среда, 20 апреля 2016 г.

Кулич на Пасху по бабушкиным рецептам




На 1,5 л цілісного молока, теплуватого, як парне, розчинити з вечора тісто, як для оладів, поклавши в нього 1 ст. л рідких дріжджів і солі на смак.

Вранці, коли тісто, зробившись пузирчастим, підніметься, покласти в нього 50 гр. найсвіжішого розтопленого російського масла, 2 стакани дрібного цукру, стовченого разом з 1 паличкою ванілі, 50 гр. добре вичищених і вимитих родзинок (без кісточок),25 гр. очищеного, але не товченого мигдаля - цілісного або роздвоєного, 3 свіжих сирих яйця. Все це гарненько перемішати і, додаючи муку, замісити настільки густе тісто, щоб при розмішуванні його, воно не тягнулося за ножем.

Після цієї операції тісто знову залишити в горщику (каструлі), щоб воно знову піднялося, потім вийняти, розділити на 2 або 3 частини, дивлячись, які бажано мати пасхи. Узяти форми , змастити їх гарненько маслом і покласти в них стільки тіста, щоб воно зайняло тільки третину форми. Якщо тісто пристає до рук, то в нього слід додати ще муки, а руки натерти маслом. Перш ніж поставити пасхи пекти, треба дати тісту в каструлі піднятися майже доверху. Верхівку пасхи змастити яйцем, розмішаним навпіл з водою. Потім прикрасити її цілісним або уподовж нашаткованим мигдалем, родзинками і нарізаними цукатами.