воскресенье, 24 апреля 2016 г.

Як зберігати червоний буряк взимку: поради



З червоного буряка можна приготувати величезну кількість найрізноманітніших смачних страв. Зручно, коли цей коренеплід завжди є під рукою. Але далеко не всі господині знають, як правильно зберігати його протягом всієї зими.

Для того щоб буряк зберігся до весни, в першу чергу, він повинен бути правильно зібраний. Бажано проводити цю процедуру в суху погоду - ідеальний час середина жовтня. У цей період ще не настали заморозки, але погода вже досить прохолодна.

Зібраний червоний буряк необхідно викласти на сонечку і дати йому можливість як слід просохнути, в іншому випадку він почне гнити. Потім акуратно забираються всі залишки землі, однак, категорично заборонено мити буряк.

Тепер потрібно уважно оглянути всі коренеплоди на наявність пошкоджень. Важливо пам'ятати, що зіпсований овоч не можна поміщати на зберігання, використовувати його треба в першу чергу.

Якщо планується зберігати буряк вдома, необхідно обрізати все бадилля, але не можна обривати листя, інакше є ймовірність пошкодити коренеплоди. Від стебла потрібно залишити приблизно 2 см, але не менше. Як тільки всі підготовчі роботи будуть повністю завершені, можна перекладати буряк в приміщення для повного висихання (воно має бути не тільки досить прохолодним, але і добре провітрюваним) приблизно на тиждень.

Зберігати червоний буряк можна кількома способами, але найкращий - це підвал, температура в якому не повинна бути вище 2 градусів. Бажано для зберігання використовувати пісок, так як він запобігає випаровуванню вологи, отже, не дає можливості загнивати урожаю, до того ж не допускає появу цвілі. Якщо немає можливості використовувати пісок, тоді його замінити можна простими тирсою або торфом.

У тому випадку, якщо буряк зберігається в ящиках, тоді на їх дно рекомендується помістити не дуже великі коренеплоди, а зверху викладаються більші. Справа в тому, що буряк середніх розмірів зберігається краще.

Протягом всієї зими прекрасно зберігається овоч у тому випадку, якщо їх посипати невеликою кількістю деревної золи або простого крейди. Також можна спробувати і метод зберігання з глиняної бовтанки - нею необхідно обмазати коренеплоди, після чого перекласти на зберігання.

Також можна використовувати і інший метод - в поліетиленових пакетах. Один такий пакет вміщає в себе близько 40 кг буряка, але найголовніше - його не можна зав'язувати або закривати. Протягом усього часу зберігання, пакети повинні бути відкритими, щоб повітря могло вільно надходити.

Через деякий час можна буде помітити, що з'явилася суха гниль. Не варто переживати, так як це захворювання зустрічається досить часто. Щоб запобігти його розвитку, достатньо буде раз на місяць виконувати просту профілактику - буряк потрібно перебирати і видаляти всі коренеплоди, які почали гнити. Якщо зараженого буряка занадто багато, можна скористатися маленькою хитрістю - за допомогою ножа ретельно вирізати всі уражені ділянки, після чого присипати невеликою кількістю деревної золи. Завдяки цьому прийому з'являється можливість зберегти врожай до весни.

У тому випадку, якщо з часом буряк починає проростати, значить, йому не підходить рівень вологості, а також температура, при якій він зберігається. Все відросле бадилля необхідно обрізати.

Як зберігати буряк в підвалі?
,
Для тривалого зберігання буряків взимку, необхідно не тільки правильно підготувати овочі, але й приміщення, в якому він залишиться на всю зиму. Як вже було написано вище, ідеальний варіант - це льох.

Треба правильно підготувати льох - температура повітря повинна бути не більше 2 градусів тепла, також він повинен бути досить темним. Якщо є можливість, варто забезпечити в підвалі хоча б мінімальний повітрообмін. Не рекомендується зберігати овочі в квартирі, так як вони будуть швидко псуватися.

Тепер потрібно правильно підготувати льох - попередньо висушений на сонці пісок насипте на дно ящиків або підлогу, потім викладіть всі коренеплоди, які зверху також присипаються піском. Якщо дотримуватися цього правила, буряк буде отримувати необхідну кількість вологи і не почнеться процес утворення гнилі і цвілі.



Як зберігати буряк в холодильнику?

Якщо немає можливості зберігати буряк в погребі, можна скористатися холодильником. Однак у цьому випадку термін зберігання не буде довше 1-го місяця. Не рекомендується залишати в холодильнику коренеплоди на більш тривалий час, так як вони починають швидко втрачати вітаміни і вологу.

Перед тим, як перекладати на зберігання в холодильник, буряк необхідно очистити, але не мити, після чого перекласти в чисті поліетиленові пакети. Заздалегідь в пакетах зробіть кілька дірочок. Завдяки цій маленькій хитрості коренеплоди можуть зберігатися протягом декількох тижнів.
,
Все частіше, для зберігання буряків у холодильнику використовують спеціальні вакуумні пакети. Однак у цьому випадку овочі потрібно не тільки ретельно очистити, а й вимити, видалити всі залишки гички. Далі всі коренеплоди, в обов'язковому порядку, обробляються в спеціальному соляному розчині і перекладаються в заздалегідь підготовлені вакуумні пакети. Завдяки цьому, зберігати буряк в холодильнику можна протягом декількох місяців.

Можна скористатися й іншим способом - перемолоти буряк на м'ясорубці або в кухонному комбайні або нарізати не дуже дрібними кубиками, перекласти в поліетиленові пакети і помістити в морозильну камеру. Завдяки цьому овочі зберігатися будуть набагато довше, однак, вони можуть втратити частину своїх смакових властивостей і вітамінів.

Звичайно, спосіб зберігання буряків у холодильнику не є кращим варіантом, при можливості, краще зупинити свій вибір на льохові. У будь-якому випадку необхідно регулярно перебирати коренеплоди і видаляти ті, які почали в'янути або псуватися. Для зберігання потрібно вибирати буряк середніх розмірів, так як, на відміну від великого, він рідше страждає від різних грибкових захворювань, і не в'яне так само швидко, як дрібний.
,