среда, 22 июня 2016 г.

Біологи розкрили секрет грудного молока




Воно містить більше 200 різних цукрів, що набагато перевищує їхню кількість у молоці корів. Огляд опублікований у журналі Trends in Biochemical Sciences.

Учені думають, що склад молока, а також зміни в ньому під час годування грудьми, пов'язані з імунною системою немовляти та кишковим мікробіомом, що розвивається, - популяцією мікроорганізмів усередині шлунково-кишкового тракту. Цукри в молоці не призначені для годування немовляти. Через те що організм тільки-но народжених дітей стерильний від бактерій, вуглеводи призначені для культивування у них кишкових мікроорганізмів.

Крім того, молоко багато антитілами й молекулами, які сповільнюють ріст патогенів, а також активують білі кров'яні тільця в крові немовляти. Через місяць, коли у дитини починає формуватися придбаний імунітет, склад грудного молока змінюється, і рівень материнських антитіл знижується більш ніж на 90 відсотків. Також зменшується розмаїтість цукрів, однак підвищується кількість жирів та інших живильних речовин, що підтримують ріст дитини.

Незважаючи на багато корисних функцій молока, діти можуть рости здоровими і без грудного вигодовування. Однак грудне молоко здатне знижувати дитячу смертність і значно зменшує ризик кишкових і дихальних інфекцій. За словами вчених, хоча грудне молоко, що є продуктом мільйонів років еволюції, володіє оптимальним для немовляти складом, залишається невідомим, яким має бути необхідний термін харчування. Поки це повинні вирішувати матері.