воскресенье, 30 октября 2016 г.

Цікаві факти про авокадо.

1.За зовнішнім виглядом, і за смаком, і навіть за хімічним складом авокадо ближче до овочів, але все ж це - натуральний фрукт з великою кісточкою всередині. Росте на деревах до 20 м заввишки, що належать сімейству лаврових (Lauraceae), найближчий родич лавра благородного, священного рослини Стародавньої Греції. 4. Існує близько 400 сортів авокадо: від маленьких - розміром зі сливу, до великих - вагою до одного кілограма. Як правило, продають авокадо середніх розмірів, вага яких в середньому 250 г. 5. Різні сорти авокадо виглядають по-різному. Можна зустріти світло-зелені плоди, а можна і темно-фіолетові. Також різна і форма: від форми яблука до форми груші. Поверхня авокадо може бути дзеркально-гладкою, а може бути і пухирчатою. Читай також: Що приготувати з авокадо? 6. Авокадо має повністю дозріти перш, ніж його зірвуть з дерева. Так що не зовсім коректно пишуть, що збирають авокадо недостиглі. Але на дереві сам плід ніколи не стане м'яким. Авокадо досягає на дереві зрілості, але не м'якості. Саме дерево може використовуватися в якості природного сховища дозрілого авокадо ще протягом багатьох місяців. 7. Дуже складно за зовнішнім виглядом визначити, стиглий авокадо чи ні. Інтерес представляє саме стиглий плід: м'якоть недозрілі - тверда, яка не має смаку, а перестиглий - маслянистий і кашоподібний. Хоча у стиглого авокадо при тому, що він твердий на дотик, шкіра при натисканні злегка промінается. Твердий дозрілий фрукт, щоб він досяг м'якості і придбав свій приголомшливий горіховий смак, найкраще покласти в кошик з фруктами на кілька днів. Ні в якому разі не прибирай твердий авокадо в холодильник, мало того, що він там НЕ дозріє, але так і залишиться дерев'яним. А от якщо використовується тільки половинка м'якого, і другу треба зберегти, скропи її лимонним соком, відправ у пластиковий контейнер і прибери в холодильник. Так авокадо збережеться ще кілька днів. Читай також: Салат з авокадо з креветками 8. Авокадо - дуже смачний і корисний плід. Він поживний, не містить шкідливих жирів, вуглеводів в ньому немає, і відноситься він до продуктів дієтичного харчування. Майже не містить цукрів та фруктової кислоти. У авокадо немає ні грама холестерину. Навпаки, в його складі присутні речовини, які розщеплюють надлишок холестерину в крові. Якщо вживати авокадо в їжу щодня, то вже через 7 днів рівень холестерину в крові зменшиться. З іншого боку, авокадо - дуже ситний і калорійний фрукт. За калорійністю він перевищує нежирне м'ясо майже вдвічі. Тому будь обережна, якщо хочеш схуднути. 9. М'якоть авокадо швидко окислюється від кисню з повітря , але це легко можна запобігти, якщо скропити зріз плодa лимонним соком. Лимони дуже добре поєднуються з авокадо. Читай також: Дієта на основі авокадо 10. Використовують авокадо по-різному. У Європі - переважно в сирому вигляді. У сучасній Мексиці авокадо у великій ціні: там з ним варять супи, роблять страви типу перше і друге в одному горщику. Завдяки нейтральному смаку, він поєднується з багатьма продуктами: шинкою, креветками, крабами, вареними яйцями, овочами, рибою. З авокадо готують салати, соуси, сендвічі, паштети, коктейлі і навіть морозиво. І текілу ним же закушують. 11. Дістатися до м'якоті авокадо дуже легко. Для цього його потрібно надрізати до кісточки вздовж по окружності, а потім обидві половинки повернути один проти одного. Таким чином, авокадо розпадеться на дві половинки, одна з яких з великою кісточкою, яку потім легко вийняти. 12. Найвідоміше, популярне і просте блюдо з авокадо - мексиканський соус гуакамоле. Як і годиться в національній кухні, у кожної господині знайдеться свій рецепт гуакамоле, але принцип один: це - соус з розім'ятої м'якоті авокадо з лимонним соком, гострим перцeм , кубиками помідорів, з сіллю, меленим перцем і зеленню кінзи.