суббота, 6 августа 2016 г.

13 секретів нарізання цибулі без сліз




Майже кожен знає неприємне відчуття печіння, яке виникає в очах під час нарізання цибулі для якоїсь страви. Більшість людей нарізання та чищення цибулі навіть доводить до сліз. Якщо хтось зайде на кухню в такий момент, то може навіть подумати, що ви переживаєте особисту драму. Досвід не з приємних. Хоча справа, звісно, не в емоціях, утім цибуля змушує вас багато плакати, а це може викликати навіть роздратування.


Чому ми плачемо під час нарізання цибулі?


Коли ви нарізаєте цибулю, вона виділяє сполуку, яка називається аллііназа. А ця сполука, у свою чергу, призводить до викиду молекули-подразника пропантіоли, що призводить до подразнення очей та сліз. Пропантіол – ефірна олія з вмістом сірки, яка легко потрапляє в ніс та подразнює його слизову оболонку. Коли ви її вдихаєте, подразнювальна дія призводить до виділення сліз та відчуття печіння в очах. Плакати не любить ніхто, особливо, якщо доводиться навіть вийти з кухні, щоб знову прийти в норму.



Зважаючи на те, що під час нарізання цибулі плачуть майже всі, сьогодні ми хочемо поділитися з вами секретами, як робити це без сліз. Ці поради допоможуть уникнути або зменшити виділення летючої речовини, а також мінімізувати її вплив.
Супер-поради для нарізання цибулі без сліз




Перша порада така: перед нарізанням цибулі натріть кухонну дошку шматком лимона. Після цього ви зможете без проблем нарізати цибулю без неприємного дискомфортного відчуття в очах. Також цей метод допоможе захистити кухонну дошку від проникнення в неї стійкого запаху цибулі.
Якщо вам треба нарізати цибулю для приготування якоїсь страви,спробуйте покласти ніж у морозильну камеру на 15 хвилин, а вже потім його використовувати. Він повинен бути досить холодним.
Ніж для нарізання цибулі повинен бути хорошим (із гладким та гострим лезом).
Також дуже добре перед тим ввімкнути витяжку.
Крім того, завжди важливо нарізати цибулю в добре вентильованому приміщенні, адже так кислоти, які виділяються, будуть розсіюватися. А саме вони і є причиною сліз.
Ще один хороший варіант: покласти цибулю в морозильник за годину до нарізання. Якщо вона буде холодною, ви зможете уникнути докучливих сліз і відчуття печіння.
Перед нарізанням цибулі занурте ніж у холодну воду або оцет декілька разів. Це дуже просто. Єдиний мінус у тому, що такий метод тільки трохи зменшить неприємні відчуття.
Не використовуйте для нарізання ніж із зубчиками, адже він призведе до виділення більшої кількості ферментів, які спричиняють сльози. Крім того ви набагато довше плакатимете.
Вода може допомогти позбутися газу, який виділяє цибуля під час нарізання (саме він призводить до виникнення відчуття печіння та сліз). Найкраще наповнити ємність водою і поставити її біля поверхні, де ви нарізатимете цибулю.
Також можна поставити киплячу воду там, де будете готувати, щоб пара розсіювала гази, які виділяє цибуля під час нарізання.
Це може здаватися смішним, але сонячні або прості окуляри також врятують від сліз. Ви уникнете докучливого відчуття печіння, не будете плакати і зможете без проблем різати цибулю. В Інтернеті навіть продають спеціальні окуляри для нарізання цибулі.
Наступний спосіб: спочатку наріжте цибулю великими шматками, а потім дайте їй настоятися в киплячій воді протягом декількох хвилин. Після цього можна різати її меншими шматками.
Якщо жоден із цих методів не спрацював, спробуйте використовувати зелену цибулю замість звичайної, хоча, звісно, смак їжі буде трохи відрізнятися.