймера. Було встановлено, що в організмі людей, котрі страждають від цієї недуги, фактично відсутній цинкозалежний гормон вилочкової залози — тимулін. Відсутність же тимуліну, в розумінні вчених, вказує на ту обставину, що дефіцит цинку відіграє фатальну роль у виникненні патологічного процесу. У забезпеченні нормального і стабільного функціонування вилочкової залози цинку належить певна роль. Саме від того, скільки в організмі цинку і як це позначається на стані вилочкової залози, значною мірою залежить імунний статус людини. Цинк у комплексі з вітамінами А й С перешкоджає виникненню імунодефіциту, активізуючи синтез антитіл. Значний вплив цинку на пригнічення процесу розмноження рино- й ентеровірусів. На наявність цинку в організмі дуже чутливі віруси простого герпесу, енцефаломієліту та деякі інші. ЯК УСУНУТИ ДЕФІЦИТ ЦИНКУ Встановлено, що 2—3 г цинку в організмі дорослої людини — це та норма, яка забезпечує перебіг фізіологічних процесів без збоїв. Основна його частина зосереджена в кістках і шкірі. Найвищий рівень цинку — в спермі та передміхуровій залозі. Коли в перукарні клієнт позбувається волосся, то втрачається, без особливих наслідків, і значна частина цинку. Збої та відхилення у функціонуванні як щитоподібної залози, так і підшлункової — найчастіші причини, які призводять до дефіциту цинку. Своєю чергою, хвороби печінки та порушення всмоктувальної здатності кишечнику також сприяють дефіциту цинку в організмі. До зниження засвоюваності цинку призводять молочні продукти, а кофеїн і алкоголь посилюють процес його виведення з організму. Про це треба не тільки знати, а й керуватися, налагоджуючи спосіб життя. За регулярного та тривалого застосування оральних контрацептивів було помічено, що й вони мають здатність до зниження рівня цинку в організмі. Важливо й те, що кортикостероїди, які призначають лікарі для лікування артриту та бронхіальної астми, також сприяють зменшенню рівня цинку. Найліпшими джерелами цинку є тверді сири, м’ясо, птиця, а також зернобобові, морепродукти, деякі овочі, фрукти, горіхи. Рекордсменами за вмістом цинку (130—202 мг/кг) визнано пшеничні висівки, гарбузове та соняшникове насіння. З метою профілактики дефіциту цинку в організмі рекомендується з’їдати 2—3 ст. л. проростків зерен пшениці чи інших злаків. Найліпше, якщо такими проростками доповнювати салати, що готуються з овочів, і різні пасти для бутербродів. Для поповнення дефіциту цинку існує безліч різних біологічно активних добавок, які можна з успіхом використовувати в разі станів, пов’язаних із нестачею цього елемента. Источник