воскресенье, 24 апреля 2016 г.

Паска

,

Складники:
борошно…………………….1,5 кг. (~10 склянок)
дріжджі……………………..100 гр. свіжих
молоко……………………….1 скл.+0,5 л.
цукор…………………………..1 ч.л. + 0,5 скл
яйця (жовтки)………………7-10 шт. (домашніх)
масло…………………………..200 гр.
ізюм (за смаком, 2-3 ст.л.)
ванільний цукор (10 гр.)
сіль (4 гр.)

Приготування:
1. Вимішуємо дріжджі, 1 скл. молока і 1 ч.л. цукру, поки маса почне підніматися.
,
2. Беремо 2 скл. борошна і потрохи вливаємо вимішану масу з дріжджів і молока, це все розмішуємо дерев’яною ложкою в полив’яному посуді до консистенції рідкої манної каші. Далі додаємо решту молока (0,5 л.), ретельно розмішуємо до консистенції тіста на млинці.

3. Тісто у великій посудині накриваємо рушником (щоб мало простір для росту) ставимо в тепле місце на ~2 год., поки не стане пухким.

4. Розтираємо жовтки з 0,5 скл. цукру, додаємо дрібку солі та стоплене до рідкого масло.

5. Додаємо розтерті жовтки в тісто, яке підросло, всипаємо 6-8 склянок борошна порціями, весь час вимішуємо тісто, поки не почне відставати від рук. В процесі вимішування додаємо ізюм.

6. Ставимо тісто до 2 год. в тепле місце. Після того, як підросте, ще раз ретельно вимішуємо, щоб не було грудок.

7. Форму для паски вимащуємо олією та встеляємо провощеним папером. Наповнюємо підготовлені форми до 1/з, бо тісто біде рости під час випікання.
,
8. Поставити наповнені форми в тепле місце, щоб тісто піднялося практично до країв.

9. Вимішати жовток з білком і змастити поверхню тіста в формах.

10. Дати тісту ще постояти і після цього ставити в розігріту 250ºС духовку на ~1 год.