понедельник, 31 октября 2016 г.

Калинова аптека

Калину можна назвати справжнім конкурентом аптеки, точніше конкуренткою. Вона лікує не тільки своїм естетичним виглядом, а й безліччю корисних речовин, які ховаються у плодах, корі, квітах, насінні та коренях. Найбільше цілющої сили у ягодах. Достигають вони у вересні-жовтні, але їстівними стають тільки після перших заморозків. А щоб гіркота зовсім зникла, кетяги мусять побути тиждень-два на морозі. Тоді ягоди калини стають м'якшими і солодшими. Гілки гнуться від важких соковитих ягід, які дуже зручно зривати. Отоді саме час для збору врожаю. Калина – дуже смачна і корисна ягода, її пікантний смак ви обов'язково оціните взимку. А перетворити кетяги калини на ліки дуже просто. Щоби при варінні не втрачалася частина вітамінів, з калини краще приготувати желе. Відтиснути сік з соковитої ягоди не вимагає багато зусиль. Просто один раз закип'ятіть ягоди, щоб пом'якшала шкірка. Потім до соку додають цукор або мед і ретельно перемішують до однорідної маси. Кісточки та жмих можна підсушити і використовувати для заварювання чаю, додаючи до них різноманітні сухі трави. Взимку з отриманого калинового сиропу можна приготувати морс або кисіль, намазати на хліб або просто розчинити у воді. Найчервоніші та найгарніші кетяги добре залишити на запас. Але колір та свіжість збережеться тільки при нульовій температурі. Отож, червоні кетяги гарно дивитимуться на веранді заміського будиночка. Для тривалого зберігання їх можна заморожувати або сушити. Калина в ліках Калина звичайна – стародавня лікарська рослина, яку використовують у народній медицині. Свіжі ягоди калини, наприклад, вживають як послаблювальний засіб при закрепах. А сік рослини нормалізує кров'яний тиск, допомагає при виразці шлунка, хворобах печінки, жовчного міхура, серця і при шкірних захворюваннях. Ягоди корисні також тим, хто взявся укріпити свій організм перед зимою. Препарати на основі кори калини мають кровозупинну, спазмолітичну, заспокійливу та в'яжучу дію. Застосовують їх при маткових і гемороїдальних кровотечах, болісних менструаціях, фібромі, загрозі викидня, безсонні, неврозах, істерії, для полоскання порожнини рота при катаральному гінгівостоматиті та пародонтозі. Відвар кори калини застосовують як заспокійливий засіб при безсонні, істерії, неврозах, судомах, головних болях, нападах ядухи. Калиновий сік вважається добрим зовнішнім засобом. Його застосовуються при гнійних прищах та ранках. Водним настоєм плодів протирають гнійничкові ураження шкіри. А сік з медом вважається найпершим засобом від кашлю та хрипів у грудях. Відвар плодів калини показаний при серцевій недостатності, серцебитті, підвищеному кров'яному тиску, головному болю. Відвар ягід з медом застосовують при застудних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, бронхітах, захворюваннях печінки та жовчного міхура. Ліки в калині Годі знайти більш функціональну рослину. Тому, якщо ви маєте власний клаптик землі, без вагань посадіть на ньому кущ калини. Вона зимостійка, приживається навіть у затінку. Проте найгарніше розів'ється на відкритому сонячному місці. Калина полюбляє вологу і наулюбленішим місцем для неї стане невеличка водойма у глибині садка. Отоді ви зможе отримувати подарунки від калини цілорічно. Кору калини заготовляють весною або під час руху соків, листки збирають влітку на початку осені, плоди – після дозрівання. Кора калини містить смоли, до складу яких входять органічні кислоти – аскорбінова, валеріанова, мурашина, а також каротин, тритерпенові сапоніни, кальцій, ванадій. Ще кора містить вітаміни групи С і К, дубильні речовини пірокатехінової групи, смолоподібні складні ефіри та інші сполуки. В плодах калини знайдено флавоноїди, цукор, кислоти (ізовалеріанову, аскорбінову, оцтову). Погодьтеся, що найбільше задоволення приносить результат, здобутий власною працею. А ліки з власного дерева, ще й виготовлені власними руками – промаху на дадуть.