вторник, 29 ноября 2016 г.

Про користь шкірки: чи варто чистити фрукти і овочі?

Не поспішайте чистити фрукти і овочі і викидати шкірку – в ній міститься більше корисних речовин, ніж у самому плоді. Цитрусові Вітамінами і антиоксидантами багата не тільки м’якоть апельсинів і лимонів. Одна столова ложка цедри лимона містить 13% добової норми вітаміну С. У лимонної кірки, крім того, багато пектинів. Вони не тільки сприяють видаленню шкідливих мікроорганізмів, але і регулюють діяльність шлунково-кишкового тракту. У шкірці лимона зосереджені майже всі ефірні масла, які тільки є у цьому плоді сімейства цитрусових. Саме вони надають лимону характерний гіркуватий смак. Як показали дослідження, проведені в Канаді, цедра цитрусових – справжня комора флавонова – речовин, що мають антиатеросклеротичну дію. Потрапляючи в організм, вони знижують рівень холестерину на 35-40%. Ківі Шкірка ківі містить в три рази більше антиоксидантів, ніж м’якоть, до того ж вона наділена антисептичними властивостями і успішно бореться з шкідливими бактеріями в шлунку. Фейхоа Шкірка цих зимових фруктів містить катехіни і лейкоантоціани. Ці біологічно активні речовини є сильними антиоксидантами, які допомагають у профілактиці онкологічних захворювань. Якщо вам не подобається терпкий смак шкірки, їжте плоди без неї. А шкірку висушіть і додайте в чай. Яблука Ті, хто чистить яблука, позбавляють себе антиоксиданту кверцетину, який разом з вітаміном С заважає вільним радикалам чинити шкідливий вплив на організм. Регулярно з’їдаючи неочищене яблуко, ми захищаємо себе від раку печінки, грудей і кишечника, запевняють американські дієтологи. В ході досліджень вчені виявили, що екстракт з шкірки яблука уповільнює розповсюдження злоякісних клітин при раку товстої кишки на 43%, а екстракт з м’якоті – всього на 29%. Банани Виявляється, навіть бананова шкірка недаремна. Завдяки в’яжучій дії вона стане в нагоді при розладі шлунка або рясній кровотечі. Прикладіть свіжу шкірку (внутрішньою стороною) до синців або рани, для швидкого зняття набряку. Такому компрес будуть раді і ваші втомлені за день очі. Крім того, це відмінний засіб від глистів і болів в м’язах і суглобах. Шкірку сушать, подрібнюють в порошок і додають в їжу або роблять на його основі спиртову настоянку, яку використовують для місцевих компресів. До речі, в косметології шкірка бананів значиться як натуральний засіб для видалення бородавок. Гранат У шкірці граната міститься багато дубильних речовин, тому відвари і настойки з сушених кірочок здавна застосовуються при розладах кишечника. Вони затримують ріст стафілококів і дизентерійної палички. Картопля Очищення всього двох картоплин містять денну норму клітковини, калію, заліза, цинку і вітаміну С – запевняють британські дієтологи. Калій і цинк потрібні нашому організму для нормальної роботи серцево-судинної системи. Крім того, в картопляних очищеннях більше, ніж у бульбі, вітамінів і мінеральних речовин, а також зосереджені ферменти, що полегшують засвоєння організмом картопляного крохмалю. Так що запікати в духовці цілі картоплини не тільки простіше, ніж смажити на сковороді, але ще й корисніше. Огірки Вітаміни С, В1, В2, біотин, каротин, а також мінерали і мікроелементи: калій, кальцій, магній та інші зосереджені саме в шкірці огірка. У ній також багато клітковини, яка нормалізує моторну функцію кишечника, попереджає виникнення запорів, пригнічує ріст гнильних мікробів і активізує кишкову мікрофлору. За рахунок великої кількості лужних солей і сполук йоду, вживання в їжу неочищених огірків надає позитивну дію на обмін речовин, сприяє виведенню з організму токсинів, попереджаючи передчасне старіння і розвиток онкологічних захворювань. Будьте обережні! При всій користі шкірки є одне дуже вагоме «але». Зовнішня оболонка як губка накопичує всі токсини, які, не дай бог, використовувалися при вирощуванні овочів і фруктів (а якщо ще й в екологічно брудному місці…). Погляньте критично на плід в магазині: глянсовий ідеальний вигляд повинен вас насторожити. Для повної впевненості в тому, що з шкіркою в ваш організм надходять тільки корисні речовини, доведеться або купувати органічні продукти, або вирощувати їх на власній ділянці.