четверг, 27 октября 2016 г.

5 кулінарних міфів

Існують так звані “кулінарні” міфи, яким ми, жінки, звикли беззаперечно довіряти. Та чи не обманювали нас увесь цей час? У цій статті ми спробуємо розвінчати популярні істини про приготування страв та зберігання продуктів. Міф: Вершкове масло псується при кімнатній температурі миф1 Не зовсім правильно. Масло, звичайно, псується, але набагато повільніше, ніж молоко і кисломолочні продукти. Справа в тому, що вершкове масло містить у своєму складі солі, які перешкоджають швидкому розповсюдженню бактерій. А ось що прискорює цей процес, так це прямі сонячні промені і доступ кисню – під впливом світла масло швидко жовтіє і втрачає частину вітамінів. Тому вибирайте непрозору маслянку. І надалі можете не хвилюватися, якщо раптом забудете прибрати масло в холодильник після сніданку. Міф: кава без кофеїну нешкідлива миф2 Неправильно. У такому напої все одно присутній кофеїн, хоча чашки і недостатньо, щоб ви всю ніч не зімкнули очей. Як показало дослідження, проведене у Флориді, в 10 чашках розчинної кави, на банці якої написано «не містить кофеїну», стільки ж кофеїну, скільки в двох чашках звичайної. А як відомо, навіть невеликі дози цієї речовини впливають на ритм серця, кров’яний тиск і психіку людини. Так що, якщо ви п’єте каву літрами, у вас гіпертонія або підвищена чутливість до кофеїну, не варто покладатися на рятівний напис «без кофеїну». До речі У середньостатистичній порції розчинної кави без кофеїну виявлено від 8,6 до 13,9 мг кофеїну. У порції меленої кави без кофеїну – 12-13,4 мг. При цьому по стандартам, які діють у США і Західній Європі, в одній порції кави без кофеїну повинно міститися не більше 3 мг кофеїну. Для порівняння, в чашці звичайної розчинної кави – 85 мг кофеїну, в склянці Кока-коли – 31 мг. Нормою ж вважається вживання 300 мг кофеїну на добу. Міф: картопля може врятувати пересолений суп або тушковане м’ясо миф3 Неправильно. Це досить приваблива ідея, але вона не працює, тому що картопля (точно так, як рис і вермішель) – не кращий адсорбент. Так, якщо ви кинете в пересолений суп картоплю, остання, звичайно, стане солоною на смак, але критичний стан першої страви від цього не зміниться. Картопля всього лише вбере частину солоної рідини. І все! Тому для порятунку ситуації суп доведеться розбавляти водою, а в тушковане м’ясо можна додати трохи оцту або цукру. Міф: алкоголь повністю випаровується зі страви під час приготування вино Неправильно. Звичайно, не варто розраховувати на зайвий градус наприкінці обіду, але трохи алкоголю в ромовому пирозі все ж є. Алкоголь має нижче точку кипіння, ніж вода, тому прийнято вважати, що він випаровується з соусів і кексів без залишку. Проте, як запевняють професійні кулінари, коли ви варите на повільному вогні соус, що містить вино або лікер, в ньому зберігається до 50% алкоголю. Точний відсоток залежить від того, як довго готується страва, який розмір посуду і чи накрита вона кришкою. За даними ochef.com, вміст алкоголю в готових стравах такий: алкоголь, доданий в киплячу рідину і відразу знятий з вогню – 85%; «підпалений» алкоголь – 75%; без нагрівання, протриманий ніч (маринад) – 70%; запечений протягом 25 хвилин, алкоголь не доданий у тісто – 45%; запечений / нагрівається на плиті, алкоголь додається до страви, що готується: через 15 хвилин готування – 40%, через 30 хвилин – 35%, через 1:00 – 25%, через 1,5 години – 20%, через 2:00 – 10%, через 2,5 години –5%. Міф: овочі втрачають всі корисні властивості в процесі варіння миф5 Неправильно. Звичайно, концентрація корисних речовин у варених овочах зменшується. Особливо це стосується вітамінів – вони вимиваються водою. Однак залізо і калій не зникають в процесі варіння. До того ж, як сирі, так і варені, овочі є чудовим джерелом харчових волокон, що стимулюють роботу кишечника. Кращий варіант для здоров’я – злегка відварити овочі на пару, кожен вид окремо, при цьому чим крупніше вони будуть нарізані, тим більше корисних речовин збережеться в процесі приготування. Джерело