четверг, 11 августа 2016 г.

Медовий спас: традиції та історія свята




14 серпня відзначається велике свято - Медовий Спас, Перший Спас, або як його ще називають Спас на воді, Маковий Спас, Маковій. На Русі в цей день відбувалося мале водосвяття, починали збір меду та його освячення. Церква в цей день відзначає Винесення древ Хреста Господнього. Читайте: Медовий Спас: що ви знаєте про традиції свята - ТЕСТ У грецькому часослові 1897 року так пояснюється походження цього свята: "Внаслідок хвороб, які дуже часто бували в серпні, спрадавна утвердився в Константинополі звичай виносити Чесне Древо Хреста на дороги і вулиці для освячення місць і відведення хвороб. Напередодні, виносячи його з царської скарбниці, покладали на святій трапезі Великої церкви (в честь Святої Софії - Премудрості Божої). З цього дня і далі до Успіння Пресвятої Богородиці, творячи літії по всьому місту, пропонували його потім народу для поклоніння. Це і є Винесення Чесного Хреста ". В Україні це свято з'єдналося зі спогадом Хрещення Русі 1 серпня 988 року. У "Сказанні дієвих чинів святої соборної і апостольської великої церкви Успіння", складеному в 1627 році, дається таке пояснення свята 14 серпня: "А на винесення в день Чесного Хреста буває хід заради освячення води і просвічення людського, по всім містам і селам ". Читайте: Ворожіння та заговори на Медовий спас Наші пращурі вважали цей день "полуднем" - останнім відрізком літнього часу. Саме тому існував звичай нести до церкви на освячення частину майже всіх запасів землеробського врожаю. Як правило, робили це жінки. На честь свята в церквах починали відправляти пообідню службу, святили мак, васильки й чорнобривці. З волошок і чорнобривців робили відвар, у якому купали хворих дітей. Вважалося, що такі ванни з квіток чорнобривців добре допомагають при жовтяниці. Також з Медовим Спасом пов'язаний початок двотижневого Успенського поста - Спасівка. Вважається, що Успенський піст за суворістю поступається лише Великому, проте через велику кількість їжі і дозрілих плодів, вважається легким. Успенський піст також служить нагадуванням про те, що літо добігло кінця, адже в другій половині серпня ночі стають довшими і прохолоднішими. У перший день посту, 14 серпня, жінки пекли з пшеничного тіста печиво, поливаючи його зверху густим медом, змішаним з товченим маком. Крім того, з меду і маку готували знамениті маківники - смачні українські коржики. Під час Успенського посту тим, хто його дотримується, встановлений особливий порядок прийому їжі. По понеділках, середах і п'ятницях пропонується сухоїдіння. По вівторках і четвергах дозволено приймати гарячу їжу без олії. По суботах і неділях дозволено вживати їжу з олією і вино. Послаблення дозволяється у свято Преображення Господнього, яке збігається з другим Спасом – Яблучним (19 серпня), в цей день можна їсти рибу.

Джерело: fakty.ictv.ua