вторник, 8 ноября 2016 г.

Що таке глютен і чим він шкідливий.

Останнім часом все більше людей дотримується безглютенової дієти. Це одне з популярних напрямків правильного харчування. Крім того, є люди, які, вживаючи глютен, можуть відчувати серйозні проблеми зі здоров’ям. Що ж таке глютен, і чим він шкідливий? Що таке глютен? Глютен — це складний білок, який міститься в зернах ряду злакових культур — пшениці, вівса, ячменю, жита. Друга назва глютену — клейковина. Цей компонент робить тісто більш еластичним і прискорює його підйом в процесі випічки. Глютен є у всіх без винятку продукти з вищеназваних злаків. Він є хліб, булочки, печиво, піці, тортах, кексах, інший випічці, а також у макаронних виробах та пиві. Крім цього, глютен штучно додають в ряд продуктів, які продаються у магазинах. Він допомагає надати їм еластичність. Наприклад, клейковину включають до складу кетчупів, цукерок, бульйонних кубиків, картоплі фрі, соєвих соусів, різного роду заправок та підлив. Виділити глютен із зерна виробникам досить просто. Борошно замішують у воді, і крохмаль поступово йде в розчин. В результаті отримують нерозчинну фракцію (клейковину). Її осаджують і застосовують у харчовому виробництві. Як дізнатися, в яких продуктах міститься глютен? Про вміст глютену у харчових продуктах говорять такі написи на упаковках, як «модифікований харчовий крохмаль», «текстурований рослинний білок», «гідролізований рослинний білок». Також клейковина нерідко входить до складу косметики, особливо губної помади і пудри. Є вона і в інших засобах, таких, як крему і лосьйони. Про вміст глютену в косметиці може говорити напис на упаковці, що засіб містить вітамін Е. Справа в тому, що його зазвичай отримують з пшениці. Чим шкідливий глютен? У деяких людей є генетична непереносимість однієї з фракцій глютена. У них потрапляння компонента в організм викликає запальну реакцію. Ця хвороба називається целіакія, або глютенова ентеропатія. Імунітет таких людей розпізнає глютен як чужорідний компонент і починає атаку на нього. У результаті імунної системи дістається не тільки самому глютену, але і тканин, де він був виявлений захисною системою організму. Від прийому в їжу глютену у хворих на целіакію страждає шлунково-кишковий тракт, а також серцево-судинна система, мозок, суглоби і ряд інших органів. Є ще прихована непереносимість глютену, коли начебто все в порядку, симптоми виражені слабо, і лікар може поставити неправильний діагноз. За статистикою целіакію страждає близько одного відсотка населення. Однак за деякими оцінками так чи інакше у третини населення так чи інакше виникають реакції на клейковину. При цьому аналіз на непереносимість білка цілком може і не виявити проблеми. Але практика показує, що багато людей з неясними проблемами здоров’я після переходу на безглютенової дієти починають відчувати себе краще. Шкідливий глютен для здорових людей? Медики відзначають, що навіть якщо у людини немає ніякої непереносимість глютену, зловживати ним не слід. Рано чи пізно система дасть збій. Крім того, клейковина не розчиняється у воді, і якщо її багато, вона накопичується на стінках кишечнику, зменшуючи ефективність його роботи. Наслідки можуть бути різними, наприклад, може розвиватися ожиріння або, навпаки, зайва худоба. Користь глютену Одна з причин того, щоб повністю не відмовлятися від вживання глютеновых продуктів людям, які не мають непереносимості, — наявність у нього ряду корисних властивостей. Користь цього білка рослинного походження у тому, що він містить вітаміни А, Е, групи B, кальцій, фосфор, а також важливі амінокислоти. Безглютенова дієта Якщо організм все-таки погано реагує на глютен, потрібно дотримуватися безглютенової дієти. Але які ж продукти купувати, якщо клейковину додають навіть у ті продукти, де її по ідеї бути не повинно? По-перше, деякі виробники стали випускати продукцію з урахуванням потреб людей, чутливих до глютену. На консервах та інших продуктах іноді зустрічається напис «Не містить глютену». Немає клейковини в свіжих овочах, фруктах, м’ясі, рибі, морепродуктах, натуральному молоці і продуктах з нього, а також у яйцях, меді, бобових. Серед безглютенових продуктів також деякі крупи — рис, гречка, соя, кукурудза. Так чи варто відмовлятися від глютену? Однозначної відповіді на це питання для людей, що не мають непереносимості, немає. Багато здорові люди кажуть, що, перейшовши на безглютенові продукти, вони стали почувати себе краще, і це правда, але справа тут не в самій клейковині, а в тому, що, відмовляючись від неї, людина автоматично виключає з раціону фаст-фуд, випічку з магазинів, багато солодощі, ряд соусів. Таким чином багатьом вдається не тільки поліпшити самопочуття, але і схуднути. З іншого боку, немає ніяких доказів того, що сам по собі глютен шкодить здоровим людям, якщо їм не зловживати. Перш ніж вирішити, відмовляєтеся ви від продуктів з клейковиною, проконсультуйтеся з фахівцем. Щоправда, навіть у лікарів немає єдності в думці про те, шкідливий чи глютен.