понедельник, 7 ноября 2016 г.

Обов’язкові вітаміни для вагітних

Численні медичні дослідження довели, що харчування матері під час виношування плоду безпосередньо впливає на формування організму дитини. Недолік навіть одного з вітамінів і мікроелементів може призвести до патології або проблем зі здоров’ям малюка. Варто сказати, що вітаміни для вагітних слід вибирати ґрунтовно і комплексно – для початку проконсультуватися зі своїм лікарем і скласти список обов’язкових для вживання продуктів. Отже, найважливіші вітаміни і мікроелементи для виношування здорової дитини: Фолієва кислота (В9) Вітамін рекомендується для активного ділення клітин і правильної передачі генів. Завдяки достатку фолієвої кислоти плацента формується повноцінно і запобігає викидням. Нестача вітаміну може призвести до недорозвиненості головного мозку. Міститься в чечевиці, спаржі, шпинаті, бобових, брюссельській капусті і випічці з борошна грубого помелу. Засвоюється з продуктів на 50%, рекомендується приймати додаткові препарати ще з етапу планування зачаття. Вітамін Е Також, як і фолієва кислота, вітамін Е впливає на процес зачаття і формування плоду на ранній стадії вагітності. Допомагає виробленню жіночих статевих гормонів і тому сприяє успішному зачаттю. Міститься в соняшниковій і оливковій оліях, томатах, салаті, шпинаті, петрушці, молоці. Вітамін С Впливає на формування оболонок плоду і розвиток плаценти, підтримує імунітет. При нестачі вітаміну можливі інфекційні захворювання, які негативно впливатимуть на формування плоду та збільшується ймовірність передчасного переривання вагітності. Міститься в картоплі, моркві, капусті, болгарському перці, смородині, полуниці, апельсинах, лимонах, ківі. Вітамін А Відіграє ключову роль у формуванні внутрішніх органів і кровоносної, дихальної та центральної нервової систем. Важливий для післяпологового відновлення тканин у матері. Варто пам’ятати, що передозування вітаміну А може проявити вади розвитку у дитини. Міститься в молоці, вершковому маслі, моркві, зелених та жовтих овочах, фруктах жовтого забарвлення. Вітамін D Використовується як засіб профілактики у дитини рахіту. У теплу пору року виробляється в шкірі, в холодну пору року рекомендується приймати його в препаратах. Кальцій Відомий засіб для формування міцної постави, міцних кісток і зубів. Знижує ризик гіпертонії під час вагітності. Міститься в маці, кунжуті, грецьких горіхах, сирі, халві, насінні соняшнику, згущеному молоці, мигдалі, петрушці, бобових. Магній Будівельний матеріал для кісткової тканини, від достатку якого залежить ріст і вага малюка. Також магній важливий для розвитку м’язів матки, щоб полегшити пологи. Магній міститься в кавунах, цілісних крупах і хлібі, в інжирі, бананах і мигдалі. Залізо Цей мікроелемент необхідний для правильного кровотворення у майбутнього малюка. Джерела – квасоля, цільнозерновий хліб, соєвий сир тофу, яблука, сухофрукти. Йод Сприятливий для формування скелета і відповідає за розумовий розвиток дитини. Через нестачу йоду у вагітної порушується обмін речовин. Варто пам’ятати, що тим вагітним, які страждають на захворювання щитовидної залози, прийом йоду протипоказаний. Знайти йод можна в морській солі та інших морепродуктах. Також він міститься в сушеному інжирі. Клітковина Допомагає звільнити організм вагітної від продуктів обміну і поліпшити травлення. Багато клітковини міститься в цільнозернових продуктах і висівках, овочах. Ці вітаміни і мікроелементи складають фундамент правильного формування та розвитку плоду. Але потрібно бути обережними з дозуванням вітамінів, тому краще купувати вже готові комплекси вітамінів для вагітних, створених за розробками провідних у цій сфері медиків.