суббота, 14 мая 2016 г.

Як виростити моркву, на яку й подивитися приємно, і їсти смачно


Завдяки богатому вмісту вітаміну А, який підживлює імунну систему та допомагає захиститися від інфекції, морква особливо корисна для очей і зору. Жовтогарячий колір прямо пропорційний користі - чим яскравіша морква, тим більше в ній каротину, а значить, вітаміну А.

Але не в усіх виростає така морква, на яку й подивитися приємно, і їсти смачно. А іноді і взагалі врожай такий, що не виправдує витрачених зусиль. Які ж секрети гарної та смачної моркви?

Усе починається з посіву. Багато садівників наклеюють насіння моркви. Наклейка дрібного насіння на стрічки перед посівом заощаджує час і сили. А от, щоб зробити це правильно, допоможуть поради досвідчених дачників. Для початку висипте насіння на пласку тарілку, кінчик маленького пензлика вмочіть у крохмальний клейстер, потім візьміть на пензлик насіннячко і залишіть його на паперовій смужці. Після підсушування скачайте смужки, підпишіть сорт і зберігайте до посіву.

Але ось посадка закінчена, ви чекаєте перших сходів, а ваша морква не поспішає вас порадувати. Причиною затримки сходів може бути дрібне закладення насіння (менше 1 см) або недолік вологи в ґрунті. Це відбувається тому, що насіння моркви повільно набухає, верхній шар ґрунту швидко пересихає, а насіння, що проклюнулося, гине. Щоб уникнути цього, закрийте грядку старою плівкою для збереження вологи, або ж замочіть насіння перед посівом на пару годин, зі зміною води до 4 разів: тоді насіння набере достатньо вологи. Перед посівом його розсипають і просушують.

У проточній воді тримати насіння не рекомендується - воно, звичайно, зійде швидше, але рослини будуть слабкими. Іноді насіння не може пробити ґрунтову кірку, особливо на глинистих ґрунтах, тому посіви краще присипте перегноєм, а грядку рихліть після поливу або дощів.

Багато дачників скаржаться, що морква вродилася дрібною. Зазвичай це відбувається від несвоєчасного або неякісного проріджування. Перше проріджування здійснюють із появою першого справжнього листка. А всього потрібно прорідити моркву 2-3 рази, при цьому остаточна відстань між коренеплодами залежить від сорту та способу посадки - рядами, стрічками або ін. Так, моркві циліндричної форми місця потрібно менше, ніж конічної.

Якщо морква розтріскується, цьому теж є причина. Таке може відбуватися від нерівномірного поливу, при переходах від сухої спекотної погоди до дощів. Щоб уникнути розтріскування, добре поливайте моркву у спеку. Також звертайте увагу на строки дозрівання моркви - вони зазначені на пакетиках з насінням. Взагалі краще сіяти моркву в кілька строків - окремо для літнього споживання і для зимового зберігання, щоб коренеплоди не переростали.

Якщо ви помітили, що ваша морква має виродливу форму, то, швидше за все, ви погано обробляєте землю під моркву, і орний шар був неглибоким. Часто морквини-виродки виходять при внесенні неперепрілого гною, недоспілого перегною, а морква не любить свіжі органічні добрива. Найкращий ефект виходить при внесенні мінеральних добрив, рослина їх гарно засвоює.

Найчастіше виродлива морква виходить при ушкодженні головного кореня, у цьому випадку швидко наростають бічні. Головний корінь можна ушкодити при проріджуванні. Щоб уникнути цього, після просмикування рясно полийте посадки.

Фосфорні добрива сприяють формуванню правильних, гарних коренеплодів. Вносити фосфорні добрива найкраще перед посадкою. А сама грядка для посіву моркви має бути приготовлена заздалегідь, щоб земля встигла осісти.

Корені рослини ушкоджуються і при висмикуванні великих бур'янів. Морква сходить довго, і для позначення рядків і ранньої прополки можна застосувати посів раннього редису. Редиска та морквина, як сусіди один з одним добре уживаються, а врожай виходить значним і без усяких турбот.

• Щоб не привабити морквяну муху при проріджуванні моркви, візьміть 1 відро води й розведіть у ньому 1 ст. л. червоного або чорного меленого перцю (вистачить на 10 м2). Настоювати не потрібно, слід відразу оббризкувати моркву настоєм перед проріджуванням.

• Якщо хочете одержати врожай гарної чистої моркви (без усякої гнилі, зарази і т.д.) обов'язково після другого проріджування полийте молоді рослини наступним розчином: на 1 відро води 3 г марганцівки й 2-3 г борної кислоти. Відра вистачить для 3-4 м2. Другий раз повторіть цю ж процедуру днів через 20. Зверніть увагу! Перед поливом розчином необхідно полити моркву звичайною водою.

• Щоб морква не вродилася рогатою, не тріскалася, проріджуйте її, залишаючи між рослинами відстань 4-5 см.