понедельник, 31 октября 2016 г.

Еліксир життя: пророщена пшениця

Корисні властивості Пшениця багата вітамінами Е і групи В, в процесі проростання в ній збільшується вміст кальцію, фосфору і заліза. Пшеничні паростки стабілізують обмін речовин, допомагають організму виводити шлаки і токсини. Вони також гарні проти алергії, а при постійному вживанні підвищують імунітет. Не менш корисний і сік з паростків пшениці. Численними науковими дослідженнями, початок яких датується ще 1936 роком, встановлено, що сік паростків пшениці має максимальний терапевтичний ефект на організм людини. Встановлено, що 30 мл соку паростків пшениці за вмістом вітамінів і мінералів еквівалентні цілому кілограму свіжих овочів! Крім цього, завдяки вмісту в них лізину (який перешкоджає старінню) і триптофану (відповідає за стан шкіри і волосся), сік паростків пшениці є запорукою не тільки відмінного здоров’я, а й міцного молодого тіла. А хлорофіл, присутній в соці в живому вигляді, дарує нашому організму додаткові бонуси: – Підвищує імунітет; – Уповільнює процес старіння, підвищує витривалість організму; – Сприяє формуванню сполучних тканин, що допомагає в загоєнні ерозій, виразок, відкритих ран; – Здатний запобігати патологічні зміни молекул ДНК. Деякі дослідники вважають, що хлорофіл блокує перший етап перетворення здорових клітин в ракові. Таким чином, він є ще й антимутагеном; – Виводить з організму токсини, очищає всі органи; – Діє як слабкий сечогінний засіб; – Підвищує функцію щитовидної і підшлункової залоз; – Допомагає при анемічних станах; – Регулює кров’яний тиск; – Покращує роботу кишечника; – Запобігає випадінню волосся, зміцнює і відбілює зуби; – Очищає шкіру. Якщо зовсім недавно світові зірки рекомендували для омолодження свіжовичавлений апельсиновий сік, то зараз перед пробіжкою або перед заняттями йогою п’ють вітграсс (wheat grass). Як пророщувати Для того, щоб самостійно проростити пшеницю, потрібно придбати якісне насіння – воно продається в магазинах здорового харчування. Вибираючи насіння, зверніть увагу на наступне: воно не повинно бути прілими, деформованими, пересушеними або мати плями. Природно, в насінні не повинно бути ніяких комах. До і після замочування зерна потрібно промити в холодній проточній воді. Замочувати насіння слід у фарфоровому, глиняному, скляному або емальованому посуді. Технологія замочування така: залийте насіння водою на 6-12 годин. Зерна, що спливуть видаліть, а осілі на дно залиште безпосередньо для пророщування. Вода після першого замочування придбає гіркий смак, темний колір і специфічний запах, оскільки в ній залишаться всі шкідливі речовини. Решта після попереднього замочування зерна насипте в ємність з плоским дном і залийте водою так, щоб вона не повністю покривала верхній шар зерен насіння. Накрийте посудину бавовняної або полотняною серветкою і на добу поставте в тепле місце. За цей час паростки зазвичай прокльовується. Як тільки вони досягнуть довжини 1 мм, їх слід повторно промити і трохи підсушити. Після цього проростки можна вживати в їжу. Увага: не пророщують відразу велику кількість зерен – одній людині достатньо 50-100 г проростків. Як вживати Пророщену пшеницю можна їсти як в сирому вигляді, так і в складі різних страв – салатів, супів, каш, різних відварів. Краще вводити паростки в раціон поступово – невеликими порціями і в поєднанні з іншими продуктами. В іншому випадку можливе нетравлення або навіть розлад шлунка. Врахуйте, що паростки пшениці довго перетравлюються, даючи таким чином тривале відчуття ситості, а тому вживати їх краще в першій половині дня. Якщо їсти їх на ніч, це може призвести до проблем зі сном. Пророслі зерна пшениці можна вживати в будь-який час року, але особливо корисно взимку і навесні, коли багато хто з нас страждають авітамінозом. Ефект від вживання цього продукту буде помітний вже через 2-3 тижні. Почніть щодня з’їдати по 1-2 чайних ложок проростків, поступово збільшуючи порцію до 60-70 г (це максимальна доза). Проростки потрібно добре пережовувати, при проблемах із зубами рекомендується використовувати блендер. Краще всього не піддавати зерна термічній обробці. Якщо додаєте їх у суп або гаряче блюдо, робіть це в самому кінці приготування і з’їдайте блюдо відразу.