среда, 9 ноября 2016 г.

Як вибрати оливкову олію

Оливкова олія – чудова заправка для салатів і закусок. Це одна із найкорисніших олій, що містить багато вітамінів і потрібних для організму речовин. Але на полицях у магазині продається велика кількість різних пляшечок з олією, серед яких можна просто розгубитися. Як вибрати оливкову олію, щоб вона була найбільш якісною? Відповідь на це запитання ви знайдете в нашій статті. Види оливкової олії Існує класифікація оливкових олій, на яку варто спиратися при покупці. Найбільш натуральна олія категорії Virgin (vergine, vierge) отримується за допомогою холодного віджимання (при температурі не вище 27°С). Extra Virgin – найкраща і найякісніша олія, вона отримується шляхом механічного віджимання оливок, і не містить жодних штучних добавок. Саме тому така олія має натуральний смак і аромат. Її кислотність, як правило, не перевищує 0,8%. Extra Virgin olive oil найкраще додавати у вже готові страви, наприклад, заправляти салати. До речі, маркування DOP на олії підтверджує, що вона належить до категорії Extra Virgin і захищає вказівку про її походження (denominacion de origen protegida). Таку позначку мають олії Baena, Montes de Toledo, Priego de Cordoba, Siurana та ін. Інші якісні олії холодного віджимання Fine virgin olive oil і Semi-fine virgin olive oil мають також натуральний приємний смак і аромат, але відрізняються дещо більшою кислотністю. До наступної категорії відноситься оливкова олія категорії Refined. Вона отримується з олії категорії Virgin шляхом рафінування, тобто очищення. Відтак, процентний вміст соку оливок в такій олії нижчий. Така олія досить хороша і її можна використовувати у приготуванні, але, звичайно ж, вона не дотягує за складом до натуральної. Зазвичай на пляшках з рафінованою олією присутні написи rafined olive oil або просто olive oil (оливкова олія). Аромат такої олії не такий яскравий, як у натуральної, тому рафінована оливкова олія найчастіше використовується для смаження. До речі, утворення канцерогенів при смаженні на такій олії буде мінімальним. Та й ціна на таку олію невисока. Також є олія категорії Pomace або жмихова оливкова олія. Вона отримується шляхом повторного віджимання вже віджатих оливок, з яких за допомогою центрифуги або спеціальних розчинників дожимають залишки олії. Дехто використовує жмихову олію для випічки або приготування гарячих страв. У такій олії залишається ще менше корисних речовин. Тому, якщо ви хочете придбати якісну оливкову олію, то олію такої категорії краще не вибирати. Існує і лампова оливкова олія, не придатна для харчування, бо вона має максимальну кислотність. Така олія або піддається рафінуванню, або іде у промислове використання. Відомі виробники оливкової олії можуть застосовувати власні маркування для фірмових сортів. Кислотність оливкової олії Кислотність показує скільки припадає олеїнової кислоти на 100 грам продукту у відсотках. При виборі оливкової олії варто дотримуватися наступного правила: чим менша кислотність, тим краще. Найкраща олія має кислотність до 1%. Смак і колір олії Смак оливкової олії повинен бути яскравим і насиченим. Якщо смак олії прогірклий, водянистий або містить оцтовий чи металевий присмак, то швидше за все, вона неправильно приготована або неправильно зберігалася. За кольором оливкової олії однозначно визначити її якість не можна. Зазвичай оливкові олії бувають від світло-золотого до зеленого кольорів. Все залежить від того, наскільки стиглими були оливки, коли був зібраний урожай, яким способом проводилася обробка і т.д. Етикетка оливкової олії При купівлі уважно вивчіть етикетку: на ній вказується місце, де було вироблено олію і місце розливу оливкової олії по пляшках. Найкраща олія виробляється і розливається в одній країні. Велика частина всієї оливкової олії виробляється в Італії. Також олія високої якості виробляється в таких країнах як Іспанія, Греція, Кіпр, Франція, Ізраїль і Туреччина. При виборі оливкової олії найкраще брати ту, що вироблена саме в цих країнах, оскільки там найбільш суворі критерії якості. Також потрібно перевірити термін придатності на етикетці. Оливкову олію можна вживати протягом 18 місяців з моменту її виробництва. Тому намагайтеся вибирати найбільш свіжу олію або купувати її невеликими порціями. У разі, якщо дати виробництва на етикетці немає, відмовтеся від купівлі такої олії. Можливо, що термін її придатності вже закінчився. Як правильно зберігати Для того щоб оливкова олія зберегла всі свої корисні властивості, її потрібно правильно зберігати. Оливкова олія не любить світло. Тому пляшки для неї часто роблять з темного скла. Таку олію найкраще зберігати в темному місці, наприклад, у шафі, при температурі 10-15°С. Крім того, не варто ставити пляшку з олією біля плити. При використанні оливкової олії не залишайте пляшку надовго відкритою, щоб вона не окислювалася від контакту з повітрям. Пляшку з олією після використання завжди потрібно щільно закривати.