понедельник, 31 октября 2016 г.

Сочевиця – користь і корисні властивості сочевиці

Склад сочевиці і її вплив на організм Сочевиця – продукт, багатий білком. Саме тому вегетаріанці прирівнюють сочевицю за поживними властивостями до м’яса. Засвоєння цієї злакової культури в організмі людини відбувається набагато легше зважаючи на відсутність супроводжуючих м’ясний білок жирових компонентів. Сочевиця багата різними амінокислотами, мінералами і вітамінами. Цей продукт має дивну властивість: в нім не накопичуються різні токсичні або шкідливі речовини (радіонукліди, нітрати та ін.). Ось чому сочевицю можна сміливо іменувати екологічно чистим продуктом. Для людей, цукровим діабетом, що страждає, лікарі нерідко рекомендують включення в раціон сочевичних каш, супів, салатів з сочевиці. При виразках, коліті і інших захворюваннях травлення корисно їсти пюре з сочевиці. Крім того, завдяки змісту в сочевиці розчинної клітковини покращується травний процес, знижується ризик появи онкологічного захворювання прямої кишки. Споживання каші з сочевиці сприяє підвищенню імунітету, налагодженню функціонування роботи сечостатевих органів, поліпшенню обміну речовин. Зерна сочевиці дуже добре проростають. Проросла сочевиця за своїми лікарськими властивостями близька до пророслої пшениці. Сіра або зелена сочевиця в шкірці – найбільш відповідна для процесу пророщування. Сочевиця багата залізом і фолієвою кислотою, такими необхідними речовинами для вагітних. Взагалі цю злакову культуру можна по праву назвати справжньою скарбницею різноманітних корисних речовин. У ній містяться: йод, мідь, цинк, магній, марганець, молібден, кобальт, бор, жирні кислоти групи Омега- 3, Омега- 6, вітаміни А, групи В, С. У сочевиці знаходиться велика кількість триптофану, що перетворюється в організмі в серотонін. Якщо в нашому організмі спостерігається недолік цієї речовини, то це веде до розвитку депресій, людина почуває себе тривожно, у неї поганий настрій. Хороше джерело отримання триптофану – зелена сочевиця. Ісофлавони – речовини, що запобіжуть розвитку ракових захворювань грудей. Під впливом теплової обробки сочевиці ісофлавони, що містяться в зернах, не руйнуються. Вони “мешкають” в засушеній, вареній і консервованій сочевиці. Калій, що міститься в сочевиці, корисний при сердечних захворюваннях, є кровотворним продуктом, показаний до застосування при низькому показнику гемоглобіну. Деякі учені стверджують, що споживання сочевиці і квасолі, хоч би 3 рази в тиждень, – зменшує ризик виникнення невеликих утворень на кишкових стінках – поліпів, які з часом можуть перетворитися на злоякісні утворення. Крім того, вживання цієї злакової культури сприятливо позначається на стані шкіри – вона стає здоровішою, гладшою. Сочевицю використовують при розладах шлунку. Колись російські знахарі застосовували спеціальний рідкий сочевичний відвар для усунення запорів. Крім того, сочевицю використовували як лікувальний засіб від захворювання віспи.