пятница, 15 апреля 2016 г.

Італійська паска


Панеттоне це традиційна італійська пасхальна випічка, дуже схожа на нашу паску тому рецепт сміло можна використовувати як паску.

Інгредієнти:
мука – 650 гр
сухі дріжджі – 15 гр ( або свіжі – 45 гр. )
вода тепла – 80 мл ( не тепліше 43 градуси )
молоко тепле – 120 мл ( не тепліше 43 градуси )
яйця – 4 шт.
жовтки – 3 шт.
цукор – 130 гр
ванільний цукор – 1 ст. лож.
масло вершкове – 170 гр
сухофрукти і цукати ( на ваш вибір ізюм, курага, інжир ) – 300 гр
цедра 1 лимона
цедра 1 апельсина

Приготування:
Половину дріжджів заливаємо теплою водою і розмішуємо до повного їх розчинення. Додаємо 80 гр муки усе добре вимішуємо і залишаємо опару на 30 хв в теплому місці. Накрийте посудину рушником.

Залишки дріжджів заливаємо теплим молоком і розмішуємо щоб вони розчинилися. В окремій посудині муку розтираємо з маслом.

2 жовтка ( 1 залишаємо для змащування верхівок панеттона ), яйця, цукор, ванільний цукор змішуємо в блендері. Добавляємо опару і зуміш дріжджів з молоком, усе повільно розмішуємо.

Тепер додаємо сюди ж суміш муки з маслом і замішуємо тісто. Додаємо цукати, сухофрукти і цедру. Знову замішуємо і викладаємо в посудину змазану маслом. Накриваємо рушником і залишаємо тісто щоб підійшло. Ставимо в тепле місце, тісто повинно збільшитися в розмірах в два рази.

Тісто яке вже достатньо підросло приминаємо руками і ділимо на 3 частини. Форми для запікання змазуємо маслом і присипаємо мукою, викладаємо туди панеттоне і залишаємо щоб підійшло ( збільшилося в два рази ).
Змазуємо тісто жовтком і робимо маленькі надрізи зверху ножем у вигляді хреста.

Випікаємо в духовці розігрітій до 200 градусів протягом 10 хв. Тоді зменшуємо температуру до 180 градусів і випікаємо близько 30 хв., щоб паски зарумянилися. Перевіряйте готовність тіста дерев'яною шпажкою, коли вона буде виходити сухою ваші панеттоне готові.